[PYTANIE] klasyfikacja Smoka
[PYTANIE] klasyfikacja Smoka
Czy znana jest juĹź klasyfikacja naszego smoka? JeĹli tak, to z jakim innym gatunkiem byĹ najbliĹźej spokrewniony?

- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Formalnie nie, tzn. nie zostaĹ oficjalnie nazwany, jednak pobieĹźny opis juĹź opublikowano - wstÄpne wnioski moĹźna wyciÄ gaÄ ;)Dalej nie jets formalnie opisany.
-
- Prekambryjski stromatolit
-
- Prekambryjski stromatolit
DziÄki, tylko czekaĹem aĹź ktoĹ mnie powita, wreszcie.
Wiem, Ĺźe to przydomek teropoda spod LubliĹca, sĹyszaĹem o tym, ale czy nie moĹźna siÄ podraĹźniÄ i poczekaÄ, aĹź ktoĹ na to zwrĂłci uwagÄ ?
Mieszkam niedaleko, kiedyĹ tam byĹem. Ale trzeba z sensem pisaÄ temat.
Wiem, Ĺźe to przydomek teropoda spod LubliĹca, sĹyszaĹem o tym, ale czy nie moĹźna siÄ podraĹźniÄ i poczekaÄ, aĹź ktoĹ na to zwrĂłci uwagÄ ?
Mieszkam niedaleko, kiedyĹ tam byĹem. Ale trzeba z sensem pisaÄ temat.
... Bo dinozaury jeszcze ĹźyjÄ
...
-
- Ordowicki bezszczękowiec
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
A co ma wulkan albo poĹykacz ognia do smoka? ByĹa mowa o smoku (tak, tym baĹniowym, tak siÄ wÄ tek potoczyĹ...BartekChom pisze:Takie stwierdzenia zawsze mnie draĹźniÄ . A miotacze ognia? PoĹykacze ognia? Wulkany? Co najwyĹźej nie ma przykĹadĂłw na zianie ogniem przez Ĺźywe istoty bez wykorzystania wytworĂłw inteligencji.szerman pisze:![]()
ZioniÄcie ogniem jest niemoĹźliwe

-
Nawet jeĹli chodziĹo o zwierzÄ, to i tak nigdy nie wiadomo, jakie cudaki mogÄ siÄ pojawiÄ. JeĹźeli moĹźna z wykorzystaniem wytworĂłw inteligencji, to moĹźe bez wykorzystania teĹź siÄ da. ~~~~szerman pisze: A co ma wulkan albo poĹykacz ognia do smoka? ByĹa mowa o smoku (tak, tym baĹniowym, tak siÄ wÄ tek potoczyĹ...), a nie o 'wykorzystaniu wytworĂłw inteligencji'. Tak wiÄc w tym przypadku zioniÄcie ogniem nie jest moĹźliwe, a Ty siÄ nie musisz denerwowaÄ
Re:
Ehh... ,,Nie wiadomo jakie cudaki mogą się pojawić''BartekChom pisze:Nawet jeĹli chodziĹo o zwierzÄ, to i tak nigdy nie wiadomo, jakie cudaki mogÄ siÄ pojawiÄ. JeĹźeli moĹźna z wykorzystaniem wytworĂłw inteligencji, to moĹźe bez wykorzystania teĹź siÄ da. ~~~~szerman pisze: A co ma wulkan albo poĹykacz ognia do smoka? ByĹa mowa o smoku (tak, tym baĹniowym, tak siÄ wÄ tek potoczyĹ...), a nie o 'wykorzystaniu wytworĂłw inteligencji'. Tak wiÄc w tym przypadku zioniÄcie ogniem nie jest moĹźliwe, a Ty siÄ nie musisz denerwowaÄ
A czy możliwe jest żeby pojawił się taki ,,cudak'' który ma dwie głowy? To można włożyć między bajki. Jak już to jakieś mutanty.
Zionięcie ogniem jest niemożliwe, bo zwierzęciu wypaliłoby pysk lub płuca, i zdechłoby. Chyba że zwierzę miałoby drugą komorę obok płuc i mogłoby na zawołanie wydechnąć takie coś co w reakcji połączenia ze sobą utworzyłoby ogień tuż przed jego pyskiem. Ale to mało prawdopodobne. W grze zmyślono na potrzeby gry podobną historyjkę, że smoki zioną ogniem za pomocą drugiej komory obok płuc, i cośtam cośtam co w reakcji ze sobą tworzy ogień który pojawia się tuż obok lub przed pyskiem.
Żaden dinozaur nie był idealny. Jeden ustępował drugiemu w jednym, ale jednocześnie przewyższał go w drugim. Tak natura stworzenia zaplanowała -Ja.
-
Re: Re:
Wróciłem po paru latach na forum i trafiłem na odpowiedź, więc na nią odpowiadam.
Np. węże z dwoma głowami to całkiem pospolita ciekawostka. Faktycznie ciekawe, że u żadnego gatunku to się nie zakorzeniło. Ale to jeszcze nie znaczy, że nie może.Troodon pisze:A czy możliwe jest żeby pojawił się taki ,,cudak'' który ma dwie głowy? To można włożyć między bajki. Jak już to jakieś mutanty.
No i sam wyjaśniłeś. Może i mało prawdopodobne, ale możliwe.Troodon pisze:Zionięcie ogniem jest niemożliwe, bo zwierzęciu wypaliłoby pysk lub płuca, i zdechłoby. Chyba że zwierzę miałoby drugą komorę obok płuc i mogłoby na zawołanie wydechnąć takie coś co w reakcji połączenia ze sobą utworzyłoby ogień tuż przed jego pyskiem. Ale to mało prawdopodobne. W grze zmyślono na potrzeby gry podobną historyjkę, że smoki zioną ogniem za pomocą drugiej komory obok płuc, i cośtam cośtam co w reakcji ze sobą tworzy ogień który pojawia się tuż obok lub przed pyskiem.