W ciÄ gu ostatnich kilku tysiÄcy lat ewolucja naszego gatunku znacznie przyspieszyĹa i przebiegaĹa znacznie szybciej, niĹź dotychczas przypuszczano. Antropolog John Hawks z University of Wisconsin informuje, Ĺźe wspĂłĹczeĹni ludzie bardziej róşniÄ siÄ genetycznie od ludzi ĹźyjÄ cych przed 5000 lat, niĹź ci róşnili siÄ od neandertalczykĂłw, ktĂłrzy Ĺźyli 30 000 lat temu.
Przyspieszenie tempa ewolucji zwiÄ zane jest ze zmianami diety, pojawieniem siÄ rolnictwa, zwiÄkszeniem zagÄszczenia ludnoĹci. WytworzyĹa siÄ teĹź odpornoĹÄ na choroby, ktĂłre jeszcze kilkanaĹcie tysiÄcy lat temu byĹy wielkimi zabĂłjcami. Na przykĹad u mieszkaĹcĂłw Afryki wystÄpuje obecnie gen odpornoĹci na malariÄ, Europejczycy wytworzyli gen, ktĂłry uĹatwia dorosĹym trawienie mleka, a u AzjatĂłw znaleziono gen odpowiadajÄ cy za to, Ĺźe woskowina uszna jest bardziej sucha.
Zmiany te zwiÄ zane sÄ w duĹźej mierze z olbrzymim wzrostem liczby ludnoĹci. W ciÄ gu 10 000 lat liczba ta wzrosĹa z kilku milionĂłw do 6,5 miliarda. Ludzie pojawili siÄ w kaĹźdym miejscu kuli ziemskiej i musieli przystosowaÄ siÄ do panujÄ cych tam warunkĂłw.
Hawkes informuje, Ĺźe ewolucja naszego gatunku gwaĹtownie przyspieszyĹa po pojawieniu siÄ rolnictwa.