Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Permski synapsyd
- Imię i nazwisko: Krzysztof Lichota
Kluczem do prozauropodĂłw jest stosunek dĹugoĹci koĹczyn i dĹugoĹÄ ogona. Po tym go wycziĹem porĂłwnujÄ
c z innymi rysunkami :D No
to coĹ takiego:
Co to za stwĂłr i jakia grupa dzisiaj ĹźyjÄ cych zwierzÄ t jest z nim najbliĹźej spokrewniona.
to coĹ takiego:
Co to za stwĂłr i jakia grupa dzisiaj ĹźyjÄ cych zwierzÄ t jest z nim najbliĹźej spokrewniona.
[Stamp: Apsaravis] [Avatar: P. Weimer, CC BY-NC-SA 2.0]
-
- Permski synapsyd
PrzyznajÄ, Ĺźe jestem w kropce. To trudna zagadka, jak dla mnie.
MogÄ tylko strzelaÄ - z mniej wiÄcej podobnych stworzeĹ z terenĂłw SĹowenii znam np. aigialozaura.
MoĹźe to wiÄc Aigialosaurus? A jeĹli tak - to mozazaur. A jesli tak - to przodek waranĂłw.
PewnoĹci jednak nie mam Ĺźadnej.
MogÄ tylko strzelaÄ - z mniej wiÄcej podobnych stworzeĹ z terenĂłw SĹowenii znam np. aigialozaura.
MoĹźe to wiÄc Aigialosaurus? A jeĹli tak - to mozazaur. A jesli tak - to przodek waranĂłw.
PewnoĹci jednak nie mam Ĺźadnej.
Radosław Nawrot (RANA)
Jako Ĺźe minÄ
Ĺ tydzieĹ od zadania zagadki oto odpowiedĹş:
Jest to Adriosaurus - jaszczurka ĹźyjÄ ca okoĹo 95Ma na terenach SĹowenii. OsiÄ gaĹa 25-30cm dĹugoĹci i prawdopodobnie byĹa wodna. Jej szczÄ tki odkryto juĹź w XIX wieku. Inna rekonstrukcja: http://kawa3104.hp.infoseek.co.jp/adoriosaurusu.html
ĹšrĂłdĹa: http://en.wikipedia.org/wiki/Adriosaurus_microbrachis i linki tam podane.
Oto nowa zagadka (myĹlÄ, Ĺźe Ĺatwa, na pewno pierwsza czÄĹÄ)
Co to za zauropodomorf, i moĹźe jeszcze dwĂłch innych przedstawicieli fauny dinozaurĂłw z tego samego czasu i miejsca.
Jest to Adriosaurus - jaszczurka ĹźyjÄ ca okoĹo 95Ma na terenach SĹowenii. OsiÄ gaĹa 25-30cm dĹugoĹci i prawdopodobnie byĹa wodna. Jej szczÄ tki odkryto juĹź w XIX wieku. Inna rekonstrukcja: http://kawa3104.hp.infoseek.co.jp/adoriosaurusu.html
ĹšrĂłdĹa: http://en.wikipedia.org/wiki/Adriosaurus_microbrachis i linki tam podane.
Oto nowa zagadka (myĹlÄ, Ĺźe Ĺatwa, na pewno pierwsza czÄĹÄ)
Co to za zauropodomorf, i moĹźe jeszcze dwĂłch innych przedstawicieli fauny dinozaurĂłw z tego samego czasu i miejsca.
-
- Permski synapsyd
Od poczÄ tku tak sÄ dziĹem :DDobre przeczucie. Zadajesz Palik
A teraz do rzeczy:
Jaki to dinozaur
ProszÄ podaÄ jeszcze gzie i kiedy ĹźyĹ, co oznacza jego nazwa oraz dziesiÄciu przedstawicieli fauny ktĂłrzy z nim Ĺźyli na tym samym terenie i w tym samym czasie z czego przynajmniej jeden mĂłgĹ na niego polowaÄ.
MyĹle Ĺźe nie jest to trudna zagadka
- Danu
- Jurajski allozaur
- Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
MyĹlÄ, Ĺźe to Leptoceratops
Nazwa oznacza delikatne smukĹe rogate oblicze
ĹťyĹ USA- Alberta, Wyoming
Mastrycht 70,6-65,5 mya
Albertosaurus ten mĂłgĹ na niego polowaÄ
Anchiceratops
Hypacrosaurus
Eotriceratops
Dromiceiomimus
Chasmosaurus
Ankylosaurus
Tyrannosaurus
Triceratops
Styracosaurus
Nazwa oznacza delikatne smukĹe rogate oblicze
ĹťyĹ USA- Alberta, Wyoming
Mastrycht 70,6-65,5 mya
Albertosaurus ten mĂłgĹ na niego polowaÄ
Anchiceratops
Hypacrosaurus
Eotriceratops
Dromiceiomimus
Chasmosaurus
Ankylosaurus
Tyrannosaurus
Triceratops
Styracosaurus
Tribute to Dinosaurs 2020
-
- Permski synapsyd
To jest Mapusaurus z późnej kredy Argentyny.
