I Ĺźywe osobniki. Ale najwiÄkszym mĂłgĹ byÄ (o ile istniaĹ) amficelias.MartaT pisze:piszÄ c to miaĹam na myĹli zwierzÄta z caĹej planety- oceany i lÄ dy (tak jak Krzycho napisaĹ) po za tym pĹetwal bĹÄkitny jest dosyÄ dobrze poznanym zwierzÄciem, mamy przecieĹź kompletny szkielet
Jaki był największy dinozaur?
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2008, o 07:10 przez Palik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kambryjski trylobit
Kurde no marzenie mojego zycia spotkac dinozaurakrzysiek10ar pisze:NajwiÄkszym lÄ dowym z jakim siÄ spotkaĹem byl amficelias. Waga 122tony i dĹugoĹÄ 58m.

Why didnt the dinosaur cross the road?
The chicken hadn't evolved yet!
The chicken hadn't evolved yet!
-
- Kambryjski trylobit
-
- Permski synapsyd
- Imię i nazwisko: Krzysztof Lichota
-
- Prekambryjski stromatolit
NajwiÄkszy dinozaur wszechczasĂłw
Mam jedno pytanie, ktĂłre mnie drÄczy od czasu, kiedy zaczÄ
Ĺem interesowaÄ siÄ dinozaurami(czyli 7 lat ):
KtĂłry dinozaur byĹ najwiÄkszy?A zarazem ktĂłry byĹ takĹźe najwiÄkszym zwierzÄciem lÄ dowym wszechczasĂłw?
WedĹug mnie byĹ nim Argentynozaur, ale czekam na Wasze opinie.
P.S.Jestem nowy na tym forum, wiÄc serdecznie witam wszystkich.
I mam proĹbÄ do moderatorĂłw: przenieĹcie ten temat do odpowiedniego dziaĹu, przez pomyĹkÄ napisaĹem go tutaj .
KtĂłry dinozaur byĹ najwiÄkszy?A zarazem ktĂłry byĹ takĹźe najwiÄkszym zwierzÄciem lÄ dowym wszechczasĂłw?
WedĹug mnie byĹ nim Argentynozaur, ale czekam na Wasze opinie.
P.S.Jestem nowy na tym forum, wiÄc serdecznie witam wszystkich.
I mam proĹbÄ do moderatorĂłw: przenieĹcie ten temat do odpowiedniego dziaĹu, przez pomyĹkÄ napisaĹem go tutaj .
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Podobne tematy juĹź byĹy, np. ten:
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopi ... jwi%EAkszy
NajwiÄkszym (o ile istniaĹ) byĹ Amficelias, wg róşnych szacunkĂłw 58-72 m dĹugoĹci. Witam na forum
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopi ... jwi%EAkszy
NajwiÄkszym (o ile istniaĹ) byĹ Amficelias, wg róşnych szacunkĂłw 58-72 m dĹugoĹci. Witam na forum

I to caĹe mnĂłstwo...szerman pisze:Podobne tematy juĹź byĹy
Szukaj przez ctrl+f na dziaĹach Zauropodomorfy, PoczÄ tkujÄ cy dino i Dinozaury
MoĹźna jeszcze zajrzeÄ na wikipediÄ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dinosaur_size#Sauropods
72 m? Nie za duĹźo?szerman pisze:NajwiÄkszym (o ile istniaĹ) byĹ Amficelias, wg róşnych szacunkĂłw 58-72 m dĹugoĹci.
jak kursywujesz to pisz oryginalnÄ nazwe (Amphicoelias) a nie spolszczonÄ !szerman pisze:Amficelias
a polskie z maĹej. Wydaje mi siÄ, Ĺźe tylko Polacy komplikujÄ sobie Ĺźycie przez przerabianie nazw laciĹskich na "swoje"...Dinocorner pisze:Argentynozaur
raczej istniaĹ - http://darrennaish.blogspot.com/2007/01 ... rt-ii.htmlszerman pisze:(o ile istniaĹ)
No i witam na forum tak w ogĂłle

Ostatnio zmieniony 22 lipca 2009, o 10:40 przez nazuul, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
O ile zachowaĹ siÄ w zapisie kopalnym i go odkryjemy ;) W dodatku musiaĹby mieÄ ponad 120 metrĂłw (jeĹźeli chodzi Ci o dĹugoĹÄ ciaĹa, a nie masÄ) poniewaĹź najdĹuĹźszymi obecnie ĹźyjÄ cym stworzeniem sÄ rurkopĹawy (Siphonophora) ktĂłre osiÄ gajÄ nawet 100-120 metrĂłw. Jest tu jedynie pewien dylemat - stworzenia te wedĹug wiÄkszoĹci naukowcĂłw sÄ po prostu rozbudowanÄ koloniÄ , a nie jednym organizmem. JednakĹźe w koloniach bywa tak iĹź kaĹźdy osobnik wykonuje to samo (odĹźywia siÄ, wypróşnia itp), a tutaj kaĹźdy fragment rurkopĹawu jest przystosowany do innej funkcji (jak komĂłrki organizmu) np. do poruszania siÄ (odpowiednich ruchĂłw w wodzie), do pobierania pokarmu, do wypróşniania lub do rozmnaĹźania ;) W dodatku posiadajÄ wspĂłlny rdzeĹ kolonii (nazywany pniem), dziÄki ktĂłremu wspĂłĹĹźyjÄ jako caĹoĹÄ, nie sĹuĹźy on jedynie do komunikacji ale przekazywania strawionego pokarmu do kaĹźdego sagmentu itp. Dlatego teĹź jak dla mnie to wĹaĹnie one sÄ najwiÄkszymi (biorÄ c pod uwagÄ dĹugoĹÄ) stworzeniami na Ĺwiecie (wszechczasĂłw) :DA zarazem ktĂłry byĹ takĹźe najwiÄkszym zwierzÄciem lÄ dowym wszechczasĂłw?
To tak jakby kogoĹ to interesowaĹo

