Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Permski synapsyd
Nie, regulamin mĂłwi wyraĹşnie:Megistotherium pisze:Regulamin mĂłwi chyba, Ĺźe skoro ktoĹ rezygnuje z zagadki albo zbyt dĹugo jej nie zadaje, wkracza moderator.
To wyraĹşnie jest nakaz, jeĹźeli ktoĹ odpowiada to musi zadaÄ nastÄpnÄ zagadkÄ. Skoro jest regulamin to myĹlÄ, Ĺźe warto jednak siÄ do niego stosowaÄ. PrzecieĹź jego wprowadzenie miaĹo jakiĹ cel.1. Osoba, ktĂłra jako pierwsza odpowie poprawnie na pytanie, zadaje kolejnÄ zagadkÄ
Zadawanie zagadek nie jest trudne - jeĹźeli nie chce siÄ wymyĹlaÄ, to najĹatwiej wziÄ Ä jakiekolwiek zwierzÄ wymarĹe, znaleĹźÄ jego rekonstrukcjÄ albo skamieniaĹoĹÄ i zapytaÄ o to. Ĺťadna filozofia.
Ale z drugiej strony nie bÄdziemy chyba zmuszaÄ do zadawania zagadek kogoĹ, kto nie chce. To moĹźe by ktoĹ wymyĹliĹ zagadkÄ i przesĹaĹ Kormoranowi. To by byĹo ciekawe. W razie czego sĹuĹźÄ pomocÄ , jak nie chcesz wymyĹlaÄ to mi napisz na PW, na bank coĹ wymyĹlÄ. I Ĺźeby nie byĹo - w takim wypadku nie moĹźna oczywiĹcie odpowiadaÄ na wĹasnÄ zagadkÄ.

ale ktĂłrego?Megistotherium pisze:Poprosimy zatem o zagadkÄ moderatora.
no to juĹź. i Ĺźeby czasu nie traciÄ poprosimy o umieszczenie jej bezpoĹrednio w wÄ tkunazuul pisze: Ale z drugiej strony nie bÄdziemy chyba zmuszaÄ do zadawania zagadek kogoĹ, kto nie chce. To moĹźe by ktoĹ wymyĹliĹ zagadkÄ i przesĹaĹ Kormoranowi. To by byĹo ciekawe. W razie czego sĹuĹźÄ pomocÄ , jak nie chcesz wymyĹlaÄ to mi napisz na PW, na bank coĹ wymyĹlÄ. I Ĺźeby nie byĹo - w takim wypadku nie moĹźna oczywiĹcie odpowiadaÄ na wĹasnÄ zagadkÄ.![]()

...:::dać się ponieść i wylądować na drugim brzegu rzeki swiadomości:::...
- Krzysztof
- Triasowy silezaur
- Imię i nazwisko: Krzysztof
Kto zadaje, teraz kolejnÄ
zagadkÄ
. Takie przekrzykiwanie siÄ nawzajem bez sensu.
Nazuul regulamin jest od tego aby siÄ do niego podporzÄ dkowaÄ i przestrzegaÄ punkty regulaminu. Nie rozumiem, zawsze byĹo tak, Ĺźe kto odpowie prawidĹowo zadawaĹ kolejne pytanie a jeĹli tej, osoby nie ma w ciÄ gu zaledwie kilku dni zadaje obojÄtnie jaka osoba wiÄc w czym problem.
Ps. Soryy, ale ja wypisujÄ siÄ z zadania kolejnej zagadki

Nazuul regulamin jest od tego aby siÄ do niego podporzÄ dkowaÄ i przestrzegaÄ punkty regulaminu. Nie rozumiem, zawsze byĹo tak, Ĺźe kto odpowie prawidĹowo zadawaĹ kolejne pytanie a jeĹli tej, osoby nie ma w ciÄ gu zaledwie kilku dni zadaje obojÄtnie jaka osoba wiÄc w czym problem.
Ps. Soryy, ale ja wypisujÄ siÄ z zadania kolejnej zagadki

