Witam serdecznie!
ChciaĹam siÄ do Was zwrĂłciÄ z pytaniem, a zarazem proĹbÄ
. PiszÄ pracÄ licencjackÄ
dotyczÄ
cÄ
przeglÄ
du systematycznego ryb kopalnych na terenach naszego kraju. Staram siÄ skompletowaÄ dane na temat wszystkich stanowisk. BazujÄ gĹĂłwnie na znalezionych artykuĹach, wiÄc nie mam caĹkowitej pewnoĹci, Ĺźe niczego nie pominÄ. MoĹźecie podaÄ miejsca wystÄpowania skamieniaĹoĹci ryb, ktĂłre znacie? ByÄ moĹźe pojawi siÄ takie, ktĂłrego jeszcze nie znalazĹam...
Pozdrawiam!
Stanowiska ryb kopalnych na terenach Polski
-
- Moderator
Stanowisk z kopalnymi rybami jest tak duĹźo, Ĺźe trudno wymieniÄ w jednym poĹcie.
Na pewno kilka, moĹźe kilkanaĹcie stanowisk w dewonie GĂłr ĹwiÄtokrzyskich, np. Kadzielnia.
Karbon i Perm - nie orientujÄ siÄ, ale z warstw miedzionoĹnych znane byĹy liczne ryby.
Trias - z pstrego piaskowca nie znam, z wapienia muszlowego jest peĹno stanowisk z rybami np. Ĺťyglin, z kajpru KrasiejĂłw i Lipie ĹlÄ skie.
Jura - w osadach morskich na pewno coĹ byĹo.
Kreda - np. w Opolu
Paleogen i Neogen: ryby z fliszu karpackiego.
...i zapewne wiele innych, o ktĂłrych nie wiem lub nie pamiÄtam.
A tak z ciekawoĹci, gdzie i u kogo piszesz licencjat?
Na pewno kilka, moĹźe kilkanaĹcie stanowisk w dewonie GĂłr ĹwiÄtokrzyskich, np. Kadzielnia.
Karbon i Perm - nie orientujÄ siÄ, ale z warstw miedzionoĹnych znane byĹy liczne ryby.
Trias - z pstrego piaskowca nie znam, z wapienia muszlowego jest peĹno stanowisk z rybami np. Ĺťyglin, z kajpru KrasiejĂłw i Lipie ĹlÄ skie.
Jura - w osadach morskich na pewno coĹ byĹo.
Kreda - np. w Opolu
Paleogen i Neogen: ryby z fliszu karpackiego.
...i zapewne wiele innych, o ktĂłrych nie wiem lub nie pamiÄtam.
A tak z ciekawoĹci, gdzie i u kogo piszesz licencjat?
Biologia, UW
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Jeszcze na ĹťuĹawach WiĹlanych podobno jakieĹ rybska znaleziono...
A tak w ogĂłle polecam skorzystanie z Google Scholar (np. wpisujÄ c ciÄ g "fossil fishes sites in Poland" albo coĹ w tym stylu), moĹźe wyszuka coĹ ciekawego?
A tak w ogĂłle polecam skorzystanie z Google Scholar (np. wpisujÄ c ciÄ g "fossil fishes sites in Poland" albo coĹ w tym stylu), moĹźe wyszuka coĹ ciekawego?