|
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki
Autor |
Wiadomość |
szerman
|
Tytuł: Napisane: 7 listopada 2009, o 14:04 |
|
Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40 Posty: 3904 Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
|
Supersaurus:
Cytuj: dĹugoĹÄ: 36-42 m masa: 56 t TrochÄ mniej (33-34 m i do 40 t). Cytuj: klasyfikacja: Saurischia Sauropodomorpha Sauropoda Diplodocidae Diplodocinae W opisie eobrontozaura autorstwa nazzula jest superzaur jest zaliczany do podrodziny Apatosaurinae. GdzieĹ zatem jest bĹÄ
d. Cytuj: Szyja superzaura mierzyĹa aĹź 13,5m dĹugoĹci, dlatego bardzo trudno ustaliÄ jak mĂłgĹ byÄ wysoki, prawdopodobnie mĂłgĹ ĹźerowaÄ nisko nad ziemiÄ
, bo jego szyja podobnie jak u diplodoka, nie mogĹa zbyt mocno siÄ zginaÄ.
Pierwsze sĹyszÄ. ByĹaby zatem dĹuĹźsza od szyi mamenchizaura i barozaura? (no chyba, Ĺźe u tego pierwszego osiÄ
gaĹa rzeczywiĹcie te 15 m).
|
|
Góra |
|
 |
nazuul
|
Tytuł: Napisane: 7 listopada 2009, o 17:42 |
|
 |
Złoty Dinek Październik 2019 |
 |
 |
Dołączył(a): 3 grudnia 2007, o 19:51 Posty: 6523 Lokalizacja: Wielkopolska
Imię i nazwisko: Maciej Ziegler
|
Fajnie, Ĺźe zaglÄ
dasz do ED i piszesz o bĹÄdach. Jednak:
1) To nie ten temat, bowiem jest specjalny do tego-> http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=2282 (choc wĹaĹniciwie to nie wiem, czy separacja tych dwĂłch tematĂłw jest dobrym pomysĹem)
2) W tamym temacie juĹź zajÄ
Ĺem siÄ superzaurem
3) No i najwaĹźniejsze - zajmujÄ
c siÄ poprawÄ
naleĹźy sprawdziÄ w kompenetnnych ĹşrĂłdĹach informacje, bo niby poprawiasz, ale jednak niezbyt dobrze; koniecznie zobacz TO (na tej posdtawie ja sugerowaĹem poprawki; polecam przeczytanie tej pracki)
szerman napisał(a): Cytuj: dĹugoĹÄ: 36-42 m masa: 56 t TrochÄ mniej (33-34 m i do 40 t). bardziej wĹaĹciwe rozmiary podaĹem w tamtym temacie, na pewno jeĹli chodzi o masÄ. Jesli chodzi o dĹugoĹÄ, to autorzy podajÄ
33-34 m, ale drugi osobnik byĹ "margnalnie" wiÄkszy, wiÄc myĹlÄ, Ĺźe metr moĹźna dodaÄ. ChoÄ moĹźe lepiej bÄdzie napisaÄ "ponad 33-34 m". szerman napisał(a): Cytuj: klasyfikacja: Saurischia Sauropodomorpha Sauropoda Diplodocidae Diplodocinae W opisie eobrontozaura autorstwa nazzula jest superzaur jest zaliczany do podrodziny Apatosaurinae. GdzieĹ zatem jest bĹÄ
d. Powinno byÄ Apatosaurinae proszÄ tez o nieprzekrÄcanie mojego nicka szerman napisał(a): Cytuj: Szyja superzaura mierzyĹa aĹź 13,5m dĹugoĹci, dlatego bardzo trudno ustaliÄ jak mĂłgĹ byÄ wysoki, prawdopodobnie mĂłgĹ ĹźerowaÄ nisko nad ziemiÄ
, bo jego szyja podobnie jak u diplodoka, nie mogĹa zbyt mocno siÄ zginaÄ. Pierwsze sĹyszÄ. ByĹaby zatem dĹuĹźsza od szyi mamenchizaura i barozaura? (no chyba, Ĺźe u tego pierwszego osiÄ
gaĹa rzeczywiĹcie te 15 m). Supersaurus miaĹ naprawdÄ dĹuuuugÄ
szyjÄ. Jego krÄgi szyjne sa najdĹuĹźsze (!) wĹrĂłd zwierzÄ
t - jeden ma aĹź 138 cm (!). TUTAJ Mike Taylor (spec od zauropodĂłw, wiÄc myĹlÄ, Ĺźe moĹźna wierzyÄ na sĹowo, choÄ oczywiĹcie samemu moĹźna siÄ pobawiÄ w szacowanie) podaje "przynajmniej 13,3 m".
