Nowa gazeta z De Agostini...
- KONDZIUŚ
- Ordowicki bezszczękowiec
Nowa gazeta z De Agostini...
WidziaĹem na reklamie, Ĺźe wyszĹa nowa gazeta o dinozaurach z De Agostini, do kaĹźdego numeru majÄ
byÄ doĹÄ
czane plastikowe repliki koĹci T-rex'a kupiĹem sobie pierwszy numer, zawiera gĂłrnÄ
czÄĹÄ czaszki i zÄby do gĂłrnej szczÄki i do dolnej (dolna szczÄka bÄdzie w drugim numerze), a na razie to kosztuje 6.90 zĹ. Gazeta jest bardziej dla fanĂłw T-rex'a, bo wiÄkszoĹÄ gazety zajmuje opis T-rex'a (na co polowaĹ, jakÄ
siĹÄ miaĹy jego szczÄki i, Ĺźe jest "Najlepszym i najokrutniejszym drapieĹźnikiem z dinozaurĂłw "
), ale teĹź sÄ
inne opisy i ciekawostki, np. Jaki jest najwiÄkszy dinozaur itp... Ale zobaczÄ jeszcze jaki bÄdzie drugi numer... A czy ktoĹ z was teĹź to sobie kupiĹ?? Gazetka ma dwie wady: kolejne numery bÄdÄ
kosztowaĹy 17.90 i do tego bÄdzie 80 numerĂłw...

Ostatnio zmieniony 4 stycznia 2008, o 21:11 przez KONDZIUŚ, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
GazetÄ tÄ miaĹem zamiar kupiÄ, gdyĹź chciaĹem jÄ
porĂłwnaÄ z czasopismem wydawanym przez DeAgostini w latach 1994-1995 pod nazwÄ
"Dinozaury! Poznaj olbrzymy prehistorycznego Ĺwiata". RĂłwnieĹź dodawali niewielki, ĹwiecÄ
cy w ciemnoĹciach model tyranozaura. Zapewne kupiÄ sobie pierwszy numer (kolejne kosztujÄ
17,90!) i porĂłwnam z dawnÄ
gazetÄ
.
-
- Permski synapsyd
- Imię i nazwisko: Krzysztof Lichota
-
- Moderator
- Krzysztof
- Triasowy silezaur
- Imię i nazwisko: Krzysztof
JeĹźeli, juĹź chodzi o to, co masz na myĹli Dawidzie, to te naklejki znajdowaĹy siÄ w chipsach Chio, jeĹźeli chciaĹeĹ kolekcjonowaÄ to póşniej musiaĹeĹ dokupiÄ specjalnÄ
plansze na, naklejanie wĹaĹnie tych naklejek do tego albumu, z drugiej strony znajduje siÄ gra. Ale caĹoĹÄ tego albumu to>>Dinolandia.
Ps. Akurat, brakuje mi 12 naklejek bo, nie mogĹem ich skompletowaÄ<< wiÄkszoĹÄ siÄ, powtarzaĹa. ĹÄ cznie w albumie znajdujÄ siÄ, 44 dinozaury.
Ciekawa, plansza szczegĂłlnie, dla kolekcjonerĂłw.
Ps. Akurat, brakuje mi 12 naklejek bo, nie mogĹem ich skompletowaÄ<< wiÄkszoĹÄ siÄ, powtarzaĹa. ĹÄ cznie w albumie znajdujÄ siÄ, 44 dinozaury.
Ciekawa, plansza szczegĂłlnie, dla kolekcjonerĂłw.
-
- Permski synapsyd
- Imię i nazwisko: Krzysztof Lichota
ChodziĹo mi o coĹ innego. "Moje" naklejki kupowaĹo siÄ same lub z gumami (oj ta pamiÄÄ). Dotego byĹ album na kilkadziesiÄ
t stron, gdzie wklejaĹo siÄ te piÄkne rekonstrukcje (min. Zdenka Buriana) - oprĂłcz dinozaurĂłw byĹy teĹź ssaki, inne krÄgowce, a takĹźe i bezkrÄgowce. To musiaĹo byÄ w okolicach roku 1990(?).
- Timi
- Sylurski akantod
- Imię i nazwisko: Tomasz Rutkowski
- Kontakt:
A ja to kupie:) chociazby ze wzgledu na model, ale chodzi mi o sam szkielet, hmm niewiem jak myĹlÄ
inni ktĂłrzy mniej sie interesujÄ
dinozaurami bÄ
dz tylko interesujÄ
s sie t-rexem to dla nich caĹy model bedize fajny ale moim zdaniem sam szkielet wyglÄ
da 100 razy lepiej!! dlatego bede kolekcjionowaĹ caĹys zkielet:)
http://www.kolekcjadinozaury.pl/index.php Oficjalna strona tego czasopisma
http://www.kolekcjadinozaury.pl/index.php Oficjalna strona tego czasopisma
http://www.stellar-pictures.pl
http://www.tomaszrutkowski.pl
http://pl.youtube.com/watch?v=43unDWTfkds SAVE OUR RAINFORESTS
"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy." Poznaj całą prawdę... http://www.timiworld.fora.pl
http://www.tomaszrutkowski.pl
http://pl.youtube.com/watch?v=43unDWTfkds SAVE OUR RAINFORESTS
"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy." Poznaj całą prawdę... http://www.timiworld.fora.pl
-
- Moderator
SÄ
pewne serwisy internetowe (sklepy, aukcje), ktĂłre oferujÄ
tego typu rzeczy. KolekcjÄ DeAgostini teĹź tam widziaĹem. Nie bÄdÄ oczywiĹcie pisaĹ gdzie (reklama), ale moĹźna siÄ Ĺatwo domyĹliÄ.
