Quiz

Luźne rozmowy paleontologiczne :)
rys. swordlord3d.deviantart.com
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Awatar użytkownika
Kormoran
Sylurski akantod
Sylurski akantod

Post autor: Kormoran »

od jej nazwiska nazwano: Citipati osmolskae. Gallimimus (1972); Deinocheirus (1967); Bagaraatan (1996).
nie będę się bawił w zadawanie pytań. jak ma ktoś coś ciekawego - niech zadaje zagadkę.
...:::dać się ponieść i wylądować na drugim brzegu rzeki swiadomości:::...

Megistotherium
Permski synapsyd
Permski synapsyd

Post autor: Megistotherium »

Odpowiedź Kormorana - prawidłowa.
Regulamin mówi chyba, że skoro ktoś rezygnuje z zagadki albo zbyt długo jej nie zadaje, wkracza moderator. Tak mi się wydaje.
Poprosimy zatem o zagadkę moderatora.
Radosław Nawrot (RANA)

Awatar użytkownika
nazuul
Moderator
Moderator

Post autor: nazuul »

Megistotherium pisze:Regulamin mówi chyba, że skoro ktoś rezygnuje z zagadki albo zbyt długo jej nie zadaje, wkracza moderator.
Nie, regulamin mĂłwi wyraĹşnie:
1. Osoba, która jako pierwsza odpowie poprawnie na pytanie, zadaje kolejną zagadkę
To wyraźnie jest nakaz, jeżeli ktoś odpowiada to musi zadać następną zagadkę. Skoro jest regulamin to myślę, że warto jednak się do niego stosować. Przecież jego wprowadzenie miało jakiś cel.
Zadawanie zagadek nie jest trudne - jeżeli nie chce się wymyślać, to najłatwiej wziąć jakiekolwiek zwierzę wymarłe, znależć jego rekonstrukcję albo skamieniałość i zapytać o to. Żadna filozofia.
Ale z drugiej strony nie będziemy chyba zmuszać do zadawania zagadek kogoś, kto nie chce. To może by ktoś wymyślił zagadkę i przesłał Kormoranowi. To by było ciekawe. W razie czego służę pomocą, jak nie chcesz wymyślać to mi napisz na PW, na bank coś wymyślę. I żeby nie było - w takim wypadku nie można oczywiście odpowiadać na własną zagadkę. :)
Megistotherium pisze:Poprosimy zatem o zagadkę moderatora.
ale ktĂłrego? :wink:
Obrazek
[Stamp: Apsaravis] [Avatar: P. Weimer, CC BY-NC-SA 2.0]

Awatar użytkownika
Kormoran
Sylurski akantod
Sylurski akantod

nazuul pisze: Ale z drugiej strony nie będziemy chyba zmuszać do zadawania zagadek kogoś, kto nie chce. To może by ktoś wymyślił zagadkę i przesłał Kormoranowi. To by było ciekawe. W razie czego służę pomocą, jak nie chcesz wymyślać to mi napisz na PW, na bank coś wymyślę. I żeby nie było - w takim wypadku nie można oczywiście odpowiadać na własną zagadkę. :)
no to już. i żeby czasu nie tracić poprosimy o umieszczenie jej bezpośrednio w wątku :)

Awatar użytkownika
Krzysztof
Triasowy silezaur
Triasowy silezaur
Imię i nazwisko: Krzysztof

Post autor: Krzysztof »

Kto zadaje, teraz kolejną zagadkę :?:. Takie przekrzykiwanie się nawzajem bez sensu.
Nazuul regulamin jest od tego aby się do niego podporządkować i przestrzegać punkty regulaminu. Nie rozumiem, zawsze było tak, że kto odpowie prawidłowo zadawał kolejne pytanie a jeśli tej, osoby nie ma w ciągu zaledwie kilku dni zadaje obojętnie jaka osoba więc w czym problem.

