Na poczatek - super nazwa! Dziwie sie, ze jeszcze nikt jej wczesniej nie uzyl.
nazuul pisze:Ma ktoĹ moĹźe dostÄp do pracy?
Tak.
nazuul pisze:Czy Bagaceratopsidae jest juĹź waĹźnym kladem?
Drobna uwaga - poprawnie jest Bagaceratopidae (bez "s"), bo tak uzyl Alifanov (2003) po raz pierwszy. Gdyby Alifanov (2003) uzyl wtedy wersje z "s" (tzn. Bagaceratopsidae), wtedy trzeba byloby uzywac tej nazwy. ;)
Teraz - oczywiscie wiem, ze sam tak kiedys pisalem, ale odkad odrzucilem ranki (rodziny, nadrodziny itp. - kompletnie dopiero w tym roku), pilnuje sam siebie, zeby nie popelniac bledow typu "definiujemy klad" (w rzeczywistosci definiujemy
nazwe kladu). Dlatego tez mala uwaga - jezeli mowimy o "waznosci", to mamy na mysli nazwe (pytanie wiec powinno brzmiec czy nazwa Bagaceratopidae jest wazna, a nie klad Bagaceratopidae).
Ale co do pytania (bo oczywiscie Cie zrozumialem, ale przeciez wiesz, ze ciagle musze miec jakies glupie uwagi ;)), wg Alifanova (2008) naleza do
rodziny Bagaceratopidae (Uwaga

- rodzina nie musi byc monofiletyczna, wiec wazne jest rozrozniac miedzy "rodzina Bagaceratopidae" i "kladem Bagaceratopidae") nastepujace gatunki:
Bagaceratops rozhdestvenskyi,
Breviceratops kozlowskii,
Lamaceratops tereschenkoi,
Platyceratops tatarinovi,
Magnirostris dodsoni no i nowy
Gobiceratops minutus. Pytaniem jest czy wymienione gatunki tworza klad. Wg Alifanova (2008) tak; i pokrewienstwo w ramach Bagaceratopidae wyglada nastepujaco: ((
B. rozhdestvenskyi +
G. minutus) + ((
Br. kozlowskii +
M. dodsoni) + (
P. tatarinovi +
L. tereschenkoi))). Niestety nie wiem czy taka hipoteza jest tylko zdaniem Alifanova, czy jest rzeczywiscie poparta przez jakakolwiek analize kladystyczna. Poza tym nie wiem tez czy [
nazwa, nie klad] Bagaceratopidae posiada jakakolwiek definicje, bo szukajac jej, wiekszoscia znalazlem informacje, ze
Bagaceratops rozhdestvenskyi jest raczej czescia Protoceratopsidae.
Na dodatek tylko mala uwaga co do pracy: choc Alifanov (2008) pisze, ze
G. minutus nie jest juwenilnym osobnikiem (argumentuje szczegolnie dobrze zrosnietymi kosciami czaszki), jestem w tej kwestii na razie bardzo sceptyczny. Autor, opisujac cechy juwenilne (duze oczodoly, zredukowana liczba zebow), stosuje rozne hipotezy, ktore nie musza byc silne. OK, mam znow tylko kilka zdjec czaszki, z ktorymi dziwy nie narobie, ale uwzgledniajac fakt, ze czaszka ma tylko
3,5 cm, hipotezy Alifanova nie sa wg mnie zbyt przekonujace. Co Wy o tym myslicie?
Lit.:
Alifanov, V. R. 2003. Two new dinosaurs of the infraorder Neoceratopsia (Ornithischia) from the Upper Cretaceous of the Nemegt depression, Mongolian People's Republic. Paleontological Journal 37 (5): 524-534.
Alifanov, V. R. 2008. The Tiny Horned Dinosaur Gobiceratops minutus gen. et sp. nov. (Bagaceratopidae, Neoceratopsia) from the Upper Cretaceous of Mongolia. Paleontological Journal 42 (6): 621-633.