Forum Dinozaury.com

Forum Dinozaury.com

z nami przeniesiesz się w czasie...
 
Teraz jest 18 września 2019, o 16:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2009, o 14:04 
Offline
Paleogeński prawaleń
Paleogeński prawaleń
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40
Posty: 3875
Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
Supersaurus:

Cytuj:
długość: 36-42 m
masa: 56 t

Trochę mniej (33-34 m i do 40 t).

Cytuj:
klasyfikacja:
Saurischia
Sauropodomorpha
Sauropoda
Diplodocidae
Diplodocinae

W opisie eobrontozaura autorstwa nazzula jest superzaur jest zaliczany do podrodziny Apatosaurinae. Gdzieś zatem jest błąd.

Cytuj:
Szyja superzaura mierzyła aż 13,5m długości, dlatego bardzo trudno ustalić jak mógł być wysoki, prawdopodobnie mógł żerować nisko nad ziemią, bo jego szyja podobnie jak u diplodoka, nie mogła zbyt mocno się zginać.

Pierwsze słyszę. Byłaby zatem dłuższa od szyi mamenchizaura i barozaura? (no chyba, że u tego pierwszego osiągała rzeczywiście te 15 m).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2009, o 17:42 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 grudnia 2007, o 19:51
Posty: 6449
Lokalizacja: Wielkopolska
Imię i nazwisko: Maciej Ziegler
Fajnie, że zaglądasz do ED i piszesz o błędach. Jednak:

1) To nie ten temat, bowiem jest specjalny do tego-> http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=2282 (choc właśniciwie to nie wiem, czy separacja tych dwóch tematów jest dobrym pomysłem)

2) W tamym temacie już zająłem się superzaurem

3) No i najważniejsze - zajmując się poprawą należy sprawdzić w kompenetnnych źródłach informacje, bo niby poprawiasz, ale jednak niezbyt dobrze; koniecznie zobacz TO (na tej posdtawie ja sugerowałem poprawki; polecam przeczytanie tej pracki)


szerman napisał(a):
Cytuj:
długość: 36-42 m
masa: 56 t

Trochę mniej (33-34 m i do 40 t).
bardziej właściwe rozmiary podałem w tamtym temacie, na pewno jeśli chodzi o masę. Jesli chodzi o długość, to autorzy podają 33-34 m, ale drugi osobnik był "margnalnie" większy, więc myślę, że metr można dodać. Choć może lepiej będzie napisać "ponad 33-34 m".

szerman napisał(a):
Cytuj:
klasyfikacja:
Saurischia
Sauropodomorpha
Sauropoda
Diplodocidae
Diplodocinae

W opisie eobrontozaura autorstwa nazzula jest superzaur jest zaliczany do podrodziny Apatosaurinae. Gdzieś zatem jest błąd.
Powinno być Apatosaurinae
proszę tez o nieprzekręcanie mojego nicka

szerman napisał(a):
Cytuj:
Szyja superzaura mierzyła aż 13,5m długości, dlatego bardzo trudno ustalić jak mógł być wysoki, prawdopodobnie mógł żerować nisko nad ziemią, bo jego szyja podobnie jak u diplodoka, nie mogła zbyt mocno się zginać.

Pierwsze słyszę. Byłaby zatem dłuższa od szyi mamenchizaura i barozaura? (no chyba, że u tego pierwszego osiągała rzeczywiście te 15 m).
Supersaurus miał naprawdę dłuuuugą szyję. Jego kręgi szyjne sa najdłuższe (!) wśród zwierząt - jeden ma aż 138 cm (!). TUTAJ Mike Taylor (spec od zauropodów, więc myślę, że można wierzyć na słowo, choć oczywiście samemu można się pobawić w szacowanie) podaje "przynajmniej 13,3 m".


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 11 marca 2013, o 16:36 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 grudnia 2007, o 19:51
Posty: 6449
Lokalizacja: Wielkopolska
Imię i nazwisko: Maciej Ziegler
Kilka uwag o zawartości strony głównej, pierwsza jest istotna i piszę tu, żeby uczulić wszystkich na tą kwestię, bo widzę, że ciągle są u nas z tym problemy:

Top 10: pojawia się tam określenie "w druku", ale nie zawsze zgodnie ze stanem rzeczywistym. Długo czekaliśmy na równoprawność wersji elektronicznej i od pół roku jest, z pewnymi warunkami, zob. viewtopic.php?f=3&t=4983 .
- Oohkotokia horneri nie jest w druku, co wyjaśniełem w wątku o tym taksonie na forum: viewtopic.php?f=11&t=5220.
Popatrzłem jeszcze do pozostałych taksonów "w druku" i tak:
- Nyasasaurus jest opublikowany w wydaniu papierowym z 23.02., więc powinien być ważńy.
- Astrophocaudia też nie jest w druku - w pracy pojawia się link http://zoobank.org/urn:lsid:zoobank.org ... 3F607D39CE
co - przyjmując liberalną interepretację wymogu (ICZN 8.5.3. "contain evidence") - wskazuje na to, że Astrophocaudia jest ważna.
- Lapampasaurus faktycznie jest w druku.


