ornitocheir czy kecalkoatl ?
-
- Dewoński labiryntodont
ornitocheir czy kecalkoatl ?
Mam pytanie. Ot???? wiĂ?kszo??Ă? ksiĂ???ek o prehistorycznych gadach podaje, ??e najwiĂ?kszym z pterozaur??w by?? kecalkoatl z rozpiĂ?to??ciĂ? skrzyde?? do 12 metr??w. Jednak ksiĂ???ka "WĂ?dr??wki z dinozaurami" (oparta na filmie), kt??rej jestem posiadaczem, podaje, ??e najwiĂ?kszym pterozaurem jest ornithocheirus, podajĂ?c przy tym wymiary takie same jak w przypadku kecalkoatla. Czy to ksiĂ???ka ta siĂ? myli, czy informacje na temat ornitocheira sĂ? prawdziwe?
Re: ornitocheir czy kecalkoatl ?
"Powiedzmy sobie jasno: to nie Ziemi grozi zagłada, tylko nam. Nie dysponujemy wystarczającą mocą, aby zniszczyć tę planetę, lub ją uratować, ale gdybyśmy zechcieli, może zdołalibyśmy ocalić samych siebie."
Ian Malcolm w "Jurassic Park" Michaela Crichtona
-
- Dewoński labiryntodont
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
Re: ornitocheir czy kecalkoatl ?
R??wnie?? jestem posiadaczem tej ksiĂ???ki, wg mnie z ornitocheirem jest podobnie jak z diplodokiem - tam autor m??wi??, i?? osiĂ?ga??y one do 40 metr??w d??ugo??ci (a Diplodocus osiiĂ?ga?? jakie?? 25 metr??w). Po prostu wziĂ??? dlugo??Ă? najd??u??szego z zauropod??w (pewnie sejsmozaur albo innego, patrz dyskusja - http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=84 ).CHESTERAPTOR pisze:Mam pytanie. Ot???? wiĂ?kszo??Ă? ksiĂ???ek o prehistorycznych gadach podaje, ??e najwiĂ?kszym z pterozaur??w by?? kecalkoatl z rozpiĂ?to??ciĂ? skrzyde?? do 12 metr??w. Jednak ksiĂ???ka "WĂ?dr??wki z dinozaurami" (oparta na filmie), kt??rej jestem posiadaczem, podaje, ??e najwiĂ?kszym pterozaurem jest ornithocheirus, podajĂ?c przy tym wymiary takie same jak w przypadku kecalkoatla. Czy to ksiĂ???ka ta siĂ? myli, czy informacje na temat ornitocheira sĂ? prawdziwe?
Tutaj podajac rozmiary ornitocheira (majĂ?cego mo??e z 8-10 metr??w [?] rozpiĂ?to??ci skrzyde??) da?? rozmaiary wiĂ?kszego kwecalkoatla (12 metr??w [?])
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ DODANE ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WidzĂ?, ??e Mixs ju?? poda?? ??wietne informacje, ale my??lĂ?, ??e moja wypowied?? te?? siĂ? na co?? zda??a ;)
Ostatnio zmieniony 29 czerwca 2006, o 12:21 przez Dino, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytanie, czy inne ksiĂ???ki i strony internetowe nie sugerujĂ? siĂ? czasem w??a??nie ksiĂ???kĂ? (i serialem) pana Hainesa...Danu pisze:Ja te?? mam tĂ? ksiĂ???kĂ?, ale podany tam opis Ornitocheirusa, jest raczej z godny z tym co piszĂ? w innych ksiĂ???kach, czy w internecie
BTW - o jakich innych ksiĂ???kach m??wisz?
"Powiedzmy sobie jasno: to nie Ziemi grozi zagłada, tylko nam. Nie dysponujemy wystarczającą mocą, aby zniszczyć tę planetę, lub ją uratować, ale gdybyśmy zechcieli, może zdołalibyśmy ocalić samych siebie."
-
- Kambryjski trylobit
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Nie prawda, jeĹźeli odkryjemy kompletny szkielet jakiegoĹ pterozaura to bez problemu moĹźna wyliczyÄ jego wielkoĹÄ (dĹugoĹÄ, rozpiÄtoĹÄ - gorzej z masÄ ;)). W tym jednak problem, Ĺźe rzadko odnajduje siÄ kompletny szkielet tak duĹźych pterozaurĂłw... co innego z mniejszymi (czasami ich caĹe szkielety odnajduje siÄ na pojedynczej Ĺupce).Rozmiary ornitocheila i quetzalcoatlusa sÄ bardzo podobne, ale dysponyjemy tylko skamieniaĹoĹciami, a nie prawdziwymi z tkankÄ itd. Po samych koĹciach nie moĹźne sÄ dziÄ dokladnej wielkoĹci danego zwierzÄcia.
-
- Kambryjski trylobit
-
- Kambryjski trylobit
Mi nie chodzi o najwiÄkszego syberyjskiego tylko o przeciÄtnego.krzysiek10ar pisze:Od tygrysĂłw? jeszcze nigdy siÄ nie spotkaĹem z lwem wiÄkszym od tygrysa syberyjskiego. A tak na marginiesie poĹÄ czenie tygrysicy i lwa zwany lygrysem jest najwiÄkszym teraĹźniejszym kotowatym, lecz nie wystÄpuje w naturze.
-
- Kambryjski trylobit
I Hatzegopteryx.
http://flickr.com/photos/markwitton/
ArtykuĹ zatytuĹowany "Fall down mountains, just don't fall on me"
O hatzegopteryksie zaczyna siÄ od sĹĂłw "Even bigger azhdarchids were to come, however."
http://flickr.com/photos/markwitton/
ArtykuĹ zatytuĹowany "Fall down mountains, just don't fall on me"
O hatzegopteryksie zaczyna siÄ od sĹĂłw "Even bigger azhdarchids were to come, however."