Karol Sabath (1963-2007)
Karol Sabath (1963-2007)
W dniu wczorajszym (10. paĹşdziernika) odszedĹ od nas po dĹugiej chorobie uĹźytkownik naszego forum, paleontolog, znany popularyzator - Karol Sabath. Brak sĹĂłw... 

- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
-
- Permski synapsyd
- Imię i nazwisko: Krzysztof Lichota
- Krzysztof
- Triasowy silezaur
- Imię i nazwisko: Krzysztof
Przykra sprawa, odszedĹ czĹowiek ktĂłry byĹ dla mnie, kimĹ wielkim, wielkie zasĹugi i ciÄĹźka praca, poĹwiÄcenie dla nauki, bÄdzie brakowaĹo takich ludzi jak Pan Karol.
Ps. Proponuje zrobiÄ na stronie gĹĂłwnej, jakiĹ symbol np: czarnÄ wstÄ Ĺźke abyĹmy nigdy nie zapomnieli co dla nas zrobiĹ Pan Karol.

Ps. Proponuje zrobiÄ na stronie gĹĂłwnej, jakiĹ symbol np: czarnÄ wstÄ Ĺźke abyĹmy nigdy nie zapomnieli co dla nas zrobiĹ Pan Karol.

- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Pana Karola poznaĹem juĹź sporo lat temu. Najpierw zetknaĹem siÄ z jego nazwiskiem w zwiÄ
zku z wydaniem ksiÄ
Ĺźki "Jak ĹźyĹy dinozaury", ktĂłrÄ
konsultowaĹ naukowo. CieszyĹe siÄ wtedyg, Ĺźe jakaĹ mĹoda krew zaczyna pĹynÄ
Ä w polskiej paleontologi. Sama ksiÄ
Ĺźka tak mi siÄ spodobaĹa, Ĺźe odrodziĹa siÄ moja pasja do dinozaurĂłw. WkrĂłtce mieliĹmy okazjÄ spotkaÄ siÄ przelotnie, lecz niestety nie miaĹem okazji porozmawiaÄ. JakiĹ czas później zaczeliĹmy korespondowaÄ ze sobÄ
. W nastÄpnym roku zaczÄ
Ĺem studia w Warszawie na Wydziale Geologii i wtedy miaĹem zaszczyt znacznie czÄĹciej kontaktowaÄ. Zawsze bardzo podziwiaĹem jego pracÄ w popularyzacjÄ wiedzy o dinozaurach.Wielka szkoda, Ĺźe nie rozwinÄ
Ĺ siÄ bardziej naukowo i mĂłgĹ byÄ pomostem miÄdzy starym zasĹuĹźonym pokoleniem polskich paleontologĂłw, a mĹodymi wilczkami, ktĂłrzy obecnie przejmujÄ
paĹeczkÄ. SÄ
dzÄ, Ĺźe bÄdzie dla mnie nie doĹcignionym wzorem. 

- Timi
- Sylurski akantod
- Imię i nazwisko: Tomasz Rutkowski
- Kontakt:
No nieee, to nie moze byÄ prawda, wchodza na strone dinozaury.com widzac jego zdjecie myslaĹem ze wydaĹ lub odkryĹ cos nowego, a tutaj ĹmierÄ po jak to piszÄ
na onecie, tajemniczej chorobie. MiaĹ 44 lata!!! w kwiecie wieku! no to nie moĹźe poprostu byÄ. Niewiem co powiedizec nic nie napisze bo narazie nie wierze, poprostu nie wierze.
http://www.stellar-pictures.pl
http://www.tomaszrutkowski.pl
http://pl.youtube.com/watch?v=43unDWTfkds SAVE OUR RAINFORESTS
"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy." Poznaj całą prawdę... http://www.timiworld.fora.pl
http://www.tomaszrutkowski.pl
http://pl.youtube.com/watch?v=43unDWTfkds SAVE OUR RAINFORESTS
"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy." Poznaj całą prawdę... http://www.timiworld.fora.pl
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
- Nanosaurus
- Ordowicki bezszczękowiec
ĹťyczÄ mu miĹego pobytu poza naszym Ĺwiatem...
ByĹ dla nas bardzo pomocny...
UkĹadam dla niego wiersz:
KiedyĹ ĹźyĹy wielkie dinozaury,
znane gĹĂłwne z okresu jury,
a wielkich prawd powiedziaĹ on- Karol Sabath...
Niestety juĹź nie Ĺźyje,
nikt tej sprawy nie ukryje,
lecz byĹ wielki, mÄ dry i dobry,
wszyscy siÄ smucÄ -nawet bobry,
gdyĹź dopiero go u pana Boga zobaczÄ ,
wiÄc raczÄ
oddaÄ mu wielki hoĹd...
Jestem bardzo smutna- ale cóş- w poprzednim roku szkolnym, tuş przed wakacjami- szóstoklasista oddaŠşycie za dwóch trzecioklasistów...

