Chcia?? bym sie dowiedziec czy w polsce odkryto jakie?? inne dinozaury poza silesaurem? Czy w Polsce odkryto jakie?? inne gatunki zwierzĂ?t wymar??ych wystĂ?pujĂ?cych tylko na terenie naszsego kraju?
Kubrys pisze:Chcia?? bym sie dowiedziec czy w polsce odkryto jakie?? inne dinozaury poza silesaurem?
Poza silezaurem, kt??ry w??a??ciwie dinozaurem nie by??, znaleziono szczĂ?tki kostne prawdziwych dinozaur??w w G??rach ?ĹĄwiĂ?tokrzyskich - dop??ki nie zostanie opublikowany formalny ich opis, media bĂ?dĂ? milczeĂ?
Kubrys pisze:Czy w Polsce odkryto jakie?? inne gatunki zwierzĂ?t wymar??ych wystĂ?pujĂ?cych tylko na terenie naszsego kraju?
NajwiĂ?cej s??ysza??o siĂ? o odkryciach w g??rach ?ĹĄwiĂ?tokrzyskich i oile sie nie myle w polsce odkryto amonita jesli sie myle prosze o informacje
spinozaur pisze:Nie dawno w krasiejowie odkryto koĹci jakiegoĹ nowego gatunku
Z Krasiejowa znanych jest doĹÄ sporo niezidentyfikowanych skamieniaĹoĹci, z czego o czÄĹci wiemy, Ĺźe to zapewne nowe gatunki (zob np. krÄg archozaura w ksiÄ Ĺźce Pierwszy polski dinozaur). Czasem znajdujemy teĹź maĹe szczÄki, lub Ĺźuchwy naleĹźÄ ce drobnych krÄgowcĂłw ("calineczki" w nomenklaturze obozowej ) i jeĹźeli w pobliĹźu jest prasa, to czÄsto w lokalnych gazetach mowa potem o "nowym gatunku". Twoja informacja z jakiego ĹşrĂłdĹa?
Ciekawe sÄ teĹź tropy dilofozaura z GĂłr ĹwiÄtokszyskich, ktĂłre wskazujÄ na to, iĹź zwierzÄ pĹynÄĹo. Wydaje mi siÄ, Ĺźe przepĹywaĹ z wyspy na wyspÄ.
EDIT
A te "uodkrycia" to tak dla Ĺmiechu? jak tak, to
OdnalezionÄ w Czatkowicach brekcjÄ kostnÄ od razu wyeksploatowano. Inna sprawa, Ĺźe w Warszawie ciÄ gle opracowywuje siÄ z niej kolejne koĹci.
Odkrycia w WiĂłrach dokonano w trakcie prac budowlanych (tama) i nie wiem czy sama odkrywka nie jest juĹź pod wodÄ ... CiÄĹźko mi w tej chwili powiedzieÄ...