Czaszka z aukcji - Nimravidae
-
- Kambryjski trylobit
Czaszka z aukcji - Nimravidae
Czy tak doskonale zachowana czaszka Nimravidae (fałszywego szablozębnego kota z Eocenu) jest oryginalna? W Catawiki w dziale Aukcja skamieniałości (wyróżnionych przez eksperta) pojawiła się przepiękna czaszka. Szable kotka wyglądają na nietknięte zębem czasu - zębem milionów lat.
- baryonyx17
- Kambryjski trylobit
Re: Nimravidae - fałszywy szablozębny kot
Nie załączyłeś zdjęcia
All we are is Broken Glass
Thrown to the floor,
we were never meant to last
Thrown to the floor,
we were never meant to last
-
- Kambryjski trylobit
Nie mogę załączyć zdjęć ze względu na ewentualne prawa autorskie, a link do aukcji moderacja usunęła. Musisz poszukać aukcji w oparciu o moje wskazówki. Warto obejrzeć wyłącznie zdjęcia okazu, bo jego stan zachowania jest rewelacyjny.
Nie usunęła linku, ale post, i nie ze względu na link. Twoje posty są analizowane, jeżeli jest jakaś sprzeczność z regulaminem, są usuwane.
Na podstawie ujawnionych informacji na temat czaszki(?) nie da się nic konkretnego powiedzieć, poza tym, że to ładnie wyglądający śmieć: tj. nie wiadomo na ile oryginalny i odarty z kontekstu, z "krajem pochodzenia: Azją".
Dziwnie wygląda miejsce łączenia kłów z czaszką. Żeby nadać temu wartość, trzeba ustalić, co jest prawdziwe, skąd dokładnie pochodzi, warto też sprawdzić stanowisko.
Pytanie o zdjęcie jest zasadne, skoro temat został zamieszczony w dziale identyfikacji skamieniałości.
Nimravidae nie były kotowatymi.
Na podstawie ujawnionych informacji na temat czaszki(?) nie da się nic konkretnego powiedzieć, poza tym, że to ładnie wyglądający śmieć: tj. nie wiadomo na ile oryginalny i odarty z kontekstu, z "krajem pochodzenia: Azją".

Dziwnie wygląda miejsce łączenia kłów z czaszką. Żeby nadać temu wartość, trzeba ustalić, co jest prawdziwe, skąd dokładnie pochodzi, warto też sprawdzić stanowisko.
Pytanie o zdjęcie jest zasadne, skoro temat został zamieszczony w dziale identyfikacji skamieniałości.
Nimravidae nie były kotowatymi.
-
- Kambryjski trylobit
Re: Czaszka z aukcji - Nimravidae
W końcu zaczynasz współpracować z kolekcjonerem. Akurat koty szablozębne mnie nie interesują. Wolę małe okazy do szuflady.
Jedynie próbuję przekazać podstawy paleontologii. Już wcześniej tłumaczyłem różnicę między podejściem kolekcjonerskim a naukowym. Żeby ustalić co zostało zrekonstruowane, potrzeba często znacznie więcej niż obejrzenie okazu a już na pewno jego zdjęć: prześwietlenia, UV. Tego typu problemy wynikają głównie z istnienia kolekcjonerów i handlu skamieniałościami. Stąd skleja się, uzupełnia, maluje, czyli produkuje się fałszywe a pożądane okazy (wysoko cenione przez kolekcjonerów). Możesz być dumny ze wspierania fałszerzy.
Okazy muzealne też bywały rekonstruowane w sposób utrudniający rozpoznawanie co jest oryginalne a co nie, ale to było sto lat temu, i nie w bezpośrednim celu komercyjnym.
Najpierw pytasz się co jest oryginalne a za chwilę stwierdzasz, że "Akurat koty szablozębne mnie nie interesują". To kolejne tego typu zachowanie. Co chcesz osiągnąć? Wcześniej jeden z użytkowników stwierdził, że trollujesz. To naprawdę tak wygląda.
Pytasz się o różne sprawy, wymyślasz kolegów archeologów, wprowadzasz w błąd podając rzekomą korespondencję od specjalistów. Jednocześnie wymagasz, żeby kilku uczestników forum odpowiadało na Twoje pytania (już tłumaczono, ile to wymaga wysiłku) i się dziwisz, że w przeciwieństwie do bezpośredniego pytania do eksperta w danym temacie nie ma odpowiedzi.
Już nie wspominając, że raz się obrażasz i żegnasz, w tym "grożąc" mailami do Komendy Głównej Policji ws. posiadania "zabytków", po czym wracasz i znów to samo. Czego chcesz, jeżeli nie trollować?
Zobaczymy co jeszcze napiszesz i czy będzie ban, ale póki co zwracam się do pozostałych użytkowników: trolla nie należy karmić, nie wchodzić z nim w polemikę.
Okazy muzealne też bywały rekonstruowane w sposób utrudniający rozpoznawanie co jest oryginalne a co nie, ale to było sto lat temu, i nie w bezpośrednim celu komercyjnym.
Najpierw pytasz się co jest oryginalne a za chwilę stwierdzasz, że "Akurat koty szablozębne mnie nie interesują". To kolejne tego typu zachowanie. Co chcesz osiągnąć? Wcześniej jeden z użytkowników stwierdził, że trollujesz. To naprawdę tak wygląda.
Pytasz się o różne sprawy, wymyślasz kolegów archeologów, wprowadzasz w błąd podając rzekomą korespondencję od specjalistów. Jednocześnie wymagasz, żeby kilku uczestników forum odpowiadało na Twoje pytania (już tłumaczono, ile to wymaga wysiłku) i się dziwisz, że w przeciwieństwie do bezpośredniego pytania do eksperta w danym temacie nie ma odpowiedzi.
Już nie wspominając, że raz się obrażasz i żegnasz, w tym "grożąc" mailami do Komendy Głównej Policji ws. posiadania "zabytków", po czym wracasz i znów to samo. Czego chcesz, jeżeli nie trollować?
Zobaczymy co jeszcze napiszesz i czy będzie ban, ale póki co zwracam się do pozostałych użytkowników: trolla nie należy karmić, nie wchodzić z nim w polemikę.
-
- Kambryjski trylobit
Polemiki nie będzie. Tylko nie traktuj mojego odejścia jako obrażenie się. Po prostu mi się znudziło to forum. Co forum może zaoferować kolekcjonerowi? Nic. Nawet rzetelnej wiedzy.