Podważanie popularnych paleontologicznych teorii i hipotez
- baryonyx17
- Ordowicki bezszczękowiec

Podważanie popularnych paleontologicznych teorii i hipotez
Czy jest jakieś szeroko akceptowane, popularne wśród naukowców założenie/teoria/hipoteza/twierdzenie związane z paleontologią z którym się osobiście nie zgadzacie? Jeśli tak, to dlaczego?
All we are is Broken Glass
Thrown to the floor,
we were never meant to last
Thrown to the floor,
Re: Podważanie popularnych paleontologicznych teorii i hipotez
Pewnie chodzi o popularne ale nie kontrowersyjne.
W opisach dinozaurów przeważnie wyczytasz, że skoro są gastrolity, to był to roślinożerca. Wprawdzie jakaś korelacja pewnie jest, ale znanych jest też wiele drapieżników z gastrolitami.
W opisach dinozaurów przeważnie wyczytasz, że skoro są gastrolity, to był to roślinożerca. Wprawdzie jakaś korelacja pewnie jest, ale znanych jest też wiele drapieżników z gastrolitami.
- baryonyx17

O tych kontrowersyjnych również chętnie poczytam, jeśli macie coś ciekawego.
Thrown to the floor,
Thrown to the floor,
- Mononajkus
- Kambryjski trylobit

Ja na ten przykład raczej nie zgadzam się, że Stygimoloch był młodym pachycefalozaurem, tak jak nie zgadzałem się z poglądem, iż nanotyran był młodym tyranozaurem (i wyszło na moje
).
Ponadto, co bardziej kontrowersyjne, nie wydaje mi się, żeby opierzenie było, aż tak powszechne - zwłaszcza wśród większych teropodów żyjących w ciepłym klimacie. Wydaje mi się, że tak duże zwierzę przegrzałoby się gdyby miało takie okrycie (oczywiscie zgadzam się, że małe teropody w większości pióra miały).
Natomiast jeśli chodzi o dromeozaury, wciąż obstaje przy tym, że mogły one polować w grupach. Wydaje mi się, że nie jest to sprzeczne z nowymi badaniami o zębach deinonycha...
Ponadto, co bardziej kontrowersyjne, nie wydaje mi się, żeby opierzenie było, aż tak powszechne - zwłaszcza wśród większych teropodów żyjących w ciepłym klimacie. Wydaje mi się, że tak duże zwierzę przegrzałoby się gdyby miało takie okrycie (oczywiscie zgadzam się, że małe teropody w większości pióra miały).
Natomiast jeśli chodzi o dromeozaury, wciąż obstaje przy tym, że mogły one polować w grupach. Wydaje mi się, że nie jest to sprzeczne z nowymi badaniami o zębach deinonycha...
Ten temat dużo ostatnio poruszał na swoim facebooku dobrze nam znany paleontolog Nick Longrich. On również opowiada się za odrębnością Stygimoch od Pachycephalosaurus.Mononajkus pisze: ↑3 marca 2026, o 12:21Ja na ten przykład raczej nie zgadzam się, że Stygimoloch był młodym pachycefalozaurem, tak jak nie zgadzałem się z poglądem, iż nanotyran był młodym tyranozaurem (i wyszło na moje).
- baryonyx17

Cóż, z jednej strony jako analogię można wziąć pod lupę współczesne gatunki z rodzaju Panthera, które mimo przynależności do jednego rodzaju wykazują się dużym zróżnicowaniem jeśli chodzi o zachowania społeczne. Taka obserwacja sama stawia pytanie- jak wielką różnorodnością pod tym kątem musiały się zatem wykazywać żyjące na przestrzeni milionów lat w najróżniejszych środowiskach rodzaje teropodów?Mononajkus pisze: ↑3 marca 2026, o 12:21Natomiast jeśli chodzi o dromeozaury, wciąż obstaje przy tym, że mogły one polować w grupach. Wydaje mi się, że nie jest to sprzeczne z nowymi badaniami o zębach deinonycha...
Niemniej jednak, na stadny tryb życia teropodów patrzę z dużym przymrużeniem oka i raczej należę do obozu sceptyków, w czym utwierdziła mnie dyskusja prowadzona jakiś czas temu na forum. Badanie o którym wspominasz również w moich oczach stanowi kontrargument.
Thrown to the floor,
Thrown to the floor,