(opis) Protarchaeopteryx
(opis) Protarchaeopteryx
Długość 1m.
Waga: ok. 4 kg.
Występowanie: Chiny - Formacja Yixian.
Klasyfikacja :
Saurischia
Dinosauria
Theropoda
Coelurosauria
Maniraptora
Oviraptorosauria
Protarchaeopteryx
Nazwa Protarchaeopteryx oznacza „poprzednik archeopteryksa”. Jest to mały opierzony dinozaur wielkości indyka , zaliczany do prymitywnych owiraptoroidów , jak sama nazwa wskazuje, był on podobny do praptaka Archeopteryx . Dinozaur ten posiadał symetryczne lotki na przednich kończynach , co wskazuje na to , że nie potrafił latać . Jak wynika z analizy kladystycznej ,P. robusta jest blisko spokrewniony z Incisivosaurus . P. robusta , został opisany w 1997 roku , na podstawie skamieniałości w słynnej chińskiej Formacji Yixian w prowincji Liaoning.
Klasyfikacja :
Saurischia
Dinosauria
Theropoda
Coelurosauria
Maniraptora
Oviraptorosauria
Protarchaeopteryx
Nazwa Protarchaeopteryx oznacza „poprzednik archeopteryksa”. Jest to mały opierzony dinozaur wielkości indyka , zaliczany do prymitywnych owiraptoroidów , jak sama nazwa wskazuje, był on podobny do praptaka Archeopteryx . Dinozaur ten posiadał symetryczne lotki na przednich kończynach , co wskazuje na to , że nie potrafił latać . Jak wynika z analizy kladystycznej ,P. robusta jest blisko spokrewniony z Incisivosaurus . P. robusta , został opisany w 1997 roku , na podstawie skamieniałości w słynnej chińskiej Formacji Yixian w prowincji Liaoning.
Ostatnio zmieniony 29 lutego 2008, o 17:26 przez lama, łącznie zmieniany 25 razy.
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
Re: (opis) Protarchaeopteryx
Kilka poprawek:
MoĹźna jeszcze dodaÄ kilka informacji do opisu Marcina
*nie odmieniamy nazw ĹaciĹskich, jak juĹź, moĹźna by uĹźyÄ "sinozauropteryksa"lama pisze: Protarchaeopteryx - nazwa tego dinozaura oznacza „poprzednik archeopteryksa”. ByĹ to maĹy, opierzony drapieĹźni, wielkoĹci indyka. Jest zaliczany do owiraptoroidĂłw (owiraptorydĂłw?). Jak sama nazwa wskazuje, byĹ on podobny do sĹynnego praptaka Archaeopteryx. Dinozaur ten posiadaĹ asymetryczne lotki na przednich koĹczynach, co wskazuje na to, Ĺźe nie potrafiĹ lataÄ. Jak wynika z analizy kladystycznej, P. robusta (typowy gatunek protoarcheopteryksa) jest blisko spokrewniony z Sinosauropteryx*. P. robusta , zostaĹ opisany w 1997 roku, na podstawie skamieniaĹoĹci znalezionych w sĹynnej chiĹskiej Formacji Tixian w prowincji Liaoning.
MoĹźna jeszcze dodaÄ kilka informacji do opisu Marcina
Najpierw kilka uwag wstÄpnych:
Lama, zanim dasz opis na stronÄ, poczytaj trochÄ wiÄcej chociaĹźby w powszechnie dostÄpnych ĹşrĂłdĹach - wikipedia . I przejrzyj w poszukiwanie bĹÄdĂłw, Ĺźebys nie musiaĹ 10 razy zmieniaÄ opisu.
Klasyfikacja : Saurischia
Theropoda
Coelurosauria
Maniraptora
Oviraptorosauria
Protarchaeopteryx
„poprzednik archeopteryksa” - kiedyĹ byĹ uwaĹźany za archeopterygida
Obrazki:
http://dino.lm.com/images/display.php?id=2374
Lama, zanim dasz opis na stronÄ, poczytaj trochÄ wiÄcej chociaĹźby w powszechnie dostÄpnych ĹşrĂłdĹach - wikipedia . I przejrzyj w poszukiwanie bĹÄdĂłw, Ĺźebys nie musiaĹ 10 razy zmieniaÄ opisu.
