Chcia??bym siĂ? dowiedzieĂ?, ile lat do??ywa??y duinozaury? I czy da siĂ? to jako?? obliczyĂ??
POZDRAWIAM!

WITAm!!!!!!!!!!Dakosaurus pisze:Z wiekiem dinozaur??w to jest r????nie-w wiĂ?kszo??ci sĂ? to domys??y lub przypuszczenia, choc kiedy?? gdzie?? czyta??em ??e uda??o siĂ? obliczyc wiek jakiego?? dinozaura chyba ornitopoda, ale nie pamiĂ?tam jakiego.
W mojej ksiĂ???ce pisze ??e np. zauropody mog??y ??yc 100 lat, a ma??e teropody 5. SĂ? to przypuszczenia oparte na por??wnaniach do dzisiejszych zwierzĂ?t.
DziĂ?kujĂ? po raz kolejny Panu za odpowied??!Dawid Mazurek pisze:Wiek dinozaur??w i charakter ich wzrostu mo??na ustaliĂ? na podstawie bada?? histologicznych ich ko??ci. Wiem, ??e ciekawe dane otrzymano np. analizujĂ?c ko??ci tyranozaura, ale nie mam teraz artyku??u pod rĂ?kĂ? (piszĂ? z kawiarenki). Wydaje siĂ?, ??e czĂ???Ă? dinozaur??w, szczeg??lnie te mniejsze, ko??czy??a w pewnym momencie r????Ă?, natomiast du??e zauropodomorfy mogly, moim zdaniem, rosnĂ?Ă? ca??e ??ycie, jak wsp????czesne "gady".
Jak m??wi?? Dawid, nie wszystkie. Taki np. tyranozaur po okresie burzliwego wzrostu miĂ?dzy 14 a 18 rokiem ??ycia przestawa?? rosnĂ?Ă?:Danu pisze:To, ??e dinozaury, ros??y przez ca??e ??ycie, jest bardzo prawdopodobne.
Witam !Mixs pisze:Jak m??wi?? Dawid, nie wszystkie. Taki np. tyranozaur po okresie burzliwego wzrostu miĂ?dzy 14 a 18 rokiem ??ycia przestawa?? rosnĂ?Ă?:Danu pisze:To, ??e dinozaury, ros??y przez ca??e ??ycie, jest bardzo prawdopodobne.
http://dml.cmnh.org/2004Aug/msg00086.html
A co do zauropodomorf??w to sam jestem ciekaw - np. plateozaur na pewno r??s?? przez ca??e ??ycie (pisa??em o tym w jego opisie), ale jak to jest u innych zauropodomorf??w, to szczerze m??wiĂ?c, nie wiem...
BTW - w tek??cie, do kt??rego da??em link, jest mowa o tym, w jakim wieku zdycha??y odkryte dotĂ?d tyranozaury - mo??e za??o??yciela tematu to zainteresuje...
PS - a pokrewie??stwo miĂ?dzy dinozaurami a wĂ???ami jest bardzo dalekie...
OK, ale - nieco off topic - muszĂ? co?? zaznaczyĂ?. ChoĂ? - a?? wstyd siĂ? przyznaĂ? - sam u??ywa??em tego terminu, i to bez cudzys??owiu (ach, si??a przyzwyczajenia...), to jednak zasadniczo nie ma takiego kladu jak gady (przynajmniej w tradycyjnym tego s??owa rozumieniu).Danu pisze:Wiem, ??e wĂ???e, sĂ? daleko spokrewnione z Dinozaurami, chodzi??o mi tylko o sam fakt, ??e sĂ? gadami.
Najstarszy odkryty - Sue - zdech?? w wieku 28 lat. Najm??odszy znaleziony w chwili ??mierci mia?? 2 lata.Kubrys pisze:Niestety nie znam angielskiego na tyle dobrze by przetumaczyc na polskie czy kto?? mug?? by mi powiedziec w jakim wieku zdycha??y te tyranozaury .