|
|
Góra |
|
 |
nazuul
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 11 marca 2013, o 16:36 |
|
 |
Złoty Dinek Październik 2019 |
 |
 |
Dołączył(a): 3 grudnia 2007, o 19:51 Posty: 6523 Lokalizacja: Wielkopolska
Imię i nazwisko: Maciej Ziegler
|
Kilka uwag o zawartości strony głównej, pierwsza jest istotna i piszę tu, żeby uczulić wszystkich na tą kwestię, bo widzę, że ciągle są u nas z tym problemy: Top 10: pojawia się tam określenie "w druku", ale nie zawsze zgodnie ze stanem rzeczywistym. Długo czekaliśmy na równoprawność wersji elektronicznej i od pół roku jest, z pewnymi warunkami, zob. viewtopic.php?f=3&t=4983 . - Oohkotokia horneri nie jest w druku, co wyjaśniełem w wątku o tym taksonie na forum: viewtopic.php?f=11&t=5220. Popatrzłem jeszcze do pozostałych taksonów "w druku" i tak: - Nyasasaurus jest opublikowany w wydaniu papierowym z 23.02., więc powinien być ważńy. - Astrophocaudia też nie jest w druku - w pracy pojawia się link http://zoobank.org/urn:lsid:zoobank.org ... 3F607D39CE co - przyjmując liberalną interepretację wymogu (ICZN 8.5.3. "contain evidence") - wskazuje na to, że Astrophocaudia jest ważna. - Lapampasaurus faktycznie jest w druku. Co ja robię w newsie o Ningyuansaurus? D.com! ma 232 lajki, czyli ~tyle ile liczy sobie historia dinozaurów w mln lat :wink:
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 21 lipca 2013, o 13:36 |
|
|
W zasadzie to raczej nie błąd, a wina po stronie mojego windowsa/firefoxa. Od jakiegoś czasu widzę - czy na forum, czy w ED - automatyczne odnośniki do jakiś stron (jakaś forma reklamy). Po najechaniu na odnośnik myszką, ukazuje mi się kolorowe pole, jest tak m.in. z Andrew McDonaldem - na najechaniu na niego nie ukazuje się odnośnik do strony "Andrew McDonald", a... reklama McDonald'sa, którą można kliknąć (jak pozostałe, ale jeszcze nie klikałem żeby zobaczyć co się stanie). Ma ktoś z Was coś podobnego? Możliwe, że firefox mi wariuje, bo często wyskakują mi nowe okna, same od siebie. Chyba będę musiał zainstalować add blocka.
_________________ "Mastodon sapiens"
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 21 lipca 2013, o 14:02 |
|
Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45 Posty: 3598 Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
|
Sprawdź, czy nie masz jakiś szemranych wtyczek podoinstalowywanych.
|
|
Góra |
|
 |
d_m
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 21 lipca 2013, o 18:52 |
|
|
Szerman, odwiedzales ostatnio jakies strony pro-kladystyczne? - To moze byc trojan! :-)
|
|
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 21 lipca 2013, o 19:29 |
|
|
Nie, nic z tych rzeczy :mrgreen: Wcześniej na operze tak nie miałem, ale musiałem z niej zrezygnować, za bardzo mi muliła - notabene nowego - laptopa. Aha, Avast nic nie wykrył gdy robiłem skan całego komputera.
|
|
Góra |
|
 |
Ag.Ent
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 22 lipca 2013, o 11:09 |
|
 |
Kredowy tyranozaur |
 |
Dołączył(a): 19 marca 2009, o 20:55 Posty: 2028 Lokalizacja: Wrocław
Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
|
To nie wina wirusów ani przeglądarki. Ja np. mam Firefoksa (z AdBlockiem; ale w innych przeglądarkach również) i też na niektórych stronach mi się to pojawia (choć nie na d.com), np. tutaj (słowo "technologia", wcześniej też "hipoteka"*). * - swoją drogą fajnie brzmi, "życie hipoteczne".
|
|
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 31 października 2013, o 08:15 |
|
|
Wczoraj i dziś nie mogę się zalogować na forum przez firefoxa - niby na dole widzę, że jestem zalogowany ale tak naprawdę oglądam stronkę bez zalogowania (które miało miejsce parę chwil wcześniej - wiem, dziwne). Piszę z opery, tutaj wszystko jest OK...
|
|
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 1 listopada 2013, o 09:44 |
|
|
szerman napisał(a): Wczoraj i dziś nie mogę się zalogować na forum przez firefoxa - niby na dole widzę, że jestem zalogowany ale tak naprawdę oglądam stronkę bez zalogowania (które miało miejsce parę chwil wcześniej - wiem, dziwne). Piszę z opery, tutaj wszystko jest OK... Ma ktoś podobne kłopoty z FF? Inne przeglądarki działają normalnie...
|
|
Góra |
|
 |
Ag.Ent
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 1 listopada 2013, o 16:28 |
|
 |
Kredowy tyranozaur |
 |
Dołączył(a): 19 marca 2009, o 20:55 Posty: 2028 Lokalizacja: Wrocław
Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
|
U mnie pod FF wszystko w porządku. U mnie też [U]
|
|
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 26 grudnia 2013, o 13:11 |
|
|
W imieniu Danu:
Nie działa mu strona i forum d.com. Od rana próbuje z różnych przeglądarek, bezskutecznie. Wyczyścił cookies i historię przeglądarek, nic to nie dało.
|
|
Góra |
|
 |
Danu
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 26 grudnia 2013, o 13:32 |
|
Dołączył(a): 24 czerwca 2006, o 14:51 Posty: 1650 Lokalizacja: Wisła
Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
|
Teraz weszłem na forum jakąś okrętną drogą, ale jak np z forum kilkam żeby wejść na strone głowną to dalej lipa...
