Najgorsi paleontolodzy

Ludzie, którzy badają tajemnice prehistorycznego świata
fot. J. Garstka
Awatar użytkownika
baryonyx17
Kambryjski trylobit
Kambryjski trylobit

Najgorsi paleontolodzy

Post autor: baryonyx17 »

Cześć. Jacy są według was najgorsi paleontolodzy? Poprzez "najgorszych" mam na myśli najróżniejsze rzeczy- nieetyczne zagrania, robienie zamieszania w taksonomi, niemoralne sposoby pozyskiwania skamieniałości, propagowanie fałszywych/szkodliwych teorii, czy to jakimi ludźmi byli.

Mi jako pierwszy na myśl przychodzi Richard Owen. Wielu współczesnych mu badaczy wypowiadało się o nim w negatywnych słowach. Przywłaszczał sobie cudze odkrycia, był nierzadko zazdrosny co zaburzało jego osąd co do prac innych naukowców, nie mówiąc już o tym że wystawił zdeformowany kręgosłup Gideona Manetella (którego nienawidził) na wystawie muzealnej po jego śmierci. Jak widać, człowiek o bardzo ciekawej biografii.

Sam nie wiem co do końca myśleć o słynnej wojnie o kości. Othniell Charles Marsh i Edward Drinker Cope z pewnością przyczynili się w dużym stopniu do poszerzenia naszej wiedzy o paleontologii i poprzez swoją zawziętą rywalizację odkryli wiele słynnych taksonów. Ich odkrycia dały podwaliny pod późniejsze odkrycia i rosnące zainteresowanie dinozaurami w USA, jednak oni sami byli w dużej mierze motywowani przez ich własny prywatny konflikt, który doprowadził ich do finansowej ruiny i zmarnował ich reputację. Ich metody, z których korzystali również pozostawały wiele do życzenia- sabotaże, niszczenie skamieniałości, kradzieże, łapówki. Opisywali jak najwięcej nowych taksonów, często bez bardziej dogłębnych badań, co doprowadziło do tego, że spora część z nich stała się później nieważna.

Henry Fairfield Osborn, człowiek, który opisał Tyrannosaurus rex nie był pozytywną postacią poza paleontologią. Był zwolennikiem i propagatorem eugeniki, wierzył w ortogenezę i słynął również ze swoich rasistowskich poglądów.

Oczywiście nie próbuję umniejszać ogromnego wkładu tych ludzi w rozwój paleontologii i ich odkryć, jednak ich działalność pozapaleontologiczna budzi kontrowersje i myślę że warto mieć te rzeczy na uwadze kiedy dyskutujemy na ich temat.

Jestem ciekaw waszych opinii i czy według was są jeszcze inni badacze, którzy mogliby konkurować o tytuł "najgorszego paleontologa".
All we are is Broken Glass
Thrown to the floor,
we were never meant to last

Taurovenator
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024
Imię i nazwisko: Michał Siedlecki

Re: Najgorsi paleontolodzy

Post autor: Taurovenator »

W XIX wieku wg mnie nieco inaczej rozumiano normy etyczne, zarówno w Europie jak i w Ameryce Północnej. Więc ciężko oceniać paleontologów z tego oraz z pierwszej połowy XX wieku. Na pewno z takich paleontologów, którego trudno dzisiaj bronić, wymieniłbym Roberta Brooma - wybitnego badacza kręgowców (m.in. twórcy opisów licznych południowoafrykańskich terapsydów oraz temnospondyli), który również miał zainteresowania antropologiczne (konkretnie antropologią fizyczną). Sposób zbierania materiałów do badań, nazwalibyśmy dziś karygodnym - kazał zabijać miejscowych o interesujących go cechach fizycznych by móc badać ich ciała.

