Przepiękny, jak wszystko! Bardzo podobają mi się skrzydła.
Podziwiam polskich paleontologów za to, że...
Spomiędzy szerokich, zielonobrązowych liści wystają cztery długie zakrzywione szpony. Gdy tylko jednak jeden z gadów drgnął, pazury chyłkiem cofnęły się między paprocie. Szpony należą do gatunku dinozaura, jakiego jeszcze świat nie widział. Jest to pierwszy skuteczny super-drapieżnik – Smok z Lisowic.
Jest to fragment pisanej przeze mnie powieści o smoku z Lisowic.
jak się patrzy na rekonstrukcje szkieletów (Hartman, Headden, Currie & Carpenter 2000) to wyrostki kolczyste kręgów grzbietowych są praktycznie pionowe, u Ciebie przednie są pochylone do przodu.
Poza tym to fajny, jak zawsze. Wszystko mam na swoim miejscu i ładne kolory - nie jest monochromatyczny ale też nie pstrokaty.
Dzięki. Odnośnie wyrostków - wiem, że są pionowe, ale nie chciałam mu robić takiego mini-żagla, tylko garb, dlatego to tak wygląda. W każdym razie zrezygnowałam z zaznaczenia poszczególnych wyrostków:
Świetny! Dopiero teraz rozumiem określenie "jaszczur o wysokich kolcach". Kolory są świetne, nie jakiś jaskrawy jak w niektórych książkach, ale też nie szarawy. Plamy na łbie są piękne. Nic dodać, nic ując, według mnie.
Spomiędzy szerokich, zielonobrązowych liści wystają cztery długie zakrzywione szpony. Gdy tylko jednak jeden z gadów drgnął, pazury chyłkiem cofnęły się między paprocie. Szpony należą do gatunku dinozaura, jakiego jeszcze świat nie widział. Jest to pierwszy skuteczny super-drapieżnik – Smok z Lisowic.
Triceratops pisze:Dopiero teraz rozumiem określenie "jaszczur o wysokich kolcach".
właściwie to chodzi o wyrostki kolczyste kręgów - to te, które widać/czuć także na naszych plecach. Tak samo Spinosaurus, spino to także kolec (np. spinous process to wyrostek kolczysty po angielsku), zaś spine to kręgosłup).
Szczerze mapuzaur mi się bardziej podoba, mimo że to "dopiero" szkic Mam wrażenie, że górna szczęka akrokantozaura powinna być bardziej skierowana w dół, żeby skrót perspektywiczny (dobrze napisałem?) był dobrze oddany.
Co do kolejnych to bym miał wstępne wskazówki dot. proprocji:
- rekonstrukcja C. saharicus z 1996 r. ( http://www-personal.umich.edu/~wilsonja ... al1996.pdf ) ma kość przedszczękoą (premaxilla) bardzo spiczastą (długą), co zostało powtórzone we wielu następnych rekonstrukcjach. Jednak jedynym karcharodontozaurem, u którego premaxilla jest zachowana ma ją krótką i tępą, jak np. http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0017932.g002
- większe teropody mają proporcjonalnie dluższe uda a krótsze k. podudzia i śródstopia niż mniejsze (dlatego Twój Tyrannotitan robi wrażenie mniejszego niż jest)
- Shaochilong miał skróconą czaszkę (tak przynajmniej twierdzą autorzy opisu osteologii), co ma ukazywać ten rys.: http://www.dinosaures-web.com/sites/def ... ong2_0.jpg
- Tyrannotitan miał dośc długie wyrostki kolczyste: http://i34.tinypic.com/33p4kyf.jpg
Akrokantozaur z piórami jest świetny.
Szkice też bardzo ładne, kolory są doskonale dopasowane.
Najbardziej podoba mi się karcharodontozaur.
Awimim wygląda świetnie, realizmu dodaje to światło odbite w okolicach ud. Kolorystyka wzorowana na sekretarzu, prawda? Pasuje jak najbardziej do pustynnego klimatu.
Szaohilong (dobrze?) wygląda cudownie. Citipati to ma być szybki szkic? To już przecież skończona praca!