Ps. Soryy, ale ja wypisuję się z zadania kolejnej zagadki :!:

Awatar użytkownika
nazuul
Moderator
Moderator

Tak, regulamin mówi wyraźnie - powinien zadać Kormoran. Ale głupio jest mi zmuszać kogoś do zadawania jak mu sie nie chce. W końcu to tylko zabawa.
Niemniej oczywiście odpowiadając na zagadkę Kormoran przyjął na siebie obowiązek zadania kolejnej. Tak więc wg postanowień regulaminu musi ją zadać.
Dla mnie układanie zagadek jest przyjemnością i chętnie pomogę Kormoranowi w wymyśleniu, jednak to on powinien ją zadać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomasz
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur

Post autor: Tomasz »

Jeżeli ktoś nie ma ochoty zadawać zagadek, tylko odpowiadać i robić zamieszanie, prosze więc te osoby o nie udzielanie się w tym temacie. Również uważam, że Kromoran powinien zadać zagadke... a jeżeli naprawde nie ma czasu lub nie ma pomysłu.. zastąpić powinna go osoba która poprzednio zadawała zagadke... czyli Megistothetium lub osoba wskazana przez administratora/moderatora quizu (jeżeli taki istnieje :D) takie moje zdanie ;)

Po zadaniu zagadki... dyskusja zostanie usunięta, ponieważ jedynie przeszkadza w przeglądaniu tematu..

Pozdrawiam, Tomek
Tomasz Sokołowski

Koniecznie zapoznaj się z Regulaminem!

Awatar użytkownika
Kormoran
Sylurski akantod
Sylurski akantod

w ramach nowej zagadki proszę wymienić 5 pterozaurów z Liaoning.

ps. na następny raz się poprawię, promiss :)

Awatar użytkownika
Tomasz
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur

Dendrorhynchoides ("Dendrorhynchus") curvidentatus, Pterodactylus ("Eosipterus") yangi, Chaoyangopterus zhangi, Jidapterus edentus oraz Feilongus youngi
Tomasz Sokołowski

Awatar użytkownika
Kormoran
Sylurski akantod
Sylurski akantod

:)
prosimy o zagadkę :)

Awatar użytkownika
Tomasz
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur

Jak nazywa się późnojurajski pterozaur z formacji Morrison opisany po raz pierwszy w 2004 roku. Gad ten może być synonimem innego morrisońskiego pterozaura opisanego w 1996 roku przez Harrisa i Carpentera :D
Tomasz Sokołowski

Megistotherium
Permski synapsyd
Permski synapsyd

Mesadactylus. To moĹźliwy synonim pterozaura Kepodactylus.
Radosław Nawrot (RANA)

Awatar użytkownika
Tomasz
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur

Brawo... Radek teraz twoja kolej :D
Tomasz Sokołowski

Megistotherium
Permski synapsyd
Permski synapsyd

Dziękuję. Ja chętnie zadam zagadkę.
Oto ona:
Proszę o rozpoznanie tego przyjaciela. W jakim kraju go znaleziono? Jakich zwierząt mógł być przodkiem według pewnej, kwestionowanej - dodajmy dla porządku - teorii? Wreszcie, może dodacie jakiż to wielki wynalazek ludzkości rodem dopiero z XX wieku natura zastosowała w praktyce poprzez naszego kolegę już w triasie?

Obrazek
Radosław Nawrot (RANA)

Awatar użytkownika
nazuul
Moderator
Moderator

Myślę, że to Sharovipteryx. Wg niektórych to przodek pterozaurów. Wynalazek - lot? Dodajmy, że żył we wczesnym triasie. Pochodzi z Kirgistanu.
Obrazek

Megistotherium
Permski synapsyd
Permski synapsyd

Prawie się zgadza. Poza tym wynalazkiem - nie chodzi po prostu o lot, bo ten ludzie opanowali nieco wcześniej niż w XX wieku. Chodzi o wynalazek z lat 50. XX wieku. Może uda Ci sie uzupełnić. Jeśli nie, odpuścimy sobie ten detal.