TeĹź widziaĹem, ale nie byĹo mnie wtedy w domu jak siÄ "to" koĹczyĹo, cóş mĂłwi siÄ pech - Tomek :?
TeĹź widziaĹem, ale nie byĹo mnie wtedy w domu jak siÄ "to" koĹczyĹo, cóş mĂłwi siÄ pech - Tomek :?
Biologia, UW
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
KupiĹem pierwszy numer "Kolekcji Dinozaury". Od razu moĹźna zauwaĹźyÄ, iĹź jest to czasopismo skierowane zwĹaszcza dla dzieci. Konsultantem naukowym jest Grzegorz NiedĹşwiedzki. Zeszyt ma 20 stron (caĹa kolekcja bÄdzie miaĹa 1 600). Nie jest to nowe wydanie starej gazety - sÄ
caĹkiem nowe artykuĹy, choÄ tematyka siÄ powtarza. W niektĂłrych momentach widaÄ pikselozÄ w grafice komputerowej, ale te pod koniec (w opisie tyranozaura) jest naprawdÄ niezĹa. Informacje w sumie ĹwieĹźe, np. opierzenie tyranozaura, czy kwestia jego padlinoĹźernoĹci.
Jest takĹźe kilka bĹÄdĂłw - np. napisane kursywÄ jednostki systematyczne wyĹźsze od rodzaju, na przedostatniej stronie instrukcja montaĹźu "Tyranozaura Rexa", a na tyle okĹadki - w zapowiedzi numeru 2 pojawia siÄ niejaki "Tricearatops".
JeĹli chodzi o sam model doĹÄ czony do skĹadania - jest to prawie 30-centymetrowa gĂłrna czÄĹÄ czaszki (poza przedniÄ czÄĹciÄ koĹci szczÄkowej - premaxillary bone) z 38 zÄbami (18 gĂłrnych, 20 dolnych). Jest caĹkiem realistycznie odwzorowany, solidny.
W drugim numerze opis triceratopsa, wiÄc zapewne w 3 stegozaur, a w 4 brachiozaur (wg starych "DinozaurĂłw!"). OkĹadki 3 pierwszych numerĂłw sÄ ĹudzÄ co podobne (przedstawiajÄ jeden rysunek w róşnych przeksztaĹceniach), wiÄc jeĹli wszystkie 80 maja wyglÄ daÄ tak samo to wydawcy muszÄ siÄ wykazaÄ niezĹÄ wyobraĹşniÄ

Numer pierwszy po okazyjnej cenie, nastÄpnie o 10 zĹotych droĹźsze.
Jest takĹźe kilka bĹÄdĂłw - np. napisane kursywÄ jednostki systematyczne wyĹźsze od rodzaju, na przedostatniej stronie instrukcja montaĹźu "Tyranozaura Rexa", a na tyle okĹadki - w zapowiedzi numeru 2 pojawia siÄ niejaki "Tricearatops".
JeĹli chodzi o sam model doĹÄ czony do skĹadania - jest to prawie 30-centymetrowa gĂłrna czÄĹÄ czaszki (poza przedniÄ czÄĹciÄ koĹci szczÄkowej - premaxillary bone) z 38 zÄbami (18 gĂłrnych, 20 dolnych). Jest caĹkiem realistycznie odwzorowany, solidny.
W drugim numerze opis triceratopsa, wiÄc zapewne w 3 stegozaur, a w 4 brachiozaur (wg starych "DinozaurĂłw!"). OkĹadki 3 pierwszych numerĂłw sÄ ĹudzÄ co podobne (przedstawiajÄ jeden rysunek w róşnych przeksztaĹceniach), wiÄc jeĹli wszystkie 80 maja wyglÄ daÄ tak samo to wydawcy muszÄ siÄ wykazaÄ niezĹÄ wyobraĹşniÄ

Numer pierwszy po okazyjnej cenie, nastÄpnie o 10 zĹotych droĹźsze.