Z żyjących dzisiaj paleontologów to na pierwszą myśl przychodzą mi Sadiq Malkani (niesławny pakistański badacz mezozoicznych kręgowców, "wypluwający" w nierecenzowanych publikacjach dziesiątki taksonów dinozaurów i innych zwierząt w oparciu o dość wątpliwe szczątki, przypominające bardziej kamienie niż kości) oraz Nicholas Longrich (pomimo jego osiągnięć w badaniu dinozaurów oraz mozazaurów, podobno znęcał się nad swoimi studentami; ponadto część taksonów, które nazwał jest dość fragmentarycznych i są wątpliwości, czy np: Labocania aguillonae powinny być nazwane). W naszym kraju, takim paleontologiem jest niestety Daniel Tyborowski, który przypisał sobie odkrycie materiału gadów morskich opisanych wiele lat wcześniej (niesławna sprawa "pliozaura" z Krzyżanowic).

Awatar użytkownika
baryonyx17
Kambryjski trylobit
Kambryjski trylobit

Post autor: baryonyx17 »

Taurovenator pisze:
3 listopada 2024, o 15:29
W naszym kraju, takim paleontologiem jest niestety Daniel Tyborowski, który przypisał sobie odkrycie materiału gadów morskich opisanych wiele lat wcześniej (niesławna sprawa "pliozaura" z Krzyżanowic).
O Robercie Broomie również słyszałem, ale zaskoczyłeś mnie z Danielem Tyborowskim. Znaczy się słyszałem oczywiście o całej sytuacji, aczkolwiek myślałem że była to raczej kwestia jakiegoś przeoczenia albo pomyłki aniżeli celowej manipulacji.
All we are is Broken Glass
Thrown to the floor,
we were never meant to last

Taurovenator
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024

Też mi się wydaje, że to mogłabyć pomyłka, ale z tego co usłyszałem od części naszego środowiska, całkiem prawdopodobne jest, że zrobił to celowo.

Taurovenator
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024

Jeśli chodzi o paleontologów opisujących nowe gatunki na podstawie kradzionego materiału, to jednym z nich jest Rosjanin Nikita Zełenkow, znany głównie z badań nad kenozoicznymi ptakami blaszkodziobymi. Jego najnowsza publikacja dotyczyła szczątków ukradzionych (tylko nie wiem, czy z Polski, czy z Ukrainy).

Awatar użytkownika
nazuul
Moderator
Moderator

Post autor: nazuul »

Ciekawy temat.
Wielu wczesnych paleontologów głosiło "naukowy rasizm" i obecnie odrzucane koncepcje. Z dzisiejszej perspektywy łatwo to negatywnie oceniać, ale to niezupełnie sprawiedliwa ocena.
O zleceniach zabójstw przez Brooma nie słyszałem, ale to zdecydowanie przebija wszystko co mi wiadomo i co tu napisano, więc mam faworyta w tym plebiscycie. Przynajmniej było to do celów naukowych czy quasi naukowych.
O żyjących trudniej się wypowiadać, aby choćby nie zniesławić. Doniesień o Longrichu nie nazwałbym "znęcaniem". Ostrożnie wypowiadałbym się zwłaszcza o niepublicznych sprawach podpadających pewnie pod tamtejsze paragrafy karne. Argument, że coś zostało nazwane niepotrzebnie można użyć przeciwko wielu, ma to małe przełożenie na ocenę dorobku i przeważnie nie jest to jednoznaczne. Wielu twierdzi np., że Titanoceratops jest błędnem, ale mnie akurat argumenty Longricha (nie wszystkie) przekonują i nikt na poważnie taksonu nie uwalił a krytyka sprowadza się do truizmu, że niektóre cechy diagnostyczne mogą być ontogenetyczne.
Bezkarnie można za to wspominać o nazwaniu przez Malkaniego taksonu swoim nazwiskiem, co wygląda słabo, ale trudno tu mówić o niemoralności.
Obrazek
[Stamp: Apsaravis] [Avatar: P. Weimer, CC BY-NC-SA 2.0]

Taurovenator
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024

Zgadzam się, że trudno mówić o dzisiejszych paleontologach, ale z drugiej strony, przykładowo, Eberhard Frey i reszta zespołu opisującego ubiradżarę chyba zdawała sobie sprawę, w jaki sposób został zebrany ich materiał kopalny (niestety, kolonializm w paleontologii i archeologii to kolejny szeroki i dość ponury temat).

kryty_niekrytyczny
Triasowy silezaur
Triasowy silezaur

Post autor: kryty_niekrytyczny »

Taurovenator pisze:
4 listopada 2024, o 11:02
Jeśli chodzi o paleontologów opisujących nowe gatunki na podstawie kradzionego materiału, to jednym z nich jest Rosjanin Nikita Zełenkow, znany głównie z badań nad kenozoicznymi ptakami blaszkodziobymi. Jego najnowsza publikacja dotyczyła szczątków ukradzionych (tylko nie wiem, czy z Polski, czy z Ukrainy).
Z Ukrainy.
Znam dużo nieetycznych zachowań w środowisku polskiej paleontologii, ale wolę nie pisać o tym na forum...

