Serce dinozaura
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Serce dinozaura
W 1993 roku odkryto niemal kompletny szkielet Tescelosaurusa. W Ĺrodku klatki piersiowej zachowaĹa siÄ ciemnobrÄ
zowa masa, ktĂłrÄ
niektĂłrzy paleantolodzy uwaĹźajÄ
za serce zwierzÄcia. JeĹli majÄ
racjÄ, byĹoby to jedyne zachowane serce dinozaura na Ĺwiecie.
Re: Serce dinozaura
Thescelosaurus albo teskelozaur. Ten dinozaur zostaĹ nazwany "Willo" i skanowanie ujawniĹo czterodzielnÄ budowÄ i jednÄ aortÄ (to taka gĹĂłwna tÄtnica wychodzÄ ca od serca). Odkrycie to ujawnia, Ĺźe dinozaury nie byĹy zmiennocieplne, jak gady.spinozaur pisze:W 1993 roku odkryto niemal kompletny szkielet Tescelosaurusa. W Ĺrodku klatki piersiowej zachowaĹa siÄ ciemnobrÄ zowa masa, ktĂłrÄ niektĂłrzy paleantolodzy uwaĹźajÄ za serce zwierzÄcia. JeĹli majÄ racjÄ, byĹoby to jedyne zachowane serce dinozaura na Ĺwiecie.
ĹšrĂłdĹa: http://en.wikipedia.org/wiki/Thescelosa ... f_stone.22
http://www.users.qwest.net/~jstweet1/ornithopoda.htm
-
- Prekambryjski stromatolit
- Kontakt:
Tak moĹźe nieco na czasie /Rzeczpospolita zaczÄĹa dodawaÄ do piÄ
tkowego wydania serial BBC "WÄdrĂłwki z..."/ w drugim odcinku "Ballady o wielkim Allu" (tym dokumentujÄ
cym pracÄ) jest wĹaĹnie pokazany szkielet (?) Willo oraz jego tomografia komputerowa. RzeczywiĹcie wydajÄ siÄ, Ĺźe serce jest czterodziaĹowe i z tylko jednÄ
aortÄ
.
Mnie osobiĹcie nie wydaje siÄ to niczym szczegĂłlnym, zwaĹźywszy na pojawiajÄ cÄ siÄ sporÄ iloĹÄ dowodĂłw dotyczÄ cych staĹocieplnoĹci (wĹ. endotermii) dinozaurĂłw. Do tego potrzebne jest bardzo sprawne serce, vide ptaki i ssaki.
Ciekawi mnie jeszcze, zwrĂłcony w ktĂłrÄ stronÄ Ĺuk aorty ma Willo. Czy w prawo jak u ptakĂłw czy w lewo jak u ssakĂłw. Wie ktoĹ moĹźe? ZdjÄcia tej tomografii sÄ w nieco dziwnej pozie (ogranicza je "nieco" to, Ĺźe to skamielina) i nie wiem czy dobrze rozszyfrowuje.
Przepraszam za odkopanie starocia, ale przecieĹź rozmawiamy tu o czasach tak odlegĹych, zÄ czas ukazania siÄ tego tematu to nic
Pozdrawiam,
Kuba
Mnie osobiĹcie nie wydaje siÄ to niczym szczegĂłlnym, zwaĹźywszy na pojawiajÄ cÄ siÄ sporÄ iloĹÄ dowodĂłw dotyczÄ cych staĹocieplnoĹci (wĹ. endotermii) dinozaurĂłw. Do tego potrzebne jest bardzo sprawne serce, vide ptaki i ssaki.
Ciekawi mnie jeszcze, zwrĂłcony w ktĂłrÄ stronÄ Ĺuk aorty ma Willo. Czy w prawo jak u ptakĂłw czy w lewo jak u ssakĂłw. Wie ktoĹ moĹźe? ZdjÄcia tej tomografii sÄ w nieco dziwnej pozie (ogranicza je "nieco" to, Ĺźe to skamielina) i nie wiem czy dobrze rozszyfrowuje.
Przepraszam za odkopanie starocia, ale przecieĹź rozmawiamy tu o czasach tak odlegĹych, zÄ czas ukazania siÄ tego tematu to nic
Pozdrawiam,
Kuba
Pozdrawiam,
Jakub Zimoch
Jakub Zimoch