Paleontolog-czyli co myslicie o tym zawodzie
- Lilith
- Prekambryjski stromatolit
- Kontakt:
Paleontolog-czyli co myslicie o tym zawodzie
Witam.
szczerze m??wiĂ?c niewiedzia??em gdzie postawic temat to go wstawi??em do tego dzia??u(raz sie ??yje)
Do Tematu->> tak jak w temacie, mym zdaniem jest to zaw??d interesujĂ?cy, ale czy dobrze op??acalny???ten temat nale??y do was, piszcie czy kto?? z waszej rodzinki jest paleontologiem, jakie trzeba mnieĂ? wykszta??cenie na Palesia ile sie trzeba uczyĂ?, gdzie sie praktykuje itp itd
p.s-jezeli temat jest w z??ym dziale to prosze go przekierowac w odpowiedniĂ? stronĂ?.
Pozdrawiam.
Lilith
szczerze m??wiĂ?c niewiedzia??em gdzie postawic temat to go wstawi??em do tego dzia??u(raz sie ??yje)
Do Tematu->> tak jak w temacie, mym zdaniem jest to zaw??d interesujĂ?cy, ale czy dobrze op??acalny???ten temat nale??y do was, piszcie czy kto?? z waszej rodzinki jest paleontologiem, jakie trzeba mnieĂ? wykszta??cenie na Palesia ile sie trzeba uczyĂ?, gdzie sie praktykuje itp itd
p.s-jezeli temat jest w z??ym dziale to prosze go przekierowac w odpowiedniĂ? stronĂ?.
Pozdrawiam.
Lilith
"A po maturze chodzili??my na krem??wki"
Jan Pawe?? II 1920-2005
Jan Pawe?? II 1920-2005
- Karol Sabath
- Ekspert
- Kontakt:
Re: Paleontolog-czyli co myslicie o tym zawodzie
Jak wszystkie zawody naukowe, nie jest dobrze p??atny - zw??aszcza w Polsce, ale na ??wiecie te?? paleontolodzy zarabiajĂ? mniej ni?? np. pi??karze, lekarze, prawnicy, biznesmeni itp.Lilith pisze:mym zdaniem jest to zaw??d interesujĂ?cy, ale czy dobrze op??acalny???
Wymagane sĂ? studia geologiczne lub biologiczne (a najlepiej ??Ă?czyĂ? przynajmniej niekt??re przedmioty z obu kierunk??w).Lilith pisze: jakie trzeba mnieĂ? wykszta??cenie na Palesia ile sie trzeba uczyĂ?, gdzie sie praktykuje itp itd
Praktyki w Polsce odbywajĂ? siĂ? zwykle w G??rach ?ĹĄwiĂ?tokrzyskich (ale mo??na te?? za??apaĂ? siĂ? np. na ob??z do Krasiejowa).
Po studiach nie jest ??atwo znale??Ă? pracĂ? w zawodzie (etat??w jest niewiele i rzadko siĂ? zwalniajĂ?).
WiĂ?kszo??Ă? paleontolog??w pracuje na potrzeby geologii, a wiĂ?c zajmuje siĂ? py??kami i zarodnikami ro??lin, mikroskamienia??o??ciami, bezkrĂ?gowcami i innymi skamienia??o??ciami wystĂ?pujĂ?cymi czĂ?sto i nadajĂ?cymi siĂ? do oznaczania wieku ska?? i warunk??w paleo??rodowiskowych). Tylko nieliczni paleontolodzy zajmujĂ? siĂ? krĂ?gowcami (przewa??nie ??uskami i zĂ?bami ryb, szczĂ?tkami drobnej fauny ssaczej itp.). ??mudna robota, wymagajĂ?ca mn??stwo cierpliwo??ci.
- Xyphactinus
- Karboński antrakozaur
Ja osobi??cie nie wiem, czy chcĂ? byĂ? paleontologiem czy nie. Teoretycznie by??oby to spe??nienie marze?? z dzieci??stwa, ale praktycznie jest to ma??o op??acalny zaw??d (tak zawsze mi siĂ? wydawa??o). Teoretycznie m??g??bym byĂ? paleontologiem, a w miĂ?dzyczasie pisaĂ? ksiĂ???ki, my??la??em te?? nad szko??Ă? aktorskĂ?, ale wtedy za bardzo oddali??bym siĂ? od paleontologii. Poza tym nie wszyscy paleontolodzy majĂ? doczynienia z dinozaurami, a przecie?? tego najbardziej siĂ? w tym zawodzie pragnie. Kr??tko m??wiĂ?c, moim zdaniem to zaw??d mo??e ciekawy, ale pewno s??abo op??acalny.
