Dawid Mika pisze:Co do taraskozaura - jest moim zdaniem moĹźliwe, Ĺźeby ĹźyĹ w Rumunii. WÄ
tpiÄ, Ĺźeby dinozaury trzymaĹy siÄ niewielkiego obszaru. PrzecieĹź jeĹli opanowaĹy ziemiÄ musiaĹy siÄ rozchodziÄ.
No wĹaĹnie nie byĹbym taki pewien, patrz
->Ĺwiat 90-80 Ma - tak byĹo mniej wiÄcej w czasach taraskozaura (ĹźyĹ we wczesnym kampanie, czyli wĹaĹnie ok. 80 Ma). MogĹo oczywiĹcie byÄ na tyle pĹytko, Ĺźe by przepĹynÄ
Ĺ. Wiadomo, Ĺźe noazaurydy (np.
Genusaurus, a wg A. Cau takĹźe
Valdoraptor to noazauryd!) ĹźyĹy w Europie, ale czy ĹźyĹy teĹź tam abelizaurydy, to nie mam pojÄcia - nie wiadomo czy taraskozaur byĹ tym czy tym. Obecnie klasyfikuje siÄ go tylko do Abelisauroidea (Carrano i Sampson, 2008). Co prawda uwaĹźa siÄ, Ĺźe abelizaurydy to takson siostrzany naozaurydĂłw, ale wg niektĂłrych defincji (
->patrz tu) to wcale tak nie jest, wiÄc argument, Ĺźe skoro noazaurydy sa w Europie, to powinny byÄ teĹź abelizaurydy, moĹźna odrzuciÄ. PodsumowujÄ
c: nie wiadomo (przyajmniej mi), czy w Europie ĹźyĹ jakikolwiek abelizauryd ani czy abelizauroid taraskozaur byĹ w stanie zawiÄdrowaÄ do Rumunii np. na wyspÄ Hateg.
Dawid Mika pisze:WÄ
tpiÄ, Ĺźeby dinozaury trzymaĹy siÄ niewielkiego obszaru.
Oj to mogĹo róşnie byÄ
[quote="Gates et al. (2007). "Velafrons coahuilensis, a new lambeosaurine hadrosaurid (Dinosauria: Ornithopoda) from the Late Campanian Cerro del Pueblo Formation, Coahuila, Mexico". Journal of Vertebrate Paleontology 27 (4): 917–930."]Moje tĹumaczenie:
W Ameryce PĂłĹnocnej w tamtym okresie ĹźyĹ jeden rodzaj pĹaskogĹowego hadrozauryda - Kritosaurus, ktĂłry miaĹ szeroki zasiÄg geograficzny, oraz kilka lambeozaurynĂłw (Parasaurolophus tubicen, Velafrons i lambeozauryn z Baja - ?Lambeosaurus laticaudus), zasiedlajÄ
ce mniejsze obszary. Podobnie byĹo wczeĹniej w kampanie.[/quote][quote="Godefroit et al. (2008). "A new species of Velociraptor (Dinosauria: Dromaeosauridae) from the Upper Cretaceous of northern China". Journal of Vertebrate Paleontology 28 (2): 432–438."]The identification
of the Bayan Mandahu Velociraptor as a distinct species [
V. osmolskae] is in keeping with the taxonomic distinction of the entire
dinosaur fauna of this locality. Minor regional differences among Djadokhta-like localities in regards to their dinosaur
faunas may reflect either some kind of geographic isolation, or small differences in their age or in their paleoenvironment[/quote]MogÄ przetĹumaczyÄ jakby co
Dawid Mika pisze:utahraptory w Europie
albo iguanodonty w Ameryce, ale oczywiĹcie twĂłrcy sÄ
jak najbardziej usprawiedliwieni - od niewawna wiadmo, Ĺźe rodzaj iguanodont jest tylko z Europy (a amerykaĹski
Iguanodon lakotaensis G. S. Paul uznaĹ za nowy rodzaj
Dakotadon)
Dawid Mika pisze:brak jakichkolwiek pierzastych dinozaurĂłw poza ptakami
Mononyki byĹy upierzone - zapewne pod wpĹywem teorii, Ĺźe to byĹy ptaki
Dawid Mika pisze:eustreptospondyl w towarzystwie późniejszych zwierzÄ
t
odcinek dzieje siÄ 149 Ma, a eustreptospondyl ĹźyĹ w oksfordzie, wiÄc to on jest podróşnikiem w czasie
Dawid Mika pisze:tyranozaur dinozaurem drapieĹźnym
dowody wg mnie (takĹźe wg wiekszoĹci paleontologĂłw) wskazujÄ
, Ĺźe tyranozaur byl drapieĹźnikiem, a nie padlinoĹźercÄ
!
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=11
Dawid Mika pisze:Ale podkreĹlam Ĺźe siÄ nie znam, nie czytam prac naukowych , tylko teksty ''bardziej przystÄpne'' (np. wikipedia), i w Ĺźadnym przypadku nie mam takiej wiedzy jak np. p. Maciej. A kĹociÄ siÄ nie chcÄ.
Jeju, nie pisz takich rzeczy, bo wychodzi, Ĺźe jestem jakimĹ ekspertem (:oops:), no i nie "pan" (:oops:) - po imieniu jest jak najbardziej OK (:mrgreen:) . Kto mĂłwi o kĹotni - ja tu widze tylko rzeczowÄ
dyskusjÄ.