- szerman
- Neogeński mastodont
nazuul pisze:72 m? Nie za duĹźo?szerman pisze:NajwiÄkszym (o ile istniaĹ) byĹ Amficelias, wg róşnych szacunkĂłw 58-72 m dĹugoĹci.![]()
Heh, faktycznie

Skoro ma nie byÄ "kiczem", to czemu modele dinozaurĂłw nie bÄdÄ wykonane w skali 1:1? Ale kurczÄ juĹź dawno temu gdzieĹ wyczytaĹem, Ĺźe mierzyĹ szacunkowo do 72 m...Znajdzie siÄ wĹrod nich oczywiĹcie sĹynny na caĹy Ĺwiat Silesaurus Opolensis. Odkryty wĹaĹnie w Krasiejowie gad sprzed 230 milionĂłw lat jest przodkiem dinozaurĂłw. Stanie tam teĹź Amficelias, dinozaur uwaĹźany za najwiÄksze zwierzÄ wszech czasĂłw. Jego model bÄdzie miaĹ aĹź 72 metry dĹugoĹci. Wszystkie repliki wykonane bÄdÄ zgodnie z najnowszymi technikami rekonstrukcji i tylko w jednym egzemplarzu, wyĹÄ cznie dla Krasiejowa. Delta przekonuje, Ĺźe ich dinopark nie bÄdzie Ĺźadnym kiczem.
To przez nadmierny, niepotrzebny poĹpiechnazuul pisze:jak kursywujesz to pisz oryginalnÄ nazwe (Amphicoelias) a nie spolszczonÄ !szerman pisze:Amficelias

-
PosĹugujmy siÄ konkretamiDinocorner pisze:Amficelias prawdopodobnie nie istniaĹ, naukowcy sÄ dzÄ , Ĺźe jest wymysĹem Edwarda Cope'a.

Z tych znanych to Amphicoelias fragillimusDinocorner pisze:Ale mi chodziĹo o to, ktĂłry znany zauropod byĹ najwiÄkszym zwierzÄciem lÄ dowym w historii Ziemi.
JeĹli chodzi o te, ktĂłrych materiaĹ kopalny nie zaginÄ Ĺ, to pewnie ktĂłryĹ z tej trĂłjki: Puertasaurus, Argentinosaurus, Ruyangosaurus - ktĂłryĹ z nich jest drugi na podium.
-
-
Ja bym siÄ wstrzymaĹ z amficeliasem, ktĂłrego Ĺwiat paleontologiczny zna z tylko jednego krÄgu, w dodatku owy krÄg zaginÄ
Ĺ, wiÄc nie do koĹca moĹźna powiedziec, Ĺźe byĹ prawdziwy. Argentynozaur jest juĹź bardziej prawdopodobny, chodĹş takĹźe i jego znamy z niewielu zaledwie koĹci i raczej przy tej opcji (argentynozaur) ja bym pozostaĹ
- szerman
- Neogeński mastodont
Nieco powyĹźej nazuul podesĹaĹ prackÄ Carpentera, w ktĂłrej jest wszystko wyjaĹnione. Niestety link juĹź nie dziaĹa (przynajmniej mi), ale pozostaje jeszcze blog Darrena Naisha:PokemonMaster pisze:Ja bym siÄ wstrzymaĹ z amficeliasem, ktĂłrego Ĺwiat paleontologiczny zna z tylko jednego krÄgu, w dodatku owy krÄg zaginÄ Ĺ, wiÄc nie do koĹca moĹźna powiedziec, Ĺźe byĹ prawdziwy. Argentynozaur jest juĹź bardziej prawdopodobny, chodĹş takĹźe i jego znamy z niewielu zaledwie koĹci i raczej przy tej opcji (argentynozaur) ja bym pozostaĹ
Poza tym znaleziono szczÄ tki innych zauropodĂłw, ktĂłrych poszczegĂłlne koĹci sÄ wiÄksze od koĹci argentynozaura. SpĂłjrz na:nazuul pisze:raczej istniaĹ - http://darrennaish.blogspot.com/2007/01 ... rt-ii.html
Puertasaurus
Bruhathkayosaurus
Oraz nieco mniejszy:
Paralititan
Nie zraĹźaj siÄ ''krzaczkami'' w opisie, przejrzyj caĹe wÄ tki tych opisĂłw - na samym koĹcu sÄ poprawione wersje

-
MoĹźe dlatego w kilku tematach powtarzasz rzeczy juĹź wczeĹniej powiedzianePokemonMaster pisze:[...] pozostaĹych postĂłw nie czytam:) oprĂłcz pierwszego oczywiĹcie:P

-
Hehe czujÄ siÄ jakby ktoĹ wylaĹ na mnie wiadro zimnej wody:) RzeczywiĹcie w kilku moich postach zastosowaĹem takie stwierdzenia, ale naprawde tak jest. Moja wiedza ogranicza siÄ do tego co zapamiÄtaĹem z przeszĹoĹci. Jak widac w prawie wszystkich siÄ myle. Staram siÄ, o ile mam wolny czas, przypominac sobie je na nowo. OczywiĹcie pare sĹĂłw krytyki z twojej strony nigdy nie zaszkodzi, w koĹcu uczymy siÄ na swoich bĹÄdach:) Mimo wszystko wciÄ
Ĺź stawiam znak zapytania przy amficeliasie i to jest moja opinia. Pozdrawiam