Interesuje mnie, co my??licie na temat znalezisk z Transylwanii, krainy Vlada Palownika , Magyarosaurusa, Rhabdodona i innych. Wasze sugestie i spory o krainie karze??k??w w??r??d olbrzym??w, mo??e jakie?? newsy itp.
Pozdrawiam
Dinosaur Man pisze:Interesuje mnie, co my??licie na temat znalezisk z Transylwanii, krainy Vlada Palownika , Magyarosaurusa, Rhabdodona i innych. Wasze sugestie i spory o krainie karze??k??w w??r??d olbrzym??w, mo??e jakie?? newsy itp.
Pozdrawiam
dilong pisze:Opr??cz nich ??yly tam Telmatozaury, Pelecanimimusy i Scypionyxy oraz ptaki, np: Iberomesornis. A czy mo??liwe, ??e tam ??y??y Polacanthusy
Nazw ??aci??skich nie odmieniamy po polsku... Ale o ile wiem, pelekanimim ??y?? na lĂ?dzie iberyjskim, a scypionyks na lĂ?dzie apeni??skim. Masz jakie?? konkretne dane o odkryciach tych dinozaur??w z archipelagu siedmiogrodzkiego?
Lista jest na poz??r d??uga, ale pewnie zosta??a wygenerowana do??Ă? "automatycznie", tote?? obfituje w synonimy (Rhabdodon priscus = Camptosaurus inkeyi = Mochlodon inkeyi = Mochlodon robustus = Onychosaurus hungaricus zob. http://it.wikipedia.org/wiki/Rhabdodon; Telmatosaurus = Hecatesaurus = Limnosaurus; Bradycneme =? Elopteryx; Valdosaurus canaliculatus = Dryosaurus canaliculatus; Magyarosaurus dacus =Titanosaurus dacus (i pozosta??e Magyarosaurus), a poza tym powtarzajĂ? siĂ? rodzaj i gatunek tego samego rodzaju jako osobne pozycje).
Poza tym Aristosuchus pusillus wg moich danych zosta?? odkryty w Anglii (??ci??lej na Wyspie Wight), nie w Rumunii; zresztĂ? jest nomen dubium; podobnie Iguanodon mantelli jest wczesnokredowym gatunkiem z zachodniej Europy.
Karol Sabath pisze:Lista jest na poz??r d??uga, ale pewnie zosta??a wygenerowana do??Ă? "automatycznie", tote?? obfituje w synonimy (Rhabdodon priscus = Camptosaurus inkeyi = Mochlodon inkeyi = Mochlodon robustus = Onychosaurus hungaricus zob. http://it.wikipedia.org/wiki/Rhabdodon; Telmatosaurus = Hecatesaurus = Limnosaurus; Bradycneme =? Elopteryx; Valdosaurus canaliculatus = Dryosaurus canaliculatus; Magyarosaurus dacus =Titanosaurus dacus (i pozosta??e Magyarosaurus), a poza tym powtarzajĂ? siĂ? rodzaj i gatunek tego samego rodzaju jako osobne pozycje).
Poza tym Aristosuchus pusillus wg moich danych zosta?? odkryty w Anglii (??ci??lej na Wyspie Wight), nie w Rumunii; zresztĂ? jest nomen dubium; podobnie Iguanodon mantelli jest wczesnokredowym gatunkiem z zachodniej Europy.
Tak, lista pochodzi z DinoData, bez mojego sprawdzania jej poprawno??ci. Przez to wynik??y te b??Ă?dy.