Na pustyni w południowym Peru paleontolodzy znaleźli szczątki morskiego drapieżnika o paszczy wszech czasów
http://www.nature.com/news/2010/100630/ ... 0.322.html
http://tygodnik.onet.pl/1,48757,druk.html
Założyłem ten temat, bo nie znalazłem nic podobnego na forum
Kiedyś to dopiero były kaszaloty (Livyatan)
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Re: Kiedyś to dopiero były kaszaloty
Wg szacunków (18 m) był nieco mniejszy niż samce dzisiejszych kaszalotów (do 22 m), ale miał o wiele większe zęby. Lambert sądzi, że polował na przodków dzisiejszych waleni, które były raczej mniejsze niż żyjące obecnie. Ciekawe czy istniał jakiś prehistoryczny waleń dorównujący współczesnemu płetwalowi błękitnemu? Może jakaś większa zdobycz tłumaczy obecność jego ogromnych zębów (przystosowanie ewolucyjne)?
"Mastodon sapiens"
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
W środkowym miocenie żyli już przedstawiciele kladu Balaenoptera (a może nawet i same płetwale błękitne, choć tego nie jestem pewien), więc zapewne mieli rozmiary zbliżone do współczesnych płetwali. Lambert et cohortes sugerują, że Livyatan polował na młode sztuki (poniżej 10 m długości), ale nawet taki wieloryb to spora bestia, więc stąd zapewne zwiększenie rozmiarów zębów. Współczesny kaszalot ma mniejsze zęby, ale on nie poluje na duże kręgowce, tylko na kałamarnice (które zresztą "wsysa", a nie zagryza), więc duże zęby nie są mu potrzebne.szerman pisze:Wg szacunków (18 m) był nieco mniejszy niż samce dzisiejszych kaszalotów (do 22 m), ale miał o wiele większe zęby. Lambert sądzi, że polował na przodków dzisiejszych waleni, które były raczej mniejsze niż żyjące obecnie. Ciekawe czy istniał jakiś prehistoryczny waleń dorównujący współczesnemu płetwalowi błękitnemu? Może jakaś większa zdobycz tłumaczy obecność jego ogromnych zębów (przystosowanie ewolucyjne)?
Tak wiele dinozaurów, tak mało czasu...
Nie wydaje mi się by w środkowym miocenie były walenie porównywalne do płetwala błękitnego, oceany były wtedy jeszcze zbyt ciepłe i co za tym idzie za mało produktywne by wykarmić takie kolosy. Poza tym w śr. miocenie było bardzo dużo gatunków małych i średnich rozmiarów wielorybów, więc możliwe że był to niespokojny czas i specjalizacje się po prostu nie opłacały. Duże zęby były potrzebne do szybkiego uśmiercenia ofiary bo oczywistym jest, że małe fiszbinowce były od niego szybsze. Zaznaczam, że to tylko moje osobiste uwagi 

olej zdrowie, olej życie, najważniejsze wydobycie
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Oczywiście nie aż tak dużehanys pisze:Nie wydaje mi się by w środkowym miocenie były walenie porównywalne do płetwala błękitnego (...)

Tak wiele dinozaurów, tak mało czasu...
13 metrów to nie jest żadne szaleństwoAg.Ent pisze:Oczywiście nie aż tak dużehanys pisze:Nie wydaje mi się by w środkowym miocenie były walenie porównywalne do płetwala błękitnego (...)Ale w formacji Pisco (czyli tej, z której pochodzi Livyatan) znaleziono szczątki całkiem sporych waleni - nieco mniejszych od "lewiatana" lub dorównujących mu rozmiarami (do ok. 13 m dł.), więc całkiem możliwe, że to na nie polował.

olej zdrowie, olej życie, najważniejsze wydobycie