"Tyreophorus" nomen nudum?

Wszystko o doskonale chronionych "pancernych jaszczurach"
Awatar użytkownika
Danu
Jurajski allozaur
Jurajski allozaur
Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik

"Tyreophorus" nomen nudum?

Post autor: Danu »

George Olshevsky ma na DML nazwę "Thyreophorus" gdzie cytuje von Huene 1929.

Nigdzie nie ma żadnego opisu za wyjątkiem tego, że jest wskazywane czasem, że może to być zwykły "czeski błąd" i nazwa tyczy się jakiegoś przedstawiciela Thyreophora.

Po prześledzeniu dokładnie tematu czym jest ten tajemniczy takson:

von Huene wymienia tę nazwę na stronie 19 i co ciekawe wspomina tam to jako "Sacro de Tyreophorus". Zatem można stwierdzić, że materiał kopalny to najprawdopodobniej kość krzyżowa. Co ciekawe na stronie 5 widnieje taki zapis "Un sacro de un tireoforo (Anquilosauridos)". Najprawdopodobniej zatem oba wpisy tyczą się tego samego materiału i tego samego dinozaura. Na stronie 5 pojawia się on pod Titanosaurus australis, Laplatasaurus araukanicus i Antarctosaurus wichmannianus, które pochodzą z prowincji Rio Negro z formacji Anacleto. Zatem "Thyreophorus" również zapewne pochodzi z tamtej formacji. Wreszcie na stronie 153 znajduje się opis tego materiału.

Bibliografia
von Huene, F. (1929). "Los Saurisquios y Ornitisquios del Cretáceo Argentino". Revista De Museo De La Plata 3: 1–194.
Tribute to Dinosaurs 2020

Taurovenator
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024
Imię i nazwisko: Michał Siedlecki

Re: "Tyreophorus" nomen nudum?

Post autor: Taurovenator »

Z tego co wyczytałem w książce Molina-Pereza i Larramendiego (2020), "Thyreophorus" jest tym samym zwierzęciem co Neuquensaurus australis, więc prawdopodobnie tak naprawdę jakimś niewielkim lub średnich rozmiarów tytanozaurem.

Awatar użytkownika
Danu
Jurajski allozaur
Jurajski allozaur
Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik

Re: "Tyreophorus" nomen nudum?

Post autor: Danu »

No właśnie rozmawiałem z nim i nie wiem skąd taki wniosek (być może jest gdzieś co to sugeruje, ale nie znalazłem) , czekam co więcej powie na ten temat
Tribute to Dinosaurs 2020

ODPOWIEDZ