Ciekawa wiadomosc. Tylko nie trzeba sie przyzwyczajac do nazwy rodzajowej, bo juz jest zajeta przez rodzaj rownonoga (Isopoda).

Nie wiem czy jest najbardziej kompletny (a Umoonasaurus?), ale na pewno nie najstarszy. Pierwsze plezjozaury pojawily sie juz w triasie. ;)Dino pisze:Odnaleziono najstarszego i najbardziej kompletnego plezjozaura
Nie "najprawdopodobniej" tylko "na pewno". ;) Proponowalbym przepisac na:Dino pisze:Najprawdopodobniej nazwa rodzajowa nowego plezjozaura zostanie zmieniona, gdyĹź jest juĹź zajÄta przez przedstawiciela rĂłwnonogĂłw.
Ewentualnie mozna dopisac, ze Nichollsia (rownonog) byla opisana juz w 1950 r. i ze gatunkiem typowym jest Nichollsia kashiense Chopra & Tiwari, 1950. Ale to tylko dodatkowe dane. Ich wrzucenie na strone zalezy od Ciebie. ;)Jednak nazwa rodzajowa nowego plezjozaura musi zostaÄ zmieniona, gdyĹź jest juĹź zajÄta przez przedstawiciela rĂłwnonogĂłw.
WĹaĹnie, teĹź mnie to zdziwiĹo, byÄ moĹźe chodziĹo o najstarszego plezjozaura z Kanady?Daniel Madzia pisze:Nie wiem czy jest najbardziej kompletny (a Umoonasaurus?), ale na pewno nie najstarszy. Pierwsze plezjozaury pojawily sie juz w triasie. ;)Dino pisze:Odnaleziono najstarszego i najbardziej kompletnego plezjozaura
Ogolnie Ameryki Polnocnej, jak pisza autorzy pracy: "The exceptionally well-preserved, almost complete, fully articulated specimen represents the oldest known, and one of the most complete, Cretaceous plesiosaurs from North America."Dino pisze:WĹaĹnie, teĹź mnie to zdziwiĹo, byÄ moĹźe chodziĹo o najstarszego plezjozaura z Kanady?Daniel Madzia pisze:Nie wiem czy jest najbardziej kompletny (a Umoonasaurus?), ale na pewno nie najstarszy. Pierwsze plezjozaury pojawily sie juz w triasie. ;)Dino pisze:Odnaleziono najstarszego i najbardziej kompletnego plezjozaura