Co ja robię w newsie o Ningyuansaurus?

D.com! ma 232 lajki, czyli ~tyle ile liczy sobie historia dinozaurów w mln lat :wink:

_________________
Obrazek
[Stamp: Apsaravis] [Avatar: P. Weimer, CC BY-NC-SA 2.0]


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 21 lipca 2013, o 13:36 
Offline
Paleogeński prawaleń
Paleogeński prawaleń
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40
Posty: 3875
Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
W zasadzie to raczej nie błąd, a wina po stronie mojego windowsa/firefoxa. Od jakiegoś czasu widzę - czy na forum, czy w ED - automatyczne odnośniki do jakiś stron (jakaś forma reklamy). Po najechaniu na odnośnik myszką, ukazuje mi się kolorowe pole, jest tak m.in. z Andrew McDonaldem - na najechaniu na niego nie ukazuje się odnośnik do strony "Andrew McDonald", a... reklama McDonald'sa, którą można kliknąć (jak pozostałe, ale jeszcze nie klikałem żeby zobaczyć co się stanie).
Ma ktoś z Was coś podobnego? Możliwe, że firefox mi wariuje, bo często wyskakują mi nowe okna, same od siebie. Chyba będę musiał zainstalować add blocka.

_________________
"Mastodon sapiens"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 21 lipca 2013, o 14:02 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45
Posty: 3570
Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
Sprawdź, czy nie masz jakiś szemranych wtyczek podoinstalowywanych.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 21 lipca 2013, o 18:52 
Szerman, odwiedzales ostatnio jakies strony pro-kladystyczne? - To moze byc trojan! :-)


Góra
  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 21 lipca 2013, o 19:29 
Offline
Paleogeński prawaleń
Paleogeński prawaleń
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40
Posty: 3875
Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
Nie, nic z tych rzeczy :mrgreen: Wcześniej na operze tak nie miałem, ale musiałem z niej zrezygnować, za bardzo mi muliła - notabene nowego - laptopa. Aha, Avast nic nie wykrył gdy robiłem skan całego komputera.

_________________
"Mastodon sapiens"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 22 lipca 2013, o 11:09 
Offline
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur

Dołączył(a): 19 marca 2009, o 20:55
Posty: 2011
Lokalizacja: Wrocław
Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
To nie wina wirusów ani przeglądarki. Ja np. mam Firefoksa (z AdBlockiem; ale w innych przeglądarkach również) i też na niektórych stronach mi się to pojawia (choć nie na d.com), np. tutaj (słowo "technologia", wcześniej też "hipoteka"*).

* - swoją drogą fajnie brzmi, "życie hipoteczne".


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 31 października 2013, o 08:15 
Offline
Paleogeński prawaleń
Paleogeński prawaleń
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40
Posty: 3875
Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
Wczoraj i dziś nie mogę się zalogować na forum przez firefoxa - niby na dole widzę, że jestem zalogowany ale tak naprawdę oglądam stronkę bez zalogowania (które miało miejsce parę chwil wcześniej - wiem, dziwne). Piszę z opery, tutaj wszystko jest OK...

_________________
"Mastodon sapiens"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 1 listopada 2013, o 09:44 
Offline
Paleogeński prawaleń
Paleogeński prawaleń
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40
Posty: 3875
Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
szerman napisał(a):
Wczoraj i dziś nie mogę się zalogować na forum przez firefoxa - niby na dole widzę, że jestem zalogowany ale tak naprawdę oglądam stronkę bez zalogowania (które miało miejsce parę chwil wcześniej - wiem, dziwne). Piszę z opery, tutaj wszystko jest OK...

Ma ktoś podobne kłopoty z FF? Inne przeglądarki działają normalnie...

_________________
"Mastodon sapiens"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 1 listopada 2013, o 16:28 
Offline
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur

Dołączył(a): 19 marca 2009, o 20:55
Posty: 2011
Lokalizacja: Wrocław
Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
U mnie pod FF wszystko w porządku.
U mnie też [U]


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 26 grudnia 2013, o 13:11 
Offline
Paleogeński prawaleń
Paleogeński prawaleń
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40
Posty: 3875
Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
W imieniu Danu:

Nie działa mu strona i forum d.com. Od rana próbuje z różnych przeglądarek, bezskutecznie. Wyczyścił cookies i historię przeglądarek, nic to nie dało.

_________________
"Mastodon sapiens"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 26 grudnia 2013, o 13:32 
Offline
Jurajski allozaur
Jurajski allozaur
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 czerwca 2006, o 14:51
Posty: 1647
Lokalizacja: Wisła
Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
Teraz weszłem na forum jakąś okrętną drogą, ale jak np z forum kilkam żeby wejść na strone głowną to dalej lipa...

_________________
"nie wystarczy być dobrym graczem, trzeba jeszcze dobrze grać"
-----------------------------------------------------
http://img291.imageshack.us/img291/7815/userbar5ws.png


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 26 grudnia 2013, o 13:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45
Posty: 3570
Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
ktoś jeszcze ma takie problemy?