PS
Nie wiem jak Wy, ale ja wprost nie znoszę tych dziwacznych kalek z angielskiego typu Kirgistan i Turkmenistan. Po co mamy kopiować nazwy tych państw z angielskiego, skoro mają one swoje polskie - Kirgizja i Turkmenia?
Tak, wiem że podobno są prawidłowe, ale ja ich nie znoszę, bo to tak jakby Polskę nazywać Polandią :)
Ale to na marginesie.
Radosław Nawrot (RANA)

Awatar użytkownika
nazuul
Moderator
Moderator

Chyba wiem (właściwie znalazłem :P ) - układ konstrukcyjny samolotów zwany "kaczką", w którym ster wysokości znajduje się w przedniej części maszyny, przed skrzydłami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaczka_(lotnictwo) pisze:Układ kaczki był stosowany już w najwcześniejszych konstrukcjach, np. w samolocie braci Wright "Flyer" i samolocie Santos-Dumonta No.14bis.
Czyli troche wcześniej, nie w 50-tych.

Ja wiem, że po polsku jest "Kirgistan", "Uzbekistan" i to jest prawidłowe. Skoro kalka, no cóż, pewnie nie będzie to zmienione. Ciekawe czemu uznano nazwy kończące sie na -stan. :?
Ostatnio zmieniony 8 kwietnia 2008, o 17:24 przez nazuul, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Megistotherium
Permski synapsyd
Permski synapsyd

Tak, chodziło właśnie o "kaczkę", czyli ułożenie skrzydeł w formie delta. Dodajmy, że nasz Sharovipteryx stosował też zmienną geometrię skrzydeł.
Jak się okazuje, można było na to wpaść już w trasie :)
A co do nazw państw - dlaczego w Polsce Kirgizję i Turkmenię określa się per -stan na końcu? Z owczego pędu. Bo tak mówią na Zachodzie. A Kirgizja i Turkmenia to przecież nazwy post-radzieckie, więc bez sekundy zastanowienia nad sensownością tego kroku się je eliminuje.
I wprowadza do języka polskiego obrzydliwy makaronizm. Ech!

nazuul zadaje
Radosław Nawrot (RANA)

Awatar użytkownika
nazuul
Moderator
Moderator

Ale i tak mistrzami lotu (i nie tylko) są owady.
Jak nazywa się najstarszy znany pingwin i co znaczy jego nazwa? Kiedy i gdzie żył?
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomasz
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur

Waimanu manneringi?? Ĺťył w eocenie na Nowej Zelandii. CzyĹźby jego nazwa pochodziła od nazwy formacji (Waipara Greensand Formation) i nazwy miejscowego języka Māori??
Tomasz Sokołowski

Awatar użytkownika
Kormoran
Sylurski akantod
Sylurski akantod

nazuul pisze:Jak nazywa się najstarszy znany pingwin i co znaczy jego nazwa? Kiedy i gdzie żył?
to ja odpowiem może trochę przewrotnie. najstarszym pingwinem był Ginkichi. żył jak na Japończyka przystalo długie 39 lat i 9 miesięcy (przeliczając na ludzkie lata: 145). zmarło mu się w 1996r w japońskim Nagasaki. niestety nie wiem co oznacza jego imię.
:P to by było na tyle jeśli o żarty idzie :)
Ostatnio zmieniony 8 kwietnia 2008, o 18:36 przez Kormoran, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nazuul
Moderator
Moderator

Tomasz: Gatunek i miejsce - ok, ale nie zgadza się etymologia i czas występowania.
Kormoran: Miałem na myśli pingwina kopalnego, ponieważ tutaj zadajemy pytania z zakresu paleontologii. Przeczytaj koniecznie Regulamin, jest w pierwszym poście quizu. Mniemam, że odpowiedź nie jest na poważnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomasz
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur

Co ja za głupoty wypisałem: miało być środkowy paleocen :D

A co do etymologii to ni mam pojęcia :( ;)
Tomasz Sokołowski

Awatar użytkownika
nazuul
Moderator
Moderator

No etymologia to szczególik, znaczy w języku Maorysów "wodny ptak".
Jeszcze jest drugi gatunek - W. tuatahi, z późnego paleocenu. Dla zainteresowanych: http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/repri ... ctNRqLkV&k , warto też popatrzeć w linki podane w angielskiej wikipedii.

Ogłaszam, że Tomasz zadaje :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomasz
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur

Dzięki :D

Oto zagadka:
Obrazek

Co to za gatunek pterozaura??