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
czytaĹem badziewie peĹne bugĂłw... od kiedy tyranozaur zabijaĹ przednimi koĹczynami ofiary ? od kiedy plezjozaur byĹ dinozaurem ? od kiedy velociraptor i triceratops mogli siÄ spotkaÄ ? to bugi z róşnych numerĂłw.. zamiast pisaÄ coĹ powaĹźnego wrzucajÄ
bzdurne dodatki typu dinozaury w filmach.
w samym szkielecie jest bĹÄ d... od kiedy t-rex mĂłgĹ staÄ wyprostowany jak czĹowiek. chodziĹ na dwĂłch Ĺapach , ale byĹ pochylony... totalna poraĹźka
nawet ja 12-latek stwierdzam Ĺźe poziom jest ĹźenujÄ cy
na ich stronie w FAQ na pytanie z czego skĹada siÄ szkielet odpowiedĹş tak brzmiaĹa.
w samym szkielecie jest bĹÄ d... od kiedy t-rex mĂłgĹ staÄ wyprostowany jak czĹowiek. chodziĹ na dwĂłch Ĺapach , ale byĹ pochylony... totalna poraĹźka
nawet ja 12-latek stwierdzam Ĺźe poziom jest ĹźenujÄ cy
na ich stronie w FAQ na pytanie z czego skĹada siÄ szkielet odpowiedĹş tak brzmiaĹa.
bardzo zabawny cytat... a w kolekcji pokazano Ĺźe chodzi o pazury koĹczyn przednich , wiÄc widaÄ poziomModel skĹada siÄ ze szkieletu i skĂłry. W kolejnych numerach bÄdziesz otrzymywaĹ:
* pojedyncze koĹci
* kompletne uzÄbienie
* oczy - jak u Ĺźywego zwierzÄcia
* wygiÄte pazury sĹuĹźÄ ce do zabijania zdobyczy
* skĂłrÄ do pokrycia szkieletu (wierna imitacja skĂłry)
* podstawkÄ - imitacjÄ terenu sprzed milionĂłw lat
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
- KONDZIUŚ
- Ordowicki bezszczękowiec
Bo to jest przecieĹź dla maĹych dzieci, wedĹug ktĂłrych Tyranozaur jest najwiÄkszy, najlepszy, wszystkie inne rozwali i po prostu rzÄ dzi, i przez takie gadki jak to, Ĺźe zabijaĹ pazurami bardziej ekscytuje i dalej bÄdÄ kupowaÄ, bo moĹźe bÄdzie potrafiĹ lataÄ lub budowaÄ domki na drzewach...Dawid Mika pisze:ja teĹź... bo wiadomoĹci tam bardzo maĹo... chyba pisali po mocnym drinkuKONDZIU?ĹĄ pisze:Ja to tylko dla figurki kupujÄ, bo sam zauwaĹźyĹem, Ĺźe przynajmniej w jednym numerze moĹźna znaleĹşÄ dwa bĹÄdy... xD

[img]http://i29.tinypic.com/2s92d0h.png[/img] xD
- dilong
- Jurajski allozaur
- Imię i nazwisko: Maciej Krzysztof Pindakiewicz
E..niecaĹkiem. Spinozaura teĹź nieĹşle opisali, ale....chyba przesadzili z tym, Ĺźe w szkielecie Iguanodona znaleziono pazur Barionyksa lub jego Ĺlad. Chyba to kicz by pokazaÄ, Ĺźe Spinozaur mĂłgĹ byÄ groĹşnym drapieĹźcÄ
, a nie ryboĹźercÄ
tak samo jak Barionyks.
Ale perfekcyjnie wytknÄli bĹÄdy wszystkich czÄĹci "Jurassic Park"
Tak, tak...zbieram to xD.
Geologia UW
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
dilong pisze:E..niecaĹkiem. Spinozaura teĹź nieĹşle opisali, ale....chyba przesadzili z tym, Ĺźe w szkielecie Iguanodona znaleziono pazur Barionyksa lub jego Ĺlad. Chyba to kicz by pokazaÄ, Ĺźe Spinozaur mĂłgĹ byÄ groĹşnym drapieĹźcÄ , a nie ryboĹźercÄ tak samo jak Barionyks.
wytykajÄ , ale sami piszÄ gĹupoty .... to siÄ nazywa obĹuda ... pomniejszyli rozmiary , bowiem na podstawie niekompletnej Ĺźuchwy stwierdzono Ĺźe miaĹ 25 m ( ĹşrĂłdĹo Wikipedia) wiÄc nie byĹ rozmiarami zbliĹźony do reksia , ale od niego wiÄkszy... niech popracujÄ nad gazetÄ i usunÄ usterki , a nie tylko plujÄ na wszystko dookoĹa. ja teĹź popieram spinozaura ryboĹźercÄ.
http://www.kolekcjadinozaury.pl/img/opi ... ak_big.gif
z ich strony ... nie wiem czy ĹmiaÄ siÄ czy pĹakaÄ.
to wrÄcz parodia reksia
i to ma byÄ ,,wierna replika;''
P.S ProponujÄ temat przesunÄ Ä do dziaĹu Humor
Re: Nowa gazeta z De Agostini...
Tydzień temu dotarł do mnie ostatni numer tej kolekcji. Gazety w 20 % są dosłownie zmyślone, a szczególnie 2 ostatnie działy. Opisy dinozaurów też nie są w 100 % poprawne. Irytują mnie również rekonstrukcje dinozaurów z którymi różnie bywa. A model też nie najlepiej wygląda. Ale co zrobić tyle kasy poszło, można się trochę nacieszyć ; )