Tak, regulamin mĂłwi wyraĹşnie - powinien zadaÄ Kormoran. Ale gĹupio jest mi zmuszaÄ kogoĹ do zadawania jak mu sie nie chce. W koĹcu to tylko zabawa.
Niemniej oczywiĹcie odpowiadajÄ c na zagadkÄ Kormoran przyjÄ Ĺ na siebie obowiÄ zek zadania kolejnej. Tak wiÄc wg postanowieĹ regulaminu musi jÄ zadaÄ.
Dla mnie ukĹadanie zagadek jest przyjemnoĹciÄ i chÄtnie pomogÄ Kormoranowi w wymyĹleniu, jednak to on powinien jÄ zadaÄ.
Niemniej oczywiĹcie odpowiadajÄ c na zagadkÄ Kormoran przyjÄ Ĺ na siebie obowiÄ zek zadania kolejnej. Tak wiÄc wg postanowieĹ regulaminu musi jÄ zadaÄ.
Dla mnie ukĹadanie zagadek jest przyjemnoĹciÄ i chÄtnie pomogÄ Kormoranowi w wymyĹleniu, jednak to on powinien jÄ zadaÄ.
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
JeĹźeli ktoĹ nie ma ochoty zadawaÄ zagadek, tylko odpowiadaÄ i robiÄ zamieszanie, prosze wiÄc te osoby o nie udzielanie siÄ w tym temacie. RĂłwnieĹź uwaĹźam, Ĺźe Kromoran powinien zadaÄ zagadke... a jeĹźeli naprawde nie ma czasu lub nie ma pomysĹu.. zastÄ
piÄ powinna go osoba ktĂłra poprzednio zadawaĹa zagadke... czyli Megistothetium lub osoba wskazana przez administratora/moderatora quizu (jeĹźeli taki istnieje :D) takie moje zdanie ;)
Po zadaniu zagadki... dyskusja zostanie usuniÄta, poniewaĹź jedynie przeszkadza w przeglÄ daniu tematu..
Pozdrawiam, Tomek
Po zadaniu zagadki... dyskusja zostanie usuniÄta, poniewaĹź jedynie przeszkadza w przeglÄ daniu tematu..
Pozdrawiam, Tomek
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
DziÄkujÄ. Ja chÄtnie zadam zagadkÄ.
Oto ona:
ProszÄ o rozpoznanie tego przyjaciela. W jakim kraju go znaleziono? Jakich zwierzÄ t mĂłgĹ byÄ przodkiem wedĹug pewnej, kwestionowanej - dodajmy dla porzÄ dku - teorii? Wreszcie, moĹźe dodacie jakiĹź to wielki wynalazek ludzkoĹci rodem dopiero z XX wieku natura zastosowaĹa w praktyce poprzez naszego kolegÄ juĹź w triasie?

Oto ona:
ProszÄ o rozpoznanie tego przyjaciela. W jakim kraju go znaleziono? Jakich zwierzÄ t mĂłgĹ byÄ przodkiem wedĹug pewnej, kwestionowanej - dodajmy dla porzÄ dku - teorii? Wreszcie, moĹźe dodacie jakiĹź to wielki wynalazek ludzkoĹci rodem dopiero z XX wieku natura zastosowaĹa w praktyce poprzez naszego kolegÄ juĹź w triasie?

Radosław Nawrot (RANA)
-
- Permski synapsyd
Prawie siÄ zgadza. Poza tym wynalazkiem - nie chodzi po prostu o lot, bo ten ludzie opanowali nieco wczeĹniej niĹź w XX wieku. Chodzi o wynalazek z lat 50. XX wieku. MoĹźe uda Ci sie uzupeĹniÄ. JeĹli nie, odpuĹcimy sobie ten detal.
PS
Nie wiem jak Wy, ale ja wprost nie znoszÄ tych dziwacznych kalek z angielskiego typu Kirgistan i Turkmenistan. Po co mamy kopiowaÄ nazwy tych paĹstw z angielskiego, skoro majÄ one swoje polskie - Kirgizja i Turkmenia?
Tak, wiem Ĺźe podobno sÄ prawidĹowe, ale ja ich nie znoszÄ, bo to tak jakby PolskÄ nazywaÄ PolandiÄ
Ale to na marginesie.
PS
Nie wiem jak Wy, ale ja wprost nie znoszÄ tych dziwacznych kalek z angielskiego typu Kirgistan i Turkmenistan. Po co mamy kopiowaÄ nazwy tych paĹstw z angielskiego, skoro majÄ one swoje polskie - Kirgizja i Turkmenia?
Tak, wiem Ĺźe podobno sÄ prawidĹowe, ale ja ich nie znoszÄ, bo to tak jakby PolskÄ nazywaÄ PolandiÄ

Ale to na marginesie.
Radosław Nawrot (RANA)
Chyba wiem (wĹaĹciwie znalazĹem
) - ukĹad konstrukcyjny samolotĂłw zwany "kaczkÄ
", w ktĂłrym ster wysokoĹci znajduje siÄ w przedniej czÄĹci maszyny, przed skrzydĹami.
Ja wiem, Ĺźe po polsku jest "Kirgistan", "Uzbekistan" i to jest prawidĹowe. Skoro kalka, no cóş, pewnie nie bÄdzie to zmienione. Ciekawe czemu uznano nazwy koĹczÄ ce sie na -stan. :?

