Oto link do tego albumu wyd. Muza: http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ks ... l?kw=15085Dakosaurus pisze:Nie wiedzia??em ??e jest taka ksiĂ???ka.MuszĂ? jĂ? poszukac.Karol Sabath pisze: Tim Haines "WĂ?dr??wki z dinozaurami"
[Zbiorczy] Szukam dobrej książki o dinozaurach
- Karol Sabath
- Ekspert
- Kontakt:
- Dakosaurus
- Karboński antrakozaur
- Kontakt:
-
- Prekambryjski stromatolit
A ja polecam "KsiĂ?gĂ? Dinozaur??w" Dawida Lamberta (pracowa??o przy niej wielu paleontolog??w Muzueum Historii Naturalnej w Lodynie).
Jest to pierwsza powa??na ksiĂ???ka o tych gadach jakĂ? dosta??em i moja ulubiona.
Zawiera 55 opis??w o dinozaur?? z podzia??em na rzĂ?dy, zdjĂ?ciami szkielet??, rysunkami. Ka??dy gatunek jest bardzo dok??adnie opisany w spos??b czytelny dla zwyk??ego zjadacze trawy (choĂ? przyznam ??e kiedy?? bywa??o ciĂ???ko sie po??Ă?paĂ? w systematyce).
CiekawĂ? czĂ???cia tej ksiĂ???ki jest spis nazw wszystkich dinozaur??w od A do Z odkrytych do roku 93. Lista ta obejmuje 638 nazw - niewiarygodna liczba, ale o wymienionych w niej gatunkach jest najwyzej kilka s????w (i tak wystarczy).
W Polsce ksiĂ???ka ta ukaza??a sie w wydawnictwie "?ĹĄwiat ksiĂ???ki". Polecam.
Jest to pierwsza powa??na ksiĂ???ka o tych gadach jakĂ? dosta??em i moja ulubiona.
Zawiera 55 opis??w o dinozaur?? z podzia??em na rzĂ?dy, zdjĂ?ciami szkielet??, rysunkami. Ka??dy gatunek jest bardzo dok??adnie opisany w spos??b czytelny dla zwyk??ego zjadacze trawy (choĂ? przyznam ??e kiedy?? bywa??o ciĂ???ko sie po??Ă?paĂ? w systematyce).
CiekawĂ? czĂ???cia tej ksiĂ???ki jest spis nazw wszystkich dinozaur??w od A do Z odkrytych do roku 93. Lista ta obejmuje 638 nazw - niewiarygodna liczba, ale o wymienionych w niej gatunkach jest najwyzej kilka s????w (i tak wystarczy).
W Polsce ksiĂ???ka ta ukaza??a sie w wydawnictwie "?ĹĄwiat ksiĂ???ki". Polecam.
Zawsze w ciemno??ci patrz w stronĂ? ??wiat??a
Te?? mam i korzystamHorniusosaurus pisze:A ja polecam "KsiĂ?gĂ? Dinozaur??w" Dawida Lamberta (pracowa??o przy niej wielu paleontolog??w Muzueum Historii Naturalnej w Lodynie).

Niemniej, jest tam te?? du??o warto??ciowych informacji. A ??e trzeba jĂ? konfrontowaĂ? z innymi ??r??d??ami, to c???? - jak wszystko...
EDIT - no, chyba, ??e jest jakie?? nowsze wydanie, o kt??rym nie wiem.
"Powiedzmy sobie jasno: to nie Ziemi grozi zagłada, tylko nam. Nie dysponujemy wystarczającą mocą, aby zniszczyć tę planetę, lub ją uratować, ale gdybyśmy zechcieli, może zdołalibyśmy ocalić samych siebie."
Ian Malcolm w "Jurassic Park" Michaela Crichtona
Ian Malcolm w "Jurassic Park" Michaela Crichtona
- zonia
Literatura
Jestem dosc poczatkujaca jezeli chodzi o dinozaury :D dlatego mam zamiar wyposazyc sie w literature dzieki ktorej dowiem sie czegos wiecej. W zwiazku z tym mam pyt.: Jaka polecalibyscie ksiazke czy inna publikacje(moze w internecie?) zawiazana z prechistoria??
z gory dzieki za odp