EDIT.
Chodzi o samą stronę główną dinozaury.com tak?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 26 grudnia 2013, o 15:03 
Offline
Jurajski allozaur
Jurajski allozaur
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 czerwca 2006, o 14:51
Posty: 1647
Lokalizacja: Wisła
Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
nic poza forum mi nie działa, ani strona głowna ani encyklopedia itp.

_________________
"nie wystarczy być dobrym graczem, trzeba jeszcze dobrze grać"
-----------------------------------------------------
http://img291.imageshack.us/img291/7815/userbar5ws.png


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 26 grudnia 2013, o 15:33 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45
Posty: 3570
Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
Encyklopedia działa normalnie. Strona główna się wysypała z sobie tylko znanych powodów.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 15 lutego 2014, o 11:58 
Offline
Paleogeński prawaleń
Paleogeński prawaleń
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40
Posty: 3875
Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
szerman napisał(a):
Wczoraj i dziś nie mogę się zalogować na forum przez firefoxa - niby na dole widzę, że jestem zalogowany ale tak naprawdę oglądam stronkę bez zalogowania (które miało miejsce parę chwil wcześniej - wiem, dziwne). Piszę z opery, tutaj wszystko jest OK...

Dziś dokonała mi się aktualizacja do najnowszej wersji firefoxa - miałem nadzieję, że błąd zostanie wyeliminowany. Niestety tak się nie stało, muszę wciąż wchodzić na forum poprzez nieszczęsną operę :(

_________________
"Mastodon sapiens"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 24 marca 2014, o 08:33 
Offline
Paleogeński prawaleń
Paleogeński prawaleń
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40
Posty: 3875
Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
Ech... Firefox już działa jak należy (właśnie z niego piszę), wystarczyło usunąć w CC-Cleanerze cały syf z przeglądarki przy jej WYŁĄCZENIU. Sprzątam komputer średnio raz na 2 tygodnie, ale zawsze z włączonym firefoxem, dlatego wcześniej to nie pomagało.

_________________
"Mastodon sapiens"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 24 marca 2014, o 08:56 
Offline
Jurajski allozaur
Jurajski allozaur
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 września 2007, o 09:44
Posty: 1251
Lokalizacja: Warszawa
Mi dość często zdarza się, że loguje się, a po chwili pokazuje, jakbym nie był zalogowany. Ale znowu wciskam : Zaloguj się i juz wszystko w porządku.
Jednego razu po dłuższym pobycie na Forum, gdy zamknąłem przeglądarkę i wszedłem znowu na Forum to zalogowało mnie automatycznie. :wink:

_________________
Tomasz Singer

DINOZAURY


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 22 sierpnia 2018, o 12:36 
Offline
Paleogeński prawaleń
Paleogeński prawaleń
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40
Posty: 3875
Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
Dziś co chwila pojawia się taki błąd:

Cytuj:
General Error
SQL ERROR [ mysqli ]

Unknown MySQL server host 'sql.ava.nazwa.pl' (-5) [2005]

An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.

_________________
"Mastodon sapiens"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 31 października 2018, o 17:49 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45
Posty: 3570
Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
Przez najbliższy tydzień mogą być problemy z dostępem do strony, forum i encyklopedii. Zmieniamy serwer, trzymajcie kciuki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 1 listopada 2018, o 11:02 
Offline
Paleogeński prawaleń
Paleogeński prawaleń
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40
Posty: 3875
Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
Czy ze zmianą serwera wiąże się ryzyko np. skasowania polskich znaków?

_________________
"Mastodon sapiens"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 1 listopada 2018, o 15:38 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45
Posty: 3570
Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
nie


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 2 listopada 2018, o 16:02 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45
Posty: 3570
Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
Update:
Nowe serwery oznaczają również najnowsze silniki dla systemów zarządzania treścią, forum i encyklopedii. W tej ostatniej np. wrócą "ładniejsze" linki (www.encyklopedia.dinozaury.com/wiki/Strona). Stary silnik, na którym działa obecna ED jest już słabiej wspierany przez nowe wtyczki. Pracuję obecnie nad tym, żeby działało rozszerzenie MediaWiki Semantics (do bezpośredniego wrzucania grafik z Wikimedia) i mapy Google, napotykam jednak szereg problemów.
Forum, jak na razie, wydaje się nie mieć większych problemów. Strona główna skupi się jeszcze bardziej na newsach niż dotąd.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Błędy na stronie
PostNapisane: 3 listopada 2018, o 15:21 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45
Posty: 3570
Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
Przetestujcie (i dajcie znać), czy możecie się poprawnie zalogować na nowe forum (z tymczasowym adresem).
http://forum2.dinozaury.hekko24.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

Copyright © 2005-2013 Dinozaury.com! - z nami przeniesiesz się w czasie...
Powered by phpBBphpBB Group
Template made by DEVPPL/ThatBigForum
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL