Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Re: Quiz
To może w takim razie odpowiem.
Jest to szczur drzewny świętej Marty (Santamartamys rufodorsalis). Odnaleziono go w maju tego roku w Kolumbii (dokładniej w Rezerwacie Natury El Dorado). Co ciekawe, był uważany za wymarły gatunek, ponieważ... ostatni raz był widziany w 1898 roku!
Jest to szczur drzewny świętej Marty (Santamartamys rufodorsalis). Odnaleziono go w maju tego roku w Kolumbii (dokładniej w Rezerwacie Natury El Dorado). Co ciekawe, był uważany za wymarły gatunek, ponieważ... ostatni raz był widziany w 1898 roku!
"Mastodon sapiens"
- szerman
- Neogeński mastodont
Dzięki. Swoją drogą - sweetaśny ten szczurek 
Nie wiem, czy to łatwa czy trudna zagadka, ale nie mam innego pomysłu:
Proszę podać nazwę gatunkową największego gada morskiego wszechczasów oraz gdzie i kiedy żył.

Nie wiem, czy to łatwa czy trudna zagadka, ale nie mam innego pomysłu:
Proszę podać nazwę gatunkową największego gada morskiego wszechczasów oraz gdzie i kiedy żył.
"Mastodon sapiens"
jaki?szerman pisze:Dzięki. Swoją drogą - sweetaśny ten szczurek
Shonisaurus sikanniensis żył w prowincji Alberta w Kanadzie 220 milionów lat nazad.Nie wiem, czy to łatwa czy trudna zagadka, ale nie mam innego pomysłu:
...:::dać się ponieść i wylądować na drugim brzegu rzeki swiadomości:::...
- szerman
- Neogeński mastodont
Nie mogę uznać tej odpowiedzi...;) Czekam na kolejne próby.Kormoran pisze:Shonisaurus sikanniensis żył w prowincji Alberta w Kanadzie 220 milionów lat nazad.
"Mastodon sapiens"
- Puszkin
- Ordowicki bezszczękowiec
- Imię i nazwisko: Przemysław Puszkiewicz
Shastasaurus sikanniensis?
If you know your history,
Then you would know where you coming from,
Then you wouldn't have to ask me,
Who the 'eck do I think I am.
Then you would know where you coming from,
Then you wouldn't have to ask me,
Who the 'eck do I think I am.
No nie... przecież chodzi o ten sam gatunek!!! Pytanie było o gatunek czy o jego ostatnie przyporządkowanie do innego rodzaju? sikanniensis spokojnie mógł zostać w Shonisaurus, nawet jeśli ten rodzaj miałby być parafiletyczny (kwestia poruszana ostatnio w tematach o sejsmozaurze i brontozaurze)!
- polonozuch
- Dewoński labiryntodont
- Imię i nazwisko: Jakub Albert Starzyński
Puszkin miał ponad dwa tygodnie na podanie zagadki, prawdopodobnie zapomniał lub nie miał czasu.
Znowu zasada "kto pierwszy, ten lepszy".
Znowu zasada "kto pierwszy, ten lepszy".
- Dryocopus
- Dewoński labiryntodont
- Imię i nazwisko: Szymon Lech Dzięcioł
No dobra, widzę, że wakacyjnie forum ledwie dycha więc restartuję:
Mamy tu szczątki pewnego zwierzaka. Pytanie brzmi: jak się ten denat nazywa i dla zrozumienia ewolucji której grupy może mieć wielceistotne znaczenie?
Mamy tu szczątki pewnego zwierzaka. Pytanie brzmi: jak się ten denat nazywa i dla zrozumienia ewolucji której grupy może mieć wielceistotne znaczenie?
"Tygrysie, błysku w gąszczach mroku:
Jakiemuż nieziemskiemu oku
Przyśniło się, że noc rozświetli
Skupiona groza twej symetrii? "
W. Blake (tłum. S. Barańczak)
"Never Compromise, Not Even In The Face of Armageddon"
Rorschach
Rorschach
Ha!
to Indohyus major i rozpalił dyskusje dotyczącą ewolucji walenii(a?)
tak myslę, że to ten gatunek a nie drugi, bo z tego co pamiętam typowy gatunek I. indirae nie zawierał nic poza żuchwą i dopiero znalezisto Gingericha i spółki rozjaśniło temat (a zrobił o 'sworn enemy' Pana G. Hans Thewissen!)
pytanie skąd masz te fotki...art w Nature miał tylko czarno-białe i nie we wszystkich rzutach!
wiesz nie mogłeś tego usunąc ale mogą pomóc (mi nie bo byłęm pewien) podpisy pod fotkami, są to numery katalogowe okazów!!
to Indohyus major i rozpalił dyskusje dotyczącą ewolucji walenii(a?)

tak myslę, że to ten gatunek a nie drugi, bo z tego co pamiętam typowy gatunek I. indirae nie zawierał nic poza żuchwą i dopiero znalezisto Gingericha i spółki rozjaśniło temat (a zrobił o 'sworn enemy' Pana G. Hans Thewissen!)
pytanie skąd masz te fotki...art w Nature miał tylko czarno-białe i nie we wszystkich rzutach!
wiesz nie mogłeś tego usunąc ale mogą pomóc (mi nie bo byłęm pewien) podpisy pod fotkami, są to numery katalogowe okazów!!

"Somewhere, something incredible is waiting to be known" - C.Sagan
- Dryocopus
- Dewoński labiryntodont
Mam dziwne wrażenie, że obecność tych numerów nie zrobiłaby Ci różnicy ;) Odpowiedź oczywiście poprawna.
A co do zdjęcia to pochodzi z przeglądowego artykułu Thewissena i jego kumpli z Evo Edu Outreach pt "From Land to Water: the Origin of Whales, Dolphins, and Porpoises". Mogę ci podesłać.
A co do zdjęcia to pochodzi z przeglądowego artykułu Thewissena i jego kumpli z Evo Edu Outreach pt "From Land to Water: the Origin of Whales, Dolphins, and Porpoises". Mogę ci podesłać.
Rorschach
Rorschach
Że takowy art miałe się ukazać wiedziałem..dzięki Tobie wiem, że już jest..jak to w przeglądówkach bywa niczego nowego tam nie ma poza...zdjęciami 
poza tym art ten jest za free

poza tym art ten jest za free

Ostatnio zmieniony 28 sierpnia 2011, o 05:47 przez skrecu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dryocopus
- Dewoński labiryntodont
Zaiste nic specjalnego. Ale po doświadczeniach mego licencjatu wielcecenię spójną i dobrze napisaną przeglądówkę.
Rorschach
Rorschach
dobra zadajemy
jak się nazywa ten gagatek (wystaczy rodzaj) i jakiej był płci (dlaczego takiej a nie innej wymagane do rozwiązania)

skupcie się na tym co my mamy a dziewczynki nie mają
jak się nazywa ten gagatek (wystaczy rodzaj) i jakiej był płci (dlaczego takiej a nie innej wymagane do rozwiązania)

skupcie się na tym co my mamy a dziewczynki nie mają

- polonozuch
- Dewoński labiryntodont
- Imię i nazwisko: Jakub Albert Starzyński
To jest Apatemys, ponieważ nie użyłeś imageshacka lub ząłacznika. Obrazek jest z http://www.paleocene-mammals.de.
P.S.
To mój dwusetny post.
Witamy zatem w dewonie :D MSz
P.S.
To mój dwusetny post.
Witamy zatem w dewonie :D MSz
dobra, to ta Knightia eocenica chyba robiła Apatemysowi coś co bardzo lubimy...dlaczego?
kolega polonozuch nie dość, że jest 'ssaczym' szowinistą, to nie odpowiedział na pytanie!
p.s. tak,tak jestem 'męskim' i 'ssaczym' szowinistą jednocześnie!
kolega polonozuch nie dość, że jest 'ssaczym' szowinistą, to nie odpowiedział na pytanie!
p.s. tak,tak jestem 'męskim' i 'ssaczym' szowinistą jednocześnie!
- Dryocopus
- Dewoński labiryntodont
Domyślam się, że chodzi o widoczną na tym zdjęciu pod kolanem kostkę - os penis?
Rorschach
Rorschach
Dobra.
A więc był to Apatemys. Pan Apatemys. O czym świadczy wspomniana kostka (os penis). a dlaczego "on"? cóż taki się urodził. później już wyboru nie miał. naprawdę muszę opisywać wszystko co wiem o gametach i zygocie jak też krótkim acz intensywnym romansie jego przodków (znów tren seksizm)?
A więc był to Apatemys. Pan Apatemys. O czym świadczy wspomniana kostka (os penis). a dlaczego "on"? cóż taki się urodził. później już wyboru nie miał. naprawdę muszę opisywać wszystko co wiem o gametach i zygocie jak też krótkim acz intensywnym romansie jego przodków (znów tren seksizm)?
nie zasłużenie ale cóż ... zadam. 
a co by się nie narażać zbyt to może coś z banałów.
poniższe zdjęcie przedstawia zwierzę (podaj nazwę) które do niedawna było uważane za najstarszego przedstawiciela pewnej gruby ssaków (jakiej?). niedawno został "zdetronizowany". proszę napisać przez kogo i gdzie znaleziono szczątki tych zwierząt (z dokładnością do kraju).

a co by się nie narażać zbyt to może coś z banałów.
poniższe zdjęcie przedstawia zwierzę (podaj nazwę) które do niedawna było uważane za najstarszego przedstawiciela pewnej gruby ssaków (jakiej?). niedawno został "zdetronizowany". proszę napisać przez kogo i gdzie znaleziono szczątki tych zwierząt (z dokładnością do kraju).
- Załączniki
-
- qwiz.JPG (9.93 KiB) Przejrzano 19403 razy