Awatar użytkownika
Danu
Jurajski allozaur
Jurajski allozaur
Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik

Post autor: Danu »

Akurat Malkani nie nazwał taksonu swoim nazwiskiem a przynajmniej "tłumaczył" to w publikacji że to nie jego honoruje takson chociaż oczywiście różnie to może być. Możliwe że pozniej zmienił nazwę. Niemniej "formalnie" stwierdził że nie chociaż jego prace trudno nazwać formalnymi.

Etymology: Genus Balochi, honors host Balochi tribe, and saurus, Greek for reptile. Species malkani, honoring the Malkani Tribe living in the host Koh Sulaiman and other parts of Indo-Pakistan (not on author name). Like this many host tribes Khetran, Baloch, Mari, Bugti, Buzdar, Brohi, Zahri, Malakhel, etc. were honored.

Kojarzę że Matias Vremir byl wzburzony i twierdził że kręg EME 315 został skradziony i opisany w 2017 roku nielegalnie...
Tribute to Dinosaurs 2020

Taurovenator
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024

Ciekawe. Skąd pochodzi ten kręg i do jakiego zwierzęcia należał?

Awatar użytkownika
Danu
Jurajski allozaur
Jurajski allozaur
Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik

Post autor: Danu »

Z Rumunii. Potem był opisany jako Hatzegopteryx sp.
Zresztą Vremir nie wierzył że to Hatzegopteryx uważał że należał do bardziej prymitywnego Azhdarchidae. W 2021 roku w morfologii kecalkoatla wspominano że kręg jest podobny do tego u Azhdarcho.
Tribute to Dinosaurs 2020

Taurovenator
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024

Nieźle. Być może to w rzeczywistości jest jakiś bliski krewniak azdarcha.

Awatar użytkownika
nazuul
Moderator
Moderator

Post autor: nazuul »

Szukałem o Broomie i nie znalazłem: skąd wiadomo, że "kazał zabijać miejscowych o interesujących go cechach fizycznych by móc badać ich ciała"?
Danu pisze:
5 listopada 2024, o 21:54
Akurat Malkani nie nazwał taksonu swoim nazwiskiem a przynajmniej "tłumaczył" to w publikacji że to nie jego honoruje takson chociaż oczywiście różnie to może być. Możliwe że pozniej zmienił nazwę. Niemniej "formalnie" stwierdził że nie chociaż jego prace trudno nazwać formalnymi.

Etymology: Genus Balochi, honors host Balochi tribe, and saurus, Greek for reptile. Species malkani, honoring the Malkani Tribe living in the host Koh Sulaiman and other parts of Indo-Pakistan (not on author name). Like this many host tribes Khetran, Baloch, Mari, Bugti, Buzdar, Brohi, Zahri, Malakhel, etc. were honored.
To jest cytat z Malkani, M. (2021) Formal Description of Mesozoic and Cenozoic Biotas Found from Pakistan. Open Journal of Geology, 11, 411-455. doi: 10.4236/ojg.2021.119023.

Kamień z serca :) . Poprawnie byłoby chyba malkaniensis.
Te nazwy są trudne do śledzenia, np. w ważnej pracy są podane pochodzenia wszystkich nazw, akurat poza epitetem gatunkowym "Balochisaurus":
Malkani, M.S. (2006) Biodiversity of Saurischian Dinosaurs from the Latest Cretaceous Park of Pakistan. Journal of Applied and Emerging Sciences, 1, 108-140.
Obrazek
[Stamp: Apsaravis] [Avatar: P. Weimer, CC BY-NC-SA 2.0]

ODPOWIEDZ