Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Permski synapsyd
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
NieĹşle kombinujesz Macieju, co do rodziny: gad ten prawdopodobnie naleĹźy do herrerazaurĂłw (jeĹli siÄ nie myle, niektĂłrzy naukowcy uwaĹźajÄ tak poniewaĹź gad ten posiadaĹ 3 palce peĹne i dwa Ĺladowe na kaĹźdej "rÄce", podobnie jak Herrerasaurus), choÄ obecnie jest umieszczony w innej rodzinie w odrÄbie dinozaurĂłw gadziomiedniczych. Jednak nie jest to staurikozaur. Warto wziÄ ĹÄ pod uwage podpowiedĹş ;)nazuul pisze:WyglÄ da jak jakiĹ herrerazauryd
MoĹźe to Staurikosaurus pricei?
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
To, zdaje siÄ, niejaki Stomatosuchus inermis, ktĂłrego nazwa rodzajowa idealnie pasuje do wyglÄ
du. Znaczy bowiem „krokodyl uzbrojony w zÄby po zÄby” ;)
OdkryĹ go w Egipcie Ernst Stromer von Reichenbach, znakomity paleontolog niemiecki. ZnalazĹ czaszkÄ, ktĂłra przywiĂłzĹ do Niemiec. I rzeczywiĹcie, w czasie nalotu amerykaĹskiego na Monachium w 1944 r. szlag jÄ trafiĹ, razem ze szkieletem spinozaura.
Dobrze, Ĺźe choÄ zostaĹy pomiary i rysunki tej czaszki.
PS
Dieta? Ryby!
OdkryĹ go w Egipcie Ernst Stromer von Reichenbach, znakomity paleontolog niemiecki. ZnalazĹ czaszkÄ, ktĂłra przywiĂłzĹ do Niemiec. I rzeczywiĹcie, w czasie nalotu amerykaĹskiego na Monachium w 1944 r. szlag jÄ trafiĹ, razem ze szkieletem spinozaura.
Dobrze, Ĺźe choÄ zostaĹy pomiary i rysunki tej czaszki.
PS
Dieta? Ryby!
Radosław Nawrot (RANA)
Tak to on :D
Co do diety to raczej nie ryby
poszukaj trochÄ, jakby to byĹy ryby to bym nie pytaĹ o to
.
Ja spotkaĹem siÄ z takim tĹumaczeniem nazwy: "krokodyl z bezbronnymi szczÄkami", ale to pewnie kwestia tĹumaczenia.
Taka ciekawostka - miaĹ ok 12m dĹugoĹci i ĹźyĹ obok innych gigantĂłw np spinozaur albo karcharodontozaur.
Co do diety to raczej nie ryby
Ja spotkaĹem siÄ z takim tĹumaczeniem nazwy: "krokodyl z bezbronnymi szczÄkami", ale to pewnie kwestia tĹumaczenia.
Taka ciekawostka - miaĹ ok 12m dĹugoĹci i ĹźyĹ obok innych gigantĂłw np spinozaur albo karcharodontozaur.
-
- Permski synapsyd
Hm... w takim razie mogÄ tylko strzelaÄ. MoĹźe jego zÄbiska speĹniaĹy rolÄ quasi-fiszbinĂłw do odcedzania ĹźyjÄ
tek z wody? Niestety, nie wiem tego, wiÄc mogÄ tylko domniemywaÄ.
To by jednak pasowaĹo do Twojego tĹumaczenia jego nazwy.
Stomato - otwarte usta, paszcza, gÄba, pys, szczÄki. Suchus - krokodyl
To by jednak pasowaĹo do Twojego tĹumaczenia jego nazwy.
Stomato - otwarte usta, paszcza, gÄba, pys, szczÄki. Suchus - krokodyl
Radosław Nawrot (RANA)
Ja te informacje zaczerpnÄ
Ĺem z ang. wikipedii. CzytajÄ
c o nim uznaĹem to za ciekawÄ
rzecz, Ĺźeby 12metrowy krokodyl ĹźywiĹ siÄ plankwonem lub drobnymi zwierzÄtami i postanowiĹem o to zapytaÄ. PiszÄ
na wikipedii, Ĺźe byĹ planktonoĹźerny i takie tĹumaczenie nazwy jakie podaĹem.
Jako Ĺźe odpowiedziaĹeĹ poprawnie, zadajesz :D
Jako Ĺźe odpowiedziaĹeĹ poprawnie, zadajesz :D
-
- Permski synapsyd
Naturalnie, Ĺźe to ciekawe i nietypowe, choÄ moĹźliwe w ewolucji krokodyli. Dodajmy jednak, Ĺźe to tylko hipoteĹźa. Trzeba by chyba jednak trochÄ jeszcze pokopaÄ w tym Egipcie, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ czegoĹ wiÄcej o Stomatosuchus.
Moja zagadka nie powinna byÄ trudna.
Co to za zwierzÄ, kiedy ĹźyĹo, gdzie je znaleziono? ProszÄ teĹź podaÄ jego dzisiejszych, ewolucyjnych potomkĂłw.

Moja zagadka nie powinna byÄ trudna.
Co to za zwierzÄ, kiedy ĹźyĹo, gdzie je znaleziono? ProszÄ teĹź podaÄ jego dzisiejszych, ewolucyjnych potomkĂłw.

Radosław Nawrot (RANA)
-
- Permski synapsyd