Chiny - Formacja Yixian.lama pisze: Chiny - Formacja Tixian.
Klasyfikacja :
Dinosauria
Theropoda
Coelurosauria
Maniraptora
Oviraptorosauria
Protarchaeopteryx
Klasyfikacja : Saurischia
Theropoda
Coelurosauria
Maniraptora
Oviraptorosauria
Protarchaeopteryx
a skÄ d wiesz, Ĺźe nie wszystkoĹźerca albo roĹlinoĹźerca?lama pisze: ByĹ to maĹy, opierzony drapieĹźni
LOL Aha :? :D czyli asymetryczne piĂłra sprawiajÄ , Ĺźe ptaki nie latajÄ ? Przecierz one majÄ niesymetryczne, podobnie jak deinonychozaury.lama pisze:Dinozaur ten posiadaĹ asymetryczne lotki na przednich koĹczynach, co wskazuje na to, Ĺźe nie potrafiĹ lataÄ.
?? chyba z Incisivosaurus, ktĂłrego moĹźe jest synomimem, sinozauropteryks to kompsognatydlama pisze:Jak wynika z analizy kladystycznej, P. robusta (typowy gatunek protoarcheopteryksa) jest blisko spokrewniony z Sinosauropteryx
do rodziny Oviraptoridae na pewno nie naleĹźaĹDino pisze:owiraptorydĂłw?
„poprzednik archeopteryksa” - kiedyĹ byĹ uwaĹźany za archeopterygida
Obrazki:
http://dino.lm.com/images/display.php?id=2374
Ostatnio zmieniony 26 lutego 2008, o 19:09 przez nazuul, łącznie zmieniany 1 raz.
[Stamp: Apsaravis] [Avatar: P. Weimer, CC BY-NC-SA 2.0]
nazuul a co ci przeszkadza Ĺźe tekst wiele razy poprawiam
NapisaĹem CelurozaurĂłw , bo wedĹug niektĂłrych naukowcĂłw ptaki i owiraptorty itp sÄ spokrewnone z tym taksonem
NapisaĹem CelurozaurĂłw , bo wedĹug niektĂłrych naukowcĂłw ptaki i owiraptorty itp sÄ spokrewnone z tym taksonem
Ostatnio zmieniony 26 lutego 2008, o 19:12 przez lama, łącznie zmieniany 1 raz.
Mi nic nie przeszkadza ile razy byĹo poprawiane, ale czytanie twoich wypocin to jak przedzieranie siÄ przez dĹźunglÄ bez maczety. Po prostu uwagi trochÄ wiÄcej przykĹadaj do tego co piszesz, a uĹatwi nam to Ĺźycie
Wybacz ale nie wiem o co chodzi:
Wybacz ale nie wiem o co chodzi:
lama pisze: NapisaĹem CelurozaurĂłw , bo wedĹug niekturych naukowcĂłw ptaki i owiraptorty itp sÄ spokrewnone z tym taksonem
Jak wynika z pewnej analizy kladystycznej ,P. robusta jest blisko spokrewniony z Sinosauropteryx. MoĹźesz podaÄ jakiej??lama pisze: Jak wynika z analizy kladystycznej ,P. robusta jest blisko spokrewniony z Sinosauropteryx(CelurozaurĂłw) .
Nie poprawiĹeĹ innych bĹÄdĂłw, o ktĂłrych juĹź pisano:
Yixian
czas.......i inne np
pisze siÄ tak: wyraz, wyraz (spacje i przecinki, kropki)
ByĹ to maĹy opierzony dinozaur wielkoĹci indyka.Jest to maĹy opierzony drapieĹźnik wielkoĹci indyka
Nie wiemy czym siÄ ĹźywiĹ z przodu ma takie wystajÄ ce zÄby w stylu incisiwozaura.