ByĹ dla nas bardzo pomocny...

UkĹadam dla niego wiersz:
KiedyĹ ĹźyĹy wielkie dinozaury,
znane gĹĂłwne z okresu jury,
a wielkich prawd powiedziaĹ on- Karol Sabath...
Niestety juĹź nie Ĺźyje,
nikt tej sprawy nie ukryje,
lecz byĹ wielki, mÄ dry i dobry,
wszyscy siÄ smucÄ -nawet bobry,
gdyĹź dopiero go u pana Boga zobaczÄ ,
wiÄc raczÄ
oddaÄ mu wielki hoĹd...
Jestem bardzo smutna- ale cóş- w poprzednim roku szkolnym, tuş przed wakacjami- szóstoklasista oddaŠşycie za dwóch trzecioklasistów...

:)
- KONDZIUŚ
PodpisujÄ siÄ pod tym [*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*]Krzysztof pisze:Przykra sprawa, odszedĹ czĹowiek ktĂłry byĹ dla mnie, kimĹ wielkim, wielkie zasĹugi i ciÄĹźka praca, poĹwiÄcenie dla nauki, bÄdzie brakowaĹo takich ludzi jak Pan Karol.

Edit
MoĹźe by tak zablokowaÄ niektĂłre temty w dziale humor i off-topic??
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
Przepraszam pewnie to juz nie na miejscu bo od Ĺmierci Pana Karola Sabatha minelo juz póŠroku i wielki wstyd mowic ale dowiedzialem sie o tym dzisiaj gdy po jeszcze dluzszje przerwie odwiedzilem forum. Dlatego jestem bardzo smutny, wogole ciezko cos mi powiedziec i choc znalem Pana Karola tylko z forum to na zawsze pozostanie w mojej pamieci wielkim czlowiekiem.
NIECH ODPOCZYWA W POKOJU WIECZNYM [*]
NIECH ODPOCZYWA W POKOJU WIECZNYM [*]
MAKRELUS
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
W sobotÄ 24 maja w Jura Parku w Solcu Kujawskim zostaĹo uroczyĹci otwarte Muzeum Ziemi im. Karola Sabatha, wraz z odsĹoniÄciem tablicy pamiÄ
tkowej poĹwiÄconej jego osobie.
DuĹźe uznanie naleĹźy siÄ jego dyrektorowi Piotrowi Menduckiemu, ktĂłry wĹoĹźyĹ w powstanie tej placĂłwki naprawdÄ duĹźo wysiĹku i przygotowaĹ ciekawÄ , miejscami bardzo nowatorskÄ ekspozycjÄ.
Serdecznie zapraszam do zwiedzenia tego muzeum.
DuĹźe uznanie naleĹźy siÄ jego dyrektorowi Piotrowi Menduckiemu, ktĂłry wĹoĹźyĹ w powstanie tej placĂłwki naprawdÄ duĹźo wysiĹku i przygotowaĹ ciekawÄ , miejscami bardzo nowatorskÄ ekspozycjÄ.
Serdecznie zapraszam do zwiedzenia tego muzeum.
- dilong
- Jurajski allozaur
- Imię i nazwisko: Maciej Krzysztof Pindakiewicz
Tak..wielcy ludzie od nas odchodzÄ
. Karol Sabath byĹ wspaniaĹym paleontologiem. PozostawiĹ nam duĹźy spadek-wiedzÄ jakÄ
zdobyĹ i odkryĹ, ktĂłrÄ
teraz my dysponujemy. Czas teraz by nowe pokolenie dokoĹczyĹo to co robili nasi rodacy w paleontologii gdy Jeszcze Polska byĹa pod wĹadzÄ
ZSRR.
Geologia UW
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
Chyba warto przypomniec (choc ze spoznieniem), ze 10.10.2008 minela juz pierwsza rocznica smierci pana Karola. W zwiazku z tym mozna chyba tez zwrocic uwage na to, ze na lamach Oryctos pojawil sie artykul na temat sladow stegozaurow z formacji Morrison (Utah) autorstwa G. Gierlinskiego i wlasnie K. Sabatha:
Gierlinski, G.D., & Sabath, K. 2008. Stegosaurian footprints from the Morrison Formation of Utah and their implications for interpreting other ornithischian tracks. Oryctos 8. pp. 29-46.
Gierlinski, G.D., & Sabath, K. 2008. Stegosaurian footprints from the Morrison Formation of Utah and their implications for interpreting other ornithischian tracks. Oryctos 8. pp. 29-46.
Karol Sabath
To byĹ jeden z najgorszych dni w mojim Ĺźyciu

-
- Prekambryjski stromatolit
-