z gory dzieki za odp

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images20.fotosik.pl/220/7b60ddb4fd95e56e.jpg[/img][/url]
kris.irreligious.org --->wbijaĂ?!! :D
kris.irreligious.org --->wbijaĂ?!! :D
-
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
Polecam przejrzenie starszych watkow na forum. Tak... racja, jest ich duzo, ale przynajmniej nie beda sie pojawiac dyskusje, jak ta 
A moja reakcja oczywiscie dotyczy tego, ze identyczny temat juz istnieje. Patrz. Dobra ksiĂ???ka o dinozaurach, wiec zamykam
A moja reakcja oczywiscie dotyczy tego, ze identyczny temat juz istnieje. Patrz. Dobra ksiĂ???ka o dinozaurach, wiec zamykam
[PYTANIE] Super ksiÄ Ĺźka
Czy moĹźe wiecie gdzie moĹźna kupiÄ takÄ
ksiÄ
ĹźkÄ o dinozaurach gdzie sÄ
wszystkie do tychczas nazwane dinozaury :D
Poprawilem nazwe tematu. ;)
Daniel
Poprawilem nazwe tematu. ;)
Daniel
- Danu
- Jurajski allozaur
- Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
No w mojej ksiÄ
Ĺźce Dinosaurs The most complete up-to date encyclopedia for dinosaur lovers of all ages teĹź sÄ
prawie wszystkie rodzaje dinozaurĂłw, w drugiej ktĂłrÄ
posiadam Dinosaurs: The encyclopedia supplement 5 teĹź jest ich sporo jeĹliby mialo sie wszystkie poprzednie tomy to teĹź by byĹy wszystkie dinozaury.
Tribute to Dinosaurs 2020
-
Na poczatku witam wszystkich na forum
Mam prosbe [a moze pytanie?]. Moglby mi ktos poradzic jakas dobra ksiazke o dinozaurach. Zalezy mi na opisach gatunkow, najlepiej zeby byly to tylko dinozaury, bo jakos nie intersuja mnie inne zwierzeta prehistoryczne
. Oczywiscie mam na mysli jakies porzadne wydawnictwo, a nie 16 stronnicowe ksiazki dla dzieci, ktore najczesciej znajduje w sklepach. Zastanawialem sie na "Dinozaurami" Paula Barretta. Polecacie mi ja, czy moze jest jakas lepsza [oczywiscie po polsku]?
Mam prosbe [a moze pytanie?]. Moglby mi ktos poradzic jakas dobra ksiazke o dinozaurach. Zalezy mi na opisach gatunkow, najlepiej zeby byly to tylko dinozaury, bo jakos nie intersuja mnie inne zwierzeta prehistoryczne

- Danu
- Jurajski allozaur
- Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
Ja bym ci radziĹ kupiÄ sobie ksiÄ
Ĺźje Dinosaurs The most complete-up to date encyclopedia for dinosaur lovers in all ages zawiera w zasadzie wszystkie dinozaury z 800 ich tam jest chyba na amazon ja zalatwisz mnie to wyszlo 95 zl z przesylka do domu a ksiÄ
Ĺźka jest naprawde Ĺwietna. GorÄ
co ci jÄ
polecam. :D
Tribute to Dinosaurs 2020
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Przypadkiem w bibliotece WydziaĹu Biotechnologii, Biochemii i Biofizyki Uniwersytetu JagielloĹskiego natknÄ
Ĺem siÄ na bardzo ciekawÄ
i Ĺwietnie napisanÄ
ksiÄ
ĹźkÄ o dinozaurach, a mianowicie: The Evolution and Extinction of the Dinosaurs. Po angielsku, oczywiĹcie ;) Napisana przez Davida E. Fastovsky'ego i Davida B. Weishampela, a wydana przez Cambridge University Press.
Do Ĺrodka moĹźna zajrzeÄ tutaj: http://books.google.com/books?id=M8nt10 ... &ct=result
Pozdrawiam!
Do Ĺrodka moĹźna zajrzeÄ tutaj: http://books.google.com/books?id=M8nt10 ... &ct=result
Pozdrawiam!
Pozdrawiam,
Jakub Zimoch
Jakub Zimoch