Czyli troche wczeĹniej, nie w 50-tych.http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaczka_(lotnictwo) pisze:UkĹad kaczki byĹ stosowany juĹź w najwczeĹniejszych konstrukcjach, np. w samolocie braci Wright "Flyer" i samolocie Santos-Dumonta No.14bis.
Ja wiem, Ĺźe po polsku jest "Kirgistan", "Uzbekistan" i to jest prawidĹowe. Skoro kalka, no cóş, pewnie nie bÄdzie to zmienione. Ciekawe czemu uznano nazwy koĹczÄ ce sie na -stan. :?
Ostatnio zmieniony 8 kwietnia 2008, o 17:24 przez nazuul, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Permski synapsyd
Tak, chodziĹo wĹaĹnie o "kaczkÄ", czyli uĹoĹźenie skrzydeĹ w formie delta. Dodajmy, Ĺźe nasz Sharovipteryx stosowaĹ teĹź zmiennÄ
geometriÄ skrzydeĹ.
Jak siÄ okazuje, moĹźna byĹo na to wpaĹÄ juĹź w trasie
A co do nazw paĹstw - dlaczego w Polsce KirgizjÄ i TurkmeniÄ okreĹla siÄ per -stan na koĹcu? Z owczego pÄdu. Bo tak mĂłwiÄ na Zachodzie. A Kirgizja i Turkmenia to przecieĹź nazwy post-radzieckie, wiÄc bez sekundy zastanowienia nad sensownoĹciÄ tego kroku siÄ je eliminuje.
I wprowadza do jÄzyka polskiego obrzydliwy makaronizm. Ech!
nazuul zadaje
Jak siÄ okazuje, moĹźna byĹo na to wpaĹÄ juĹź w trasie

A co do nazw paĹstw - dlaczego w Polsce KirgizjÄ i TurkmeniÄ okreĹla siÄ per -stan na koĹcu? Z owczego pÄdu. Bo tak mĂłwiÄ na Zachodzie. A Kirgizja i Turkmenia to przecieĹź nazwy post-radzieckie, wiÄc bez sekundy zastanowienia nad sensownoĹciÄ tego kroku siÄ je eliminuje.
I wprowadza do jÄzyka polskiego obrzydliwy makaronizm. Ech!
nazuul zadaje
Radosław Nawrot (RANA)
to ja odpowiem moĹźe trochÄ przewrotnie. najstarszym pingwinem byĹ Ginkichi. ĹźyĹ jak na JapoĹczyka przystalo dĹugie 39 lat i 9 miesiÄcy (przeliczajÄ c na ludzkie lata: 145). zmarĹo mu siÄ w 1996r w japoĹskim Nagasaki. niestety nie wiem co oznacza jego imiÄ.nazuul pisze:Jak nazywa siÄ najstarszy znany pingwin i co znaczy jego nazwa? Kiedy i gdzie ĹźyĹ?

Ostatnio zmieniony 8 kwietnia 2008, o 18:36 przez Kormoran, łącznie zmieniany 1 raz.
...:::dać się ponieść i wylądować na drugim brzegu rzeki swiadomości:::...
Tomasz: Gatunek i miejsce - ok, ale nie zgadza siÄ etymologia i czas wystÄpowania.
Kormoran: MiaĹem na myĹli pingwina kopalnego, poniewaĹź tutaj zadajemy pytania z zakresu paleontologii. Przeczytaj koniecznie Regulamin, jest w pierwszym poĹcie quizu. Mniemam, Ĺźe odpowiedĹş nie jest na powaĹźnie.
Kormoran: MiaĹem na myĹli pingwina kopalnego, poniewaĹź tutaj zadajemy pytania z zakresu paleontologii. Przeczytaj koniecznie Regulamin, jest w pierwszym poĹcie quizu. Mniemam, Ĺźe odpowiedĹş nie jest na powaĹźnie.
No etymologia to szczegĂłlik, znaczy w jÄzyku MaorysĂłw "wodny ptak".
Jeszcze jest drugi gatunek - W. tuatahi, z późnego paleocenu. Dla zainteresowanych: http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/repri ... ctNRqLkV&k , warto teĹź popatrzeÄ w linki podane w angielskiej wikipedii.
OgĹaszam, Ĺźe Tomasz zadaje :D
Jeszcze jest drugi gatunek - W. tuatahi, z późnego paleocenu. Dla zainteresowanych: http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/repri ... ctNRqLkV&k , warto teĹź popatrzeÄ w linki podane w angielskiej wikipedii.
OgĹaszam, Ĺźe Tomasz zadaje :D