_________________ "nie wystarczy być dobrym graczem, trzeba jeszcze dobrze grać" ----------------------------------------------------- http://img291.imageshack.us/img291/7815/userbar5ws.png
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 26 grudnia 2013, o 13:54 |
|
|
ktoś jeszcze ma takie problemy?
EDIT. Chodzi o samą stronę główną dinozaury.com tak?
|
|
Góra |
|
 |
Danu
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 26 grudnia 2013, o 15:03 |
|
Dołączył(a): 24 czerwca 2006, o 14:51 Posty: 1650 Lokalizacja: Wisła
Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
|
nic poza forum mi nie działa, ani strona głowna ani encyklopedia itp.
_________________ "nie wystarczy być dobrym graczem, trzeba jeszcze dobrze grać" ----------------------------------------------------- http://img291.imageshack.us/img291/7815/userbar5ws.png
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 26 grudnia 2013, o 15:33 |
|
|
Encyklopedia działa normalnie. Strona główna się wysypała z sobie tylko znanych powodów.
|
|
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 15 lutego 2014, o 11:58 |
|
|
szerman napisał(a): Wczoraj i dziś nie mogę się zalogować na forum przez firefoxa - niby na dole widzę, że jestem zalogowany ale tak naprawdę oglądam stronkę bez zalogowania (które miało miejsce parę chwil wcześniej - wiem, dziwne). Piszę z opery, tutaj wszystko jest OK... Dziś dokonała mi się aktualizacja do najnowszej wersji firefoxa - miałem nadzieję, że błąd zostanie wyeliminowany. Niestety tak się nie stało, muszę wciąż wchodzić na forum poprzez nieszczęsną operę :(
|
|
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 24 marca 2014, o 08:33 |
|
|
Ech... Firefox już działa jak należy (właśnie z niego piszę), wystarczyło usunąć w CC-Cleanerze cały syf z przeglądarki przy jej WYŁĄCZENIU. Sprzątam komputer średnio raz na 2 tygodnie, ale zawsze z włączonym firefoxem, dlatego wcześniej to nie pomagało.
|
|
Góra |
|
 |
Tomasz Singer
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 24 marca 2014, o 08:56 |
|
Dołączył(a): 24 września 2007, o 09:44 Posty: 1272 Lokalizacja: Warszawa
|
Mi dość często zdarza się, że loguje się, a po chwili pokazuje, jakbym nie był zalogowany. Ale znowu wciskam : Zaloguj się i juz wszystko w porządku. Jednego razu po dłuższym pobycie na Forum, gdy zamknąłem przeglądarkę i wszedłem znowu na Forum to zalogowało mnie automatycznie. :wink:
_________________ Tomasz Singer
DINOZAURY
|
|
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 22 sierpnia 2018, o 12:36 |
|
|
Dziś co chwila pojawia się taki błąd: Cytuj: General Error SQL ERROR [ mysqli ]
Unknown MySQL server host 'sql.ava.nazwa.pl' (-5) [2005]
An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 31 października 2018, o 17:49 |
|
|
Przez najbliższy tydzień mogą być problemy z dostępem do strony, forum i encyklopedii. Zmieniamy serwer, trzymajcie kciuki.
|
|
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 1 listopada 2018, o 11:02 |
|
|
Czy ze zmianą serwera wiąże się ryzyko np. skasowania polskich znaków?
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 1 listopada 2018, o 15:38 |
|
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 2 listopada 2018, o 16:02 |
|
|
Update: Nowe serwery oznaczają również najnowsze silniki dla systemów zarządzania treścią, forum i encyklopedii. W tej ostatniej np. wrócą "ładniejsze" linki ( www.encyklopedia.dinozaury.com/wiki/Strona). Stary silnik, na którym działa obecna ED jest już słabiej wspierany przez nowe wtyczki. Pracuję obecnie nad tym, żeby działało rozszerzenie MediaWiki Semantics (do bezpośredniego wrzucania grafik z Wikimedia) i mapy Google, napotykam jednak szereg problemów. Forum, jak na razie, wydaje się nie mieć większych problemów. Strona główna skupi się jeszcze bardziej na newsach niż dotąd.
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Błędy na stronie Napisane: 3 listopada 2018, o 15:21 |
|
|