Długość 1m.
Klasyfikacja :
Saurischia
Dinosauria
Theropoda
Coelurosauria
Maniraptora
Oviraptorosauria
Protarchaeopteryx (nazwa tego dinozaura oznacza „poprzednik archeopteryksa”) to maĹy opierzony dinozaur wielkoĹci indyka. Pierwotnie uwaĹźano go za blisko spokrewnionego z Archeopteryx, jednak bardziej zaawansowanego. Obecnie jednak jest zaliczany do prymitywnych owiraptorozaurĂłw. Dinozaur ten posiadaĹ symetryczne lotki na przednich koĹczynach, co wskazuje na to, Ĺźe nie potrafiĹ lataÄ. Dzisiejsze ptaki bowiem, podobnie jak przedstawiciel Dromaeosauridae - Microraptor, majÄ lepiej przystosowane do lotu piĂłra asymetryczne. Jak wynika z analizy kladystycznej, P. robusta jest blisko spokrewniony z Incisivosaurus, ktĂłrego moĹźe byÄ synonimem. Protarcheopteryks zostaĹ opisany w 1997 roku na podstawie skamieniaĹoĹci pochodzÄ cej ze sĹynnej chiĹskiej formacji Yixian w prowincji Liaoning.
Protarchaeopteryx robusta, Ji Q. i Ji Shuan, 1997
Klasyfikacja :
Saurischia
Dinosauria
Theropoda
Coelurosauria
Maniraptora
Oviraptorosauria
Protarchaeopteryx (nazwa tego dinozaura oznacza „poprzednik archeopteryksa”) to maĹy opierzony dinozaur wielkoĹci indyka. Pierwotnie uwaĹźano go za blisko spokrewnionego z Archeopteryx, jednak bardziej zaawansowanego. Obecnie jednak jest zaliczany do prymitywnych owiraptorozaurĂłw. Dinozaur ten posiadaĹ symetryczne lotki na przednich koĹczynach, co wskazuje na to, Ĺźe nie potrafiĹ lataÄ. Dzisiejsze ptaki bowiem, podobnie jak przedstawiciel Dromaeosauridae - Microraptor, majÄ lepiej przystosowane do lotu piĂłra asymetryczne. Jak wynika z analizy kladystycznej, P. robusta jest blisko spokrewniony z Incisivosaurus, ktĂłrego moĹźe byÄ synonimem. Protarcheopteryks zostaĹ opisany w 1997 roku na podstawie skamieniaĹoĹci pochodzÄ cej ze sĹynnej chiĹskiej formacji Yixian w prowincji Liaoning.
Protarchaeopteryx robusta, Ji Q. i Ji Shuan, 1997
Zgadza siÄ, bo ja tylko poprawiĹem bĹÄdy i dodaĹem trochÄ informacji, ktĂłre uwaĹźam za waĹźne albo ciekawe. Autorem jestes Ty oczywiĹcie.lama pisze:Prawie taki sam opis.
"Skoro coĹ robisz, rĂłb to dobrze" - taka moja dewiza. Ja teĹź dopiero zaczynam, ale to nie zwalnia mnie od poprawnoĹci, gĹĂłwnie jÄzykowej, bo wiadomo wiedzÄ ustÄpujÄ znacznie innym uĹźytownikom.lama pisze:Ja nie mam takiego doĹwiedczenia w pisanu jak ty , dopiero zaczynam
Moim zdaniem opis jest jak odcisk palca , twĂłj wyglÄ
da inaczej od mojega
A Daniel Madzia by to inaczej opisaĹ .
A forum po to jest Ĺźeby poprawiaÄ bĹedy merytoryczne i w pisowni , bo nikt nie jest doskonaĹy
Jak mi siÄ wydaje Ĺźe takich strasznych ortĂłw nie byĹo.
Dobrze nazuul Ĺźe jesteĹ taki bezlitosny w ocenach .
Masz mojego gĹosa na zĹotych dinkach
A Daniel Madzia by to inaczej opisaĹ .
