Jak zapatrujecie się na wykorzystywanie w polskiej literaturze popularnonaukowej wyrazu "prehistoryczny" w kontekście paleontologicznym? Czy te słowo powinno być zarezerwowane jedynie dla okresu przedhistorycznego ludzkości (a wobec tego jedyne "zwierzęta prehistoryczne" to tylko te czwartorzędowe)?
https://sjp.pwn.pl/slowniki/prehistoryczny.html
"Prehistoryczny"
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Re: "Prehistoryczny"
Myślę, że w kontekście paleontologicznym, na wyruganie tego terminu może być trochę za późno, gdyż bardzo się rozprzestrzenił w kulturze masowej. Generalnie, dla zachowania ścisłości nazewnictwa, słowa "prehistoria" używałbym w kontekście archeologicznym dla historii ludzkości od powiedzmy pierwszych przedstawicieli linni prowadzącej do nas, a nie do szympansów, a od biedy dla zwierząt żyjących w tym okresie (czyli np: Otodus megalodon jest zwierzęciem prehistorycznym), ale już nie dla chociażby ssaków z paleogenu i większości neogenu, a już napewno nie dla wcześniejszych organizmów.
Trudno powiedzieć, moje przemyślenia:
na nie:
- historia dotyczy innych (niebiologicznych) aspektów, inna metodologia itp. więc pre- powinna być z tym związana,
- dwupodział na pre- i nie-pre jest antropocentryczny,
- prehistoryczny, czyli ludzie prehistoryczni, pewnie rzucali kamieniami w tego dinozaura,
na tak:
- nie widzę tu problemu - zagłosowałbym na tak,
- pojęcie obejmuje szeroki zakres, więc nieraz może być wygodne, choć granice trudno określić.
Więc raczej lepiej unikać tego określenia, chyba że użycie jest bardzo uzasadnione.
na nie:
- historia dotyczy innych (niebiologicznych) aspektów, inna metodologia itp. więc pre- powinna być z tym związana,
- dwupodział na pre- i nie-pre jest antropocentryczny,
- prehistoryczny, czyli ludzie prehistoryczni, pewnie rzucali kamieniami w tego dinozaura,
na tak:
- nie widzę tu problemu - zagłosowałbym na tak,
- pojęcie obejmuje szeroki zakres, więc nieraz może być wygodne, choć granice trudno określić.
Więc raczej lepiej unikać tego określenia, chyba że użycie jest bardzo uzasadnione.
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
I czym zastąpić słowo "prehistoryczny"? "Pradawny" subiektywnie wydaje mi się być mniej przepastny czasowo niż "prehistoryczny". "Kopalny"? Ale przecież nie określimy tak np. mezozoicznych regionów geograficznych.
Chętnie widziałbym rozdzielenie "pra-historii" i "pradziejów" od "prehistorii" (czyli czegoś, co miało miejsce przed historią pisaną - ale bez określania punktu startowego). Siłą rzeczy w uproszczeniach (a treści popularnonaukowe zawsze będą jakimiś uproszczeniami) lepsze będzie wykorzystywanie czegoś, co czytelnik intuicyjnie zrozumie (co z reguły będzie wiązało się z jakimś mniejszym lub większym antropocentryzmem - "prehistoryczne" będzie bardziej zrozumiałe dla laika niż "triasowe" czy "mezozoiczne").
Chętnie widziałbym rozdzielenie "pra-historii" i "pradziejów" od "prehistorii" (czyli czegoś, co miało miejsce przed historią pisaną - ale bez określania punktu startowego). Siłą rzeczy w uproszczeniach (a treści popularnonaukowe zawsze będą jakimiś uproszczeniami) lepsze będzie wykorzystywanie czegoś, co czytelnik intuicyjnie zrozumie (co z reguły będzie wiązało się z jakimś mniejszym lub większym antropocentryzmem - "prehistoryczne" będzie bardziej zrozumiałe dla laika niż "triasowe" czy "mezozoiczne").
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Prawda to. W miarę lubię przymiotnik "kopalny" ma dość szerokie zastosowanie czasowe. Prawdą jest jednak, że jest prawie bezużyteczny jeśli chodzi o dawną geofrafię. Z drugiej strony wydaje mi się, że przynajmniej pojęcie "Pangea" jest już dość szeroko rozprzestrzenione, aczkolwiek jest przydatne dla szczątków karbońsko-triasowych. Ewentualnie innym przymiotnikiem jest jeszcze "przedpotopowy", ale nie wiem, czy jest sens go używać.Dino pisze: ↑12 grudnia 2023, o 22:29I czym zastąpić słowo "prehistoryczny"? "Pradawny" subiektywnie wydaje mi się być mniej przepastny czasowo niż "prehistoryczny". "Kopalny"? Ale przecież nie określimy tak np. mezozoicznych regionów geograficznych.
Dawny, archaiczny, ówczesny, pierwotny, wczesny - zależnie od kontekstu różne można stosować. Raczej bym unikał przedpotopowy, z oczywistych względów.
Zagłosowałem na tak.
Zagłosowałem na tak.