Jego towarzysze z epoki to np. Tyrannotitan, Argentinosaurus, Buitreraptor, Unenlagia czy wspomniany Giganotosaurus.
Jego towarzysze z epoki to np. Tyrannotitan, Argentinosaurus, Buitreraptor, Unenlagia czy wspomniany Giganotosaurus.
Ostatnio zmieniony 27 marca 2008, o 16:38 przez Megistotherium, łącznie zmieniany 2 razy.
Radosław Nawrot (RANA)
-
- Permski synapsyd
http://en.wikipedia.org/wiki/NeuquĂŠn_Group i podstrony.
Ĺadnie wyjaĹnione ktĂłre dinozaury kiedy ĹźyĹy. Otóş z Mapusaurus ĹźyĹy: Argentinosaurus, Rebbachisaurus i Ilokelesia. Znane sÄ z formacji Huincul (grupa NeuquĂŠn). Wielkie carcharodontozauryny nie ĹźyĹy razem. Tak przynajmniej wynika z opisu formacji na wikipedii.
Ja lubie wĹaĹnie wiedzieÄ ktĂłre dokĹadnie ktĂłre dinozaury ĹźyĹy obok siebie.
Co do odpowiedzi Danu w pytaniu o leptoceratopsa to tak:
Albertosaurus to wczesny mastrycht
Anchiceratops to wczesny mastrycht
Hypacrosaurus to wczesny mastrycht
Eotriceratops to wczesny mastrycht
Dromiceiomimus to kampan ok 78-74Ma (Judith River)
Chasmosaurus to kampan ok 78-74Ma (Judith River)
Ankylosaurus to późny mastrycht
Tyrannosaurus to późny mastrycht
Triceratops to późny mastrycht
Styracosaurus to kampan ok 78-74Ma (Judith River)
Późny mastrycht to formacje Hell Creek, Scollard, i Lance Creek - w tych trzech znaleziono Leptoceratops
MoĹźe i jestem drobiazgowy, ale ta kwestia mnie szczegĂłĹnie interesuje. JeĹźeli kogoĹ to takĹźe interesuje, to mogÄ przesĹaÄ arkusz kalkulacyjny (Excel) w ktĂłrym zrobiĹem taki maĹy opis poszczegĂłlnych formacji.
PS OczywiĹcie nie chcÄ mÄ ciÄ w przebiegu quizu. Ten post ma tylko funkcjÄ informacyjnÄ
Ĺadnie wyjaĹnione ktĂłre dinozaury kiedy ĹźyĹy. Otóş z Mapusaurus ĹźyĹy: Argentinosaurus, Rebbachisaurus i Ilokelesia. Znane sÄ z formacji Huincul (grupa NeuquĂŠn). Wielkie carcharodontozauryny nie ĹźyĹy razem. Tak przynajmniej wynika z opisu formacji na wikipedii.
Ja lubie wĹaĹnie wiedzieÄ ktĂłre dokĹadnie ktĂłre dinozaury ĹźyĹy obok siebie.
Co do odpowiedzi Danu w pytaniu o leptoceratopsa to tak:
Albertosaurus to wczesny mastrycht
Anchiceratops to wczesny mastrycht
Hypacrosaurus to wczesny mastrycht
Eotriceratops to wczesny mastrycht
Dromiceiomimus to kampan ok 78-74Ma (Judith River)
Chasmosaurus to kampan ok 78-74Ma (Judith River)
Ankylosaurus to późny mastrycht
Tyrannosaurus to późny mastrycht
Triceratops to późny mastrycht
Styracosaurus to kampan ok 78-74Ma (Judith River)
Późny mastrycht to formacje Hell Creek, Scollard, i Lance Creek - w tych trzech znaleziono Leptoceratops
MoĹźe i jestem drobiazgowy, ale ta kwestia mnie szczegĂłĹnie interesuje. JeĹźeli kogoĹ to takĹźe interesuje, to mogÄ przesĹaÄ arkusz kalkulacyjny (Excel) w ktĂłrym zrobiĹem taki maĹy opis poszczegĂłlnych formacji.
PS OczywiĹcie nie chcÄ mÄ ciÄ w przebiegu quizu. Ten post ma tylko funkcjÄ informacyjnÄ