Na stronie http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... &startsz=x znajduje siÄ wywiad z prof. Jackiem Hornerem. Paleontolog ujawnia w jaki sposĂłb moĹźna stworzyÄ dinozaura, opowiada o poprawnoĹci filmĂłw z serii Park Jurajski oraz o budowie nowego Muzeum w Polsce! WedĹug badacza bedzie ono gotowe za dwa lata. :D
Wszytskie kwestie sÄ przez niego wyjasniane, dlatego uwaĹźnie czytajcie i nie radze zadawaÄ pytaĹ typu Ciekawe za kogo pieniÄ dze zostanie wybudowane muzeum. STOP- czytajcie i dopiero oceniajcie.
Pozdro dla wystkich uĹźytkownikĂłw- sorki, Ĺźe jestem teraz na Forum rzadziej, ale net mi sie kiepĹci
Najbardziej jednak podziwiam pana Hornera z jednego wzglÄdu- jego wielkodusznoĹci: muzeum powstanie, gdyĹź takie byĹo jedno z pragnienia chorego na biaĹaczkÄ Kuby Sobola, ktĂłrego naukowiec odwiedziĹ
To bardzo dobrze, moĹźe to oĹźywi naszÄ paleontologiÄ. EksponatĂłw teĹź prawdopodobnie nie bÄdzie brakowaĹo bo oprĂłcz Krasiejowa, znane sÄ dwa nowe obiecujÄ ce stanowiska z caĹkiem ciekawymi zwierzÄtami triasowymi i z materiaĹu mongolskiego moĹźna wystawiÄ kilka ciekawych eksponatĂłw. RĂłwnieĹź w ten sposĂłb znajdÄ siÄ Ĺrodki na nasze wykopaliska i stacjÄ badawczÄ w Mongolii.
Sprawa muzeum przedstawia siÄ super :D , ale nie wiem czy z tym Ĺźywym dinozaurem siÄ nie pospieszyĹ. Samo klonowanie Ĺźywych zwierzÄ t jest niezwykle trudnym procesem, ktĂłry udaje siÄ po wielu iloĹciach nieudanych prĂłb. Stworzenie nowego zwierzaka od zera jest jeszcze trudniejsze - nie wystarczy "ten gen wĹÄ czyÄ, a ten wyĹÄ czyÄ" - cechy fenotypowe sÄ na ogóŠpoligenowe, a geny czÄsto warunkujÄ kilka cech.