A forum po to jest Ĺźeby poprawiaÄ bĹedy merytoryczne i w pisowni , bo nikt nie jest doskonaĹy
Jak mi siÄ wydaje Ĺźe takich strasznych ortĂłw nie byĹo.
Dobrze nazuul Ĺźe jesteĹ taki bezlitosny w ocenach .
Masz mojego gĹosa na zĹotych dinkach
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
-
- Moderator
tak, ale co luki majÄ do rzeczy? Protarcheopteryks zostaĹ nazwany jako poprzednik, a byĹ uwaĹźany poczÄ tkowo za archopterygida, bardziej zaawansowanego niĹź praptak. No nazwa doĹÄ nietrafna i autorzy nazwy raczej zdawali sobie sprawÄ co robiÄ . Po prostu nie mieli weny do nazw wiÄc dodali "proto" i tyle .lama pisze:A to juĹź jest inny problem .W zapisie kopalnym zawsze sÄ jakieĹ luki niestety
bezlitosny? No sorry Ĺźe tak to odbierasz. Ja tylko chcÄ Ĺźeby byĹo wszystko ok z opisami. Po prostu chodzi o to, Ĺźeby siÄ poprawiaÄ, tak wg mnie.... Ja zawsze jestem bardzo wdziÄczny za poprawianie mnie (np wyprowadzanie z bĹÄdu no i literĂłwek w moich opisach )lama pisze:Dobrze nazuul Ĺźe jesteĹ taki bezlitosny w ocenach .
no to jeszcze parÄ "bezlitosnych" uwag:
1. interpunkcja: wyraz, wyraz (spacja tylko po przecinku, ale to szczegĂłĹ)
2.
niepoprawne skĹadniowolama pisze: Protarchaeopteryx nazwa tego dinozaura oznacza „poprzednik archeopteryksa”.
moĹźe tak:
Nazwa Protarchaeopteryx oznacza „poprzednik archeopteryksa”
3.
Jest -> byĹ,lama pisze:Jest to maĹy opierzony drapieĹźnik wielkoĹci indyka , zaliczany do owiraptoroidĂłw
ale czy drapieĹźnik? :?
4.
P. robusta zostaĹ opisany w 1997 roku na podstawie skamieniaĹoĹci ze sĹynnej chiĹskiej Formacji Yixian w prowincji Liaoning.lama pisze:SkamieniaĹoĹÄ P. robusta , zostaĹ opisany w 1997 roku , na podstawie skamieniaĹoĹci w sĹynnej chiĹskiej Formacji Yixian w prowincji Liaoning.
Ale nadal istnieje luka bo archeopteryks jak wiesz jest starszy od Protarchaeopteryx
A probo doĹwiadczenia , ty masz wiÄksze w opisachy nisz ja ,
Ja zrobiĹem Dwa ,A dinozaurami dawno siÄ nie zajmowaĹem , jak zaczoĹem zbieraÄ skamieniaĹoĹÄ to te gady poszĹy w odstawkÄ i widaÄ moje braki niestety .Nazuul chcÄ ci bardzo podziÄkowac za cenne uwagi i przepraszam Ĺźe ciebie uraziĹem
A probo doĹwiadczenia , ty masz wiÄksze w opisachy nisz ja ,
Ja zrobiĹem Dwa ,A dinozaurami dawno siÄ nie zajmowaĹem , jak zaczoĹem zbieraÄ skamieniaĹoĹÄ to te gady poszĹy w odstawkÄ i widaÄ moje braki niestety .Nazuul chcÄ ci bardzo podziÄkowac za cenne uwagi i przepraszam Ĺźe ciebie uraziĹem
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
Co do pochodzenia nazwy:
Cytat z pracy opisujÄ cej protarcheopteryksa, na ktĂłrej zresztÄ podstawie moĹźna byĹo by uzupeĹniÄ opisGenus etymology: Acknownledges that the specimen possesses charakters more primitive than those of Archaeopteryx
(...)
Species etymology: Robusta - Latin for strong and vigorous, in reference to the long and powerful hind limb on the specimen