ProszÄ o rozpoznanie tego stworzonka. gdzie i kiedy ĹźyĹo oraz z jakim innym zwierzÄciem jest niekiedy ĹÄ czone w jeden gatunek

KolejnÄ zagadkÄ zostawiÄ przedmĂłwcy. Akurat nie mam nic konkretnego na podorÄdziu. A raczej czasu na wymyĹlenie. MoĹźe kiedyĹ jak jak przedmĂłwca wygra to siÄ upomnÄ i wepchnÄ w kolejkÄ ;)Wszystko, co wiemy o Abelisaurus zawdziÄczamy jedynej czaszce, odkrytej w 1985 r. przez Bonapartego i Novasa w Patagonii w Argentynie.
No to powinieneĹ zadaÄ noweKormoran pisze:no dobra wiem. schrzanione pytanie.
Popieram. I apelujÄ takĹźe o rozsÄ dne zadawanie pytaĹ tzn aby chodziĹo o rozpoznanie zwierzÄcia a nie rysunku, rzeĹşby itp.Daniel Madzia pisze:A ja myslalem, ze mamy zadawac takie pytanie, na ktore znamy odpowiedzi. ;)
Otoz moja uwaga raczej dotyczyla tego, ze Ty sam nie wiesz, ile szczatkow juz znaleziono (nie mowiac juz o tym, ze niezbyt dokladnie podales wlasna "definicje" owych szczatkow). Nie wiem, co oznacza liczba 1400, ale rodzajow mamy cos ponad 600 (statysyka wymaga popraw i dodatkow), a gatunki dosc trudno policzyc (na jednej liczbie naukowcy sie nie zgodza ;)), a material kopalny chyba nikt nie jest w stanie policzyc (szczegolnie ze spora suma siedzi sobie w szufladach prywatnych kolekcjonerow)... Ale to tylko (znow) taka uwaga.Kormoran pisze:fakt - to trzeba byĹo wiedzieÄ.
tyle znaleziono szczÄ tkĂłw jednego, co prawda bardzo pospolitego rodzaju - Triceratops, w samym Hell Creek okoĹo 200!http://en.wikipedia.org/wiki/Triceratops pisze:Bruce Erickson, a paleontologist of the Science Museum of Minnesota, has reported having seen 200 specimens of T. prorsus in the Hell Creek Formation of Montana.[32] Similarly, Barnum Brown claimed to have seen over 500 skulls in the field.
tak jestMegistotherium pisze:A co do drugiego pytania - postawiÄ na mego ulubieĹca, chiĹskiego prozauropoda Lufengosaurus. To zdaje siÄ on z muzeum w Pekinie.