"Chciałbym, żeby świat był dwa razy większy i połowa jego była wciąż niezbadana."
sir David Attenborough
Cykl "Gdyby kometa nie spadła":
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=939
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=967
sir David Attenborough
Cykl "Gdyby kometa nie spadła":
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=939
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=967
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
Chcia??bym byĂ? paleopntologiem, prawdopodobnie p??jdĂ? na studia geologiczne na UW (wola??bym na UJ ale tam nine ma na razie specjalizacji paleontologicznej). Co?? by siĂ? tam znalazlow Warszawie. Jaka?? praca w McDonaldzie czy co ;)
Jesli nie zostanĂ?Ă? specjalistĂ? od dinozaur??w, to c????, bĂ?dzie to pewnie moje hobby, w ka??dym razie jak dla mnie wszystkie zwierzĂ?ta prehistoryczne sĂ? niezwyk??e
Jesli nie zostanĂ?Ă? specjalistĂ? od dinozaur??w, to c????, bĂ?dzie to pewnie moje hobby, w ka??dym razie jak dla mnie wszystkie zwierzĂ?ta prehistoryczne sĂ? niezwyk??e
- Dinosaur Man
- Karboński antrakozaur
- Imię i nazwisko: Dawid Studziński
- Dakosaurus
- Karboński antrakozaur
- Kontakt:
Teraz jestem w 3 gim. i powa??nie my??le o tym zawodzie nawet rozmawia??em o tym z mojĂ? nauczycielkĂ? od biologi :D .Tylko jest jeden problem mieszkam w Krakowie a na UJ chyba nie ma paleontologi (za to jest palebotanika) tylko to nie zabardzo mnie interesuje. I tu mam pytanie do Pana Karola gdzie najlepiej i??Ă? na paleontologie i na jakie studia przed paleontologiĂ? lepiej siĂ? wybraĂ? biologie czy geologie.
:D
:D
MAKRELUS
- Karol Sabath
- Ekspert
- Kontakt:
By??a na ten temat dyskusja na forum paleontologia.pl - tam znajdziesz opinie obecnych i niedawnych student??w. Wydaje siĂ?, ??e konsensus jest taki, ??e lepiej p??j??Ă? na biologiĂ? z my??lĂ? o paleontologii krĂ?gowc??w. W przypadku bezkrĂ?gowc??w mo??na zaczĂ?Ă? od geologii. My??lĂ?, ??e biologiĂ? mo??na z powodzeniem studiowaĂ? w Krakowie (UJ ma dobrĂ? renomĂ?), a geologiĂ? mo??e te?? w Krakowie, albo w Sosnowcu (nie tak daleko) - je??li geografia ma dla Ciebie znaczenie.tmina pisze: I tu mam pytanie do Pana Karola gdzie najlepiej i??Ă? na paleontologie i na jakie studia przed paleontologiĂ? lepiej siĂ? wybraĂ? biologie czy geologie.:D
- Allosaurus
- Kambryjski trylobit
Zostac paleontologiem ehhhh najwieksze marzenie z dziecinstwa W Polsce niestety trudno wytrwac w tym postanowieniu dlatego wybralem studia w UK narazie biomedical science ale dzieki dobrej wspolpracy z amerykanskimi uniwerkami i instytutami naukowymi mam nadzieje ze zmienie i uniwerek i kierunek na bardziej odpowiadajacy moim zainteresowaniom 8) zobaczymy...
Ja trzymam kciuki za wszystkich ktorzy rowniez trwaja w tym pieknym postanowieniu
ave
Ja trzymam kciuki za wszystkich ktorzy rowniez trwaja w tym pieknym postanowieniu
ave
- dilong
- Jurajski allozaur
- Imię i nazwisko: Maciej Krzysztof Pindakiewicz
ZdaĹem do 2 lic. proflu biologiczno-chemicznej.
Mam zamiar iĹÄ na UW lub UJ na wydziaĹ geologii, a kierunek paleontologia. W Polsce akurat ropbi siÄ coraz lepiej jeĹli chodzi o dinozaury (parki jurajskie, KrasiejĂłw, Lisowice i przyszĹa staĹa baza w Gobi). Moje marzenie siÄ powoli speĹnia.
Mam zamiar iĹÄ na UW lub UJ na wydziaĹ geologii, a kierunek paleontologia. W Polsce akurat ropbi siÄ coraz lepiej jeĹli chodzi o dinozaury (parki jurajskie, KrasiejĂłw, Lisowice i przyszĹa staĹa baza w Gobi). Moje marzenie siÄ powoli speĹnia.
Geologia UW
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
-
- Prekambryjski stromatolit
paleontolog
Ja rĂłwnieĹź pragnÄ zostaÄ paleontologiem...bo to jest dla mnie wszystko, od dzieciĹstwa uwielbiam dinozaury...zapraszam na mĂłj profil o dinozaurach na NK:Dinozaury,Wszyscy pasjonaci,Przyszli paleontolodzy, Info o dinozaurach serdecznie zapraszam profesjonalistĂłw o wypowiedzi w moim profilu na NK :D Pozdrawiam wszystkich miĹoĹnikĂłw